Açık, yeni bir fırın işletmesi ihtiyacı olmayan Kayseri'de her geçen gün fırıncılık sektörünün sıkıntıya girdiğini belirterek, "Bu sıkıntılar ne yazık ki vatandaşlara da yansımaktadır. Şehir merkezinde 380 ruhsatlı işletme bulunmaktadır. Bu işletmelerden 295'i faal olmasına rağmen yaklaşık 250'si vergi, SGK prim borcu gibi zorunlu ödemelerini dahi yapamaz duruma gelmiştir. Ayrıca faaliyetine ara verdiği için ruhsatı iptal edilmiş 100'e yakın fırın da yeniden ruhsat alınabilir durumdadır" dedi.
Faal olan işletmelerin yüzde 40 kapasiteyle çalıştıklarına dikkati çeken Açık, kapasite düşüklüğünün vatandaşa sunulan ekmeğin kalite çıtasının da düşmesine neden olduğunu belirtti.
Türkiye genelinde yeni faaliyete geçecek fırınlar için ruhsat alımının zorlaştırılarak hem faaliyette olan işletmelerin ayakta kalması hem de müşterilere daha kaliteli ekmek üretmesinin sağlanması için tedbirler alınması gerektiğini vurgulayan Açık, şöyle devam etti:
"Sektörün sorunları gitgide daha da artarken gelirleri de azalmaktadır. Fırıncılık sektöründe yaşanan sıkıntıların artmasıyla beraber, tüketiciye sunulan ürünün de kalitesi, hijyeni, sevkiyatı ve lezzeti gibi olmazsa olmazları da, üreticinin gelir düşüşüyle orantılı olarak düşmektedir. Bu düşüşün önüne geçilmesi için öncelikle alınması gereken tedbirlerin başında yeni ruhsatlandırmanın önüne geçilmesi yer almaktadır. Çünkü ihtiyaç fazlası fırın, rekabet doğuruyor, rekabet ile ekmek fiyatı düşüyor, düşüşün ardından bu durum kaliteye yansıyor. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi nüfus artışına göre yeni ruhsatlandırılma yapılmalı ihtiyaç olan şehirlere yeni yatırımcıyı yetkili kurumlar yönlendirmelidir. Bu yönlendirme hem fırıncılıkta hem de ihracat şansı olmayan diğer sektörlerde olmalıdır."
Kayseri'de Ekmek Fırınlarındaki Artış
Kayseri Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Türkiye Endüstriyel Fırıncılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Selim Açık, Kayseri'de ekmek fırınlarının sayısının hızla artmasına karşı tedbir alınması gerektiğini söyledi.