Kayseri'de 'İslam Hukukunda Evlilik Akdi' Paneli

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) İlahiyat Fakültesi tarafından 'Günümüz Hukukunda ve İslam Hukukunda Evlilik Akdi ve Hükümleri' isimli panel düzenlendi.

İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu'ndan düzenlenen panele ERÜ Hukuk Fakültesinden İsmail Kayar ve Doç. Dr. Murat Doğan, Prof. Dr. H. Yunus Apaydın, Doç. Dr. Şükrü Selim Has ve Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Doç. Dr. Yusuf Büyükay katıldı.
Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Büyükay, evlenmenin önemi ve evlenmenin hangi konularda bozulabileceğiyle ilgili bilgiler verdi. Büyükay, "Resmi evliliğin aleniyeti sağlamak için önemli olduğunu düşünüyorum. Evlilik önemli bir kurumdur. İslam dininin korumayı hedeflediği bir takım hususlar vardır; temel esaslar vardır. Bu esasların korunmasında da evlilik önemli bir rol görür" diye konuştu.
Evliliğin hangi konularda bozulabileceğiyle ilgili de bilgiler veren Büyükay, "İslam hukuku ve medeni hukuka göre önemli durumlar hariç 16 yaşından küçüklerle evlenilmez. Aldatma gibi durumlarda evlilik bozulur ve karşı taraf evliliği iptal etme hakkına sahiptir. Eğer önemli bir hastalık varsa ve evlenmeden önce taraflar birbirlerine söylemediyse, evlilikten sonra söyleniyorsa iptal etme hakkı gene doğar. Akrabalık derecesi yüksek kişilerin evlenmesi yasaktır. Ayrıca akıl hastalarının evlenmesi
yasaklanmıştır" ifadelerinde bulundu.
Doç. Dr. Büyükay, "Akıl hastaları evlenemez. Fakat yine çok özel durumlarda doktor tarafından onay verilmiş olmak kaydıyla akıl hastaları evlilik yapabilmektedirler. Yine de ileri derece hastaların evlenmesi yasaklanmıştır" şeklinde konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile