Istiklal Marsi’nin okunmasi ve sayi durusunda bulunulmasinin ardindan baslayan resepsiyon programina Kayseri Valisi Gökmen Çiçek ve esi Sümeyra Çiçek, TBMM Milli Savunma Komisyonu Baskani Hulusi Akar, Garnizon Komutani Hava Tümgeneral Volkan Ersun Acar, Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Memduh Büyükkiliç ve esi Necmiye Büyükkiliç, Kayseri milletvekilleri, protokol üyeleri ve vatandaslar katildi.
Konusmasinda Türk topraklarinda yasamanin büyük bedel istedigini söyleyen Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, “Bu topraklarda hür ve bagimsiz yasamak büyük bedeler ister. Bu bedeli ödeyemeyenler tarihin tozlu raflarinda yani medeniyetler çöplügünde kaybolurlar. Bu topraklar, az önce söyledigim gibi hür ve bagimsiz olmak için bedel ister. Biz 1071 Malazgirt Zaferi’nden itibaren bu bedeli ödedik ve ödüyoruz. Milletimizden son bir fert kalana kadar da ödemeye kararliyiz. Malazgirt Zaferi ile girdigimiz, vatan yaptigimiz bu topraklarda bazen kötü günlerimiz bazen de iyi günlerimiz oldu. Büyük medeniyetler kurduk. Bir devletimiz yikilirken biz hemen bir digerini kurduk. 3 kitaya hükmettigimiz zamanlar oldu. Avrupa’ya nizam götürdügümüz, bütün dünyaya adaletin nasil olabilecegini gösterdigimiz anlar oldu. Büyük zaferler yasadik ama öyle anlar geldi ki yenilgiler de gördük. Biz Balkanlar’in elimizden gidisini gördük. Kafkaslar’in bizden ayrilisini gördük ama en kötü günler bunlar degildi. En kötü günler 30 Agustos zaferimizden önceki, Kurtulus Savasi’ndan hemen önceki isgal günleriydi” dedi.
“Kayseri sigorta sehirdir”
Vali Çiçek, Kayseri’nin sigorta sehir oldugunu söyleyerek, “Vatanimizin her bir yeri isgal altindaydi. Düsman Afyon’da, Kütahya’da, Izmir’de, Istanbul’da cigerimizi söküyordu adeta. Her yer yangin yeriydi ama milletin içinden çikardigi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’le beraber milletimiz yekvücut olarak bu karanliklari yikti. 100 yil önce tam karsisinda durdugumuz okulda Ahmetler, Mehmetler, Mustafalar, Mahmutlar belki de sinifta konustular. Belki aralarinda konustular, beki evlerinde kararlastirdilar. 14, 15, 16 yasinda buradan çikip cephelere kostular. Kimi Afyonkarahisar’a ulasti, kimisi Dumlupinar’a. Kimisi Izmir’in kurtulusuna sahit oldu ama bildigimiz bir gerçek var. Hiçbirisi geri dönmedi. Bu okuldan o sene mezun verilmedi. Biz kahraman bir okulun bahçesinde duruyoruz ve onlari saygiyla yad ediyoruz. Kayseri Lisesi o senelerde sehitlerle ve mezun vermeyerek, bütün ögrencilerini cepheye göndererek adini altin harflerle Türk tarihine yazdirdi. O karanlik günlerde Kayseri’nin hepinizin bildigi gibi meclis olarak Kayseri Lisesi’nin kullanilmasi da söz konusuydu. Buradan da anliyoruz ki Kayseri sigorta sehirdir. Kayseri ümitlerin bittigi yerde siginacak limandir. Kayseri varsa ümit vardir. Bu sehirde 30 Agustos’u sizlerle kutlamanin mutlulugunu yasiyorum” ifadelerini kullandi.
Düzenlenen resepsiyonda Lirik Soguk Heykel Performansi tarafindan Kayseri Lisesi’nin sehit ögrencilerine ithafen ‘Onlar Daha Çocuktular’ isimli performans sergilendi. Müzik dinletisinin ardindan zafer pastasinin kesilmesi ile program sona erdi.
Kayseri'de Anlamli 30 Agustos Resepsiyonu
Kayseri Valiligi tarafindan düzenlenen 30 Agustos Zafer Bayrami Resepsiyonu, Sakarya Meydan Muharebesi’nde son sinif ögrencileri sehit oldugu için 1921’de mezun veremeyen Kayseri Lisesi’nde yapildi. Resepsiyonda konusan Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, “Kayseri sigorta sehirdir” dedi.