Kayseri Barosu'ndan Sokak Hayvanlari Açiklamasi

Kayseri Barosu'ndan Sokak Hayvanlari Açiklamasi

Kayseri Barosu Hayvan Haklari Komisyon Baskani Avukat Filiz Asan, sokak hayvanlari ile ilgili yaptigi basin açiklamasinda, “Hayvanlari rehabilite seviyesine getiren kisilerle mücadele edilmelidir” dedi.

Kayseri Barosu Seminer Salonu’nda yapilan basin açiklamasina Kayseri Baro Baskani Ali Köse, Kayseri Barosu Hayvan Haklari Komisyon Baskani Avukat Filiz Asan, yönetim kurulu üyeleri ve avukatlar katildi.

Geçtigimiz günlerde küçük bir çocuga saldiran köpeklerin sokak hayvani degil sahipli olduklarini söyleyen Filiz Asan, “22.12.2021 tarihinde Gaziantep ilinde bir evladimizin sahipli bir köpegin saldirisina ugramasini üzüntüyle ögrenmis bulunmaktayiz. Öncelikle yaralanan evladimizin ve ailesinin üzüntüsünü içtenlikle paylasmakla beraber, geçmis olsun diliyor, kendisinin dahil olacagi yargi süreçlerinin takipçisi olacagimizi bildiririz. Öncelikle ve önemle belirtmek isteriz ki saldiri sahipsiz bir sokak hayvani tarafindan degil bir insanin bakimi, gözetimi ve sorumlulugu altinda bulunan sahipli bir hayvan tarafindan gerçeklesmistir. Öncelikle konunun hukuki boyutunu dogru sekilde ele almak gerekir. Sahipli hayvanlarin verecegi zararlarda hayvan sahiplerinin hukuki sorumlulugu için Türk Borçlar Kanunu’nun 67 ve 68. Madde düzenlemesine, cezai sorumlulugu 7332 sayili kanun ile getirilen yeni düzenlemelere gidilmesi gerekmektedir. Bu yasal sürecin evladimiz lehine hizli bir sekilde isletilmesi adina sürecin takipçisiyiz. Ancak yasanilan bu süreçte maalesef ki idari makamlarca olayin haksiz ve hukuka aykiri olarak çarpitilarak, sokak hayvanlarinin hedef haline getirildigine sahit olmaktayiz. Söz konusu olay üzerinden konunun faili bütün sokak hayvanlari olarak gösterilmektedir. Insanlarin hayvanlar üzerindeki etkisi göz ardi edilerek hayvanlar düsman ilan edilmektedir. Belli türler fiziksel özellikleri nedeniyle yavru iken alikonarak, dövülerek, uzuvlari kesilerek, aç birakilarak ve birbirlerine parçalatilarak vahsi bir sekilde yetistirilmektedir. Bu olay baz alinarak etkin bir mücadeleye girisilecekse hayvanlari rehabilite seviyesine getiren bu kisilerle mücadele edilmelidir” dedi.

Asan, barinaklardaki kosullarin gerekenin altinda kaldigini söyleyerek sözlerine su sekilde devam etti:

“5199 sayili kanunun 6. Maddesinde ve yönetmelikte sokak hayvanlarinin toplatilma barindirilma ve tekrar dogal yasamlarina birakilma usulleri belirlenmistir. Bu çerçevede sokak hayvanlari ancak toplanip kisirlastirilip, asilanip, rehabilite edilip ve küpeleme islemi yapildiktan sonra alindiklari ortamlarina birakilmasi kanuni zorunluluktur. Aksi yöndeki uygulamalar idarece yapilmis açik ve kesin hukuksuzluktur. Maalesef sosyal medyada, basin yayin organlarinda bu belirtilen çerçevenin disina çikilarak, küpeli hayvanlar da dahil hayvanlarin merhametsizce eziyet edilerek, bu is için uygun olmayan araçlara istiflenerek toplatildigini görmekteyiz. 5199 Sayili Kanunda yapilan degisiklikler ve düzenlemelere iliskin uygulama yönetmelikleri bile henüz çikarilmamisken, kamu kurum ve kuruluslarinin üzerlerindeki yükümlülükleri yerine getirmeksizin kontrolsüzce, apar topar ve merhametsizce sokak hayvanlarini toplamasini ve sonrasinda hayvanlarin akibeti ile ilgili süreçleri büyük endise ile takip ediyoruz. 7332 Sayili Kanunla yapilan degisiklikle büyüksehir belediyelerine il belediyelerine ve nüfusu 25 bini asan ilçe belediyelerine hayvanlarin korunmasi ve bakiminin saglanmasi amaciyla bakimevleri kurulmasina dair yasal zorunluluk getirilmistir. Belediyeler bu bakimevlerini yasada 31.12.2022 - 31.12.2024 tarihine kadar kurmakla yükümlü kilinmistir. Ülke genelinde birçok il ve ilçede yasada belirtilen bakimevleri henüz açilmis degildir. Hali hazirda açik olan yerel yönetimlerin hayvan bakim evleri ve barinaklari ise yeterli imkan ve donanimlara sahip degildir. Hayvanlarin barinma kosullarinin dogru olmasi metrekareye düsen hayvan sayisi bakim hizmetlerinin ve günlük rutinlerle beslemenin belli kurallar dogrultusunda uygulanmasi gerekmektedir. Türkiye’de barinaklarin çogu toplama kampi görünümündedir ve standartlari yoktur. Barinaklarda hayvanlarin yasam kosullari olmasi gerekenin çok altinda kalmaktadir. Mevcut hal böyle iken faaliyeti devam eden barinaklarin kosullari iyilestirilmemisken tüm sokak hayvanlarinin toplanmasinin ifade edilmesi tarafimizca kabul edilemez. Sokak hayvanlarinin yasam alani mahallelerimizdir. Bahçelerimiz, parklarimiz, sokaklarimiz onlarin dogal yasam alanlaridir. Bu hususta yüzyillardir bir arada yasadigimiz masum canlilarimizin yaninda olacagiz. Yasanilan en son olay özelinde masum evladimizin da yasal süreçlerinin takipçisi olacagiz. Yeryüzünün yalnizca insanlar için yasam alani olmadiginin bilinciyle, idarece yapilan hukuksuz müdahalelerin de sonuna kadar takipçisi olacagimizi bildirir, kamuoyuna saygiyla duyururuz”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile