Kaymakamlık Güneş Enerjisinden Ürettiği Elektriği Satıyor

Tokat Sulusaray Kaymakamlığının bahçesine kurulan 320 güneş panelinden elde edilen elektrik enerjisi, ÇEDAŞ'a satılarak gelir elde ediliyorKaymakam Demir: '1 kilovat elektrik enerjisini 40 kuruştan satıyoruz. Tesisimizde saatte 80 kilovat elektrik üretilebiliyor' 'Kış aylarında, güneşli günlerin az olmasına rağmen aylık 2 ila 3 bin lira bir gelirimiz oluyor. Yaz aylarında elde edeceğimiz gelirin oldukça artacağını düşünüyorum'

EKBER TÜRKOĞLU - Tokat'ın Sulusaray ilçesinde kaymakamlık bahçesine konulan 320 güneş panelinden elde edilen elektrik enerjisi satılarak gelir sağlanıyor.

Kaymakam Nazlı Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda dünyada ve Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının önemsendiğini vurguladı.

Yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanarak elektrik üretmek amacıyla çalışma yaptıklarını belirten Demir, bunun için Sulusaray Köylere Hizmet Götürme Birliğinin hazırladığı proje ile Orta Karadeniz Kalkınma Ajansının (OKA) hibe programlarına başvurduklarını söyledi.

-Bütçesi 430 bin lira

Projenin 2014'te OKA tarafından kabul edildiğini aktaran Demir, 'Projemizin bütçesi, 430 bin liradır. Bunun yüzde 70'i OKA tarafından, yüzde 25'i de İl Özel İdaresi tarafından karşılandı. Proje kapsamında kaymakamlık binasının bahçesine 680 metrekarelik alana 320 güneş paneli koyduk. Projemizin faaliyete geçmesi 15 ayı buldu. 2 ay kadar önce sistemi çalıştırmaya başladık' dedi.

Ürettikleri elektrik enerjisini Çamlıbel Elektrik Dağıtım AŞ'ye (ÇEDAŞ) sattıklarını dile getiren Demir, '1 kilovat elektrik enerjisini 40 kuruştan satıyoruz. Tesisimizde saatte 80 kilovat elektrik üretilebiliyor. Kış aylarında, güneşli günlerin az olmasına rağmen aylık 2 ila 3 bin lira arasında bir gelirimiz oluyor. Yaz aylarında elde edeceğimiz gelirin oldukça artacağını düşünüyorum' ifadelerini kullandı.

- 'Amacımız birliğimize düzenli bir gelir sağlamak'

Demir, proje ile Köylere Hizmet Götürme Birliğine düzenli gelir sağlamayı hedeflediklerine dikkati çekerek 'Ayrıca bölgede güneş enerji sistemlerini de tanıtmış oluyoruz. Bahçemizde sistemi kurduktan sonra bilgi almak isteyen pek çok vatandaşımız oldu. Biz de vatandaşlarımıza bilgi verip yenilenebilir enerji üretimine teşvik ediyoruz. Bu da projenin önemli bir diğer tarafı' diye konuştu.

Demir, sistemin kendisini 10 yılda amorti edeceğini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile