Baba Ali Çetintaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kızının 13 yaşındayken geçirdiği felç sonucu yürüyemez hale geldiğini ve vücudunun sağ tarafını hissetmediğini söyledi.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavi altına alınan Kader'i, uzun süre teşhis konulamadığı için hem Kayseri hem Ankara'da farklı doktorlara götürdüklerini anlatan Çetintaş, "Kızım uzun süre tedavi gördü ancak hastalığının ne olduğu anlaşılamadı. 6 yıl adı konulamayan bir hastalıkla mücadele ettik" dedi.
Her geçen gün duyuları ve hareket kabiliyeti zayıflayan kızının artık yemek yiyemediği için burnundaki boruyla beslendiğini ve sadece sol kolunu oynatabildiğini dile getiren Çetintaş, şöyle devam etti:
"Kızım günden güne eridi. Ankara'da bir profesör 'Kader'in kalkıp yürümesi gerekiyor, bir engel gözükmüyor' dedi.
Kayseri'deki hastanelerde apse, ödem şüphesiyle çeşitli tedaviler uygulandı. Çekilen MR'larda beyninde 'cevher' diye adlandırılan üç plak olduğu belirlendi. Beyin biyopsisi yapılırsa yüzde 100 tanı konulabileceği söylendi. Ancak hastane konseyinden 'Kader'e zararı olabilir' diye onay çıkmadı. 19 yaşındaki güzeller güzeli kızım gözümüzün önünde soldu gitti. 6 yıldır annesi bir an yanından ayrılmıyor."
Çetintaş, umutlarını yitirmediklerini vurgulayarak, "En sonunda kızımda MS'in çok nadir görülen ve ağır seyreden bir türü olduğu söylendi. Tedavisi için umut vermediler. Devlet büyüklerimizden bize yardım etmelerini bekliyoruz. Mutlaka bir çaresi vardır" ifadesini kullandı.
Kızının yanından ayrılmayan anne Elif Çetintaş ise Kader'in 13 yaşına kadar gayet sağlıklı olduğunu belirterek, "Çok başarılı, sağlığı yerinde bir çocuktu. 13 yaşındayken kısa süre içinde konuşma, görme ve yürüme yeteneklerini kaybetmeye başladı.
'Umudunuzu kesin çok yaşamaz' diyen doktorlar da oldu. Bu kadar yıldır ona yeni doğmuş bebek gibi bakıyorum" şeklinde konuştu.
Kızının sağlığına kavuşacağı günleri umutla beklediklerini aktaran anne Çetintaş, genç kızın duyularını tamamen kaybetmesinden korktuğunu belirtti.
-Nadir görülen bir hastalık-
Kader'in Gazi Üniversitesindeki tedavisinde görev alan çocuk nörolojisi uzmanı Dr. Ünsal Yılmaz da genç kızın çok nadir görülen bir hastalıkla mücadele ettiğini söyledi.
Ailenin birkaç ay içinde başlayıp hızla ilerleyen bacaklarda güçsüzlük ve yürüyememe şikayetiyle kendilerine başvurduğunu bildiren Yılmaz, yapılan tetkikler sonucu Kader'e MS'in nadir görülen, ağır seyirli türü tanısı konulduğunu ifade etti.
Hastalığın bulgularının MS'e de çok uymadığı için birkaç hastalık arasında kalındığını ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:
"Ankara ve Kayseri'deki hastanelerde Kader'in durumu izlendi. En sonunda hastalığın MS'in ağır seyirli tipiyle uyuştuğu gözlendi. Bunun Türkiye'de görüldüğü ilk hasta diyebiliriz. MS'in klasik tipi bile çocuklarda nadir görülür. Bu çok daha az rastlanan bir tür. Hastalığın tedavisi oldukça güç, ilaca dirençli bir hastalık. Yapılan tedavilerle hastalığın ilerlemesi ancak biraz olsun durduruldu."
MS'in kesin nedeninin bilinmediğini anımsatan Yılmaz, genetik duyarlılık ve çevresel faktörlerin tetiklediği hastalığın daha çok 20-40 yaş arasında görüldüğünü sözlerine ekledi.
Yayıncı: Ersin Altınsoy
Kayseri'de Ms'in Çok Nadir Görülen Ağır Seyirli Bir Türüne Yakalanan 19 Yaşındaki Kader Çetintaş, Sol Kolu Dışında Vücudunu Hareket Ettiremiyor
Esma Aygün - Kayseri'de 6 yıldır yatağa bağımlı yaşayan ve MS'in nadir görülen ağır seyirli bir türüyle mücadele eden 19 yaşındaki Kader Çetintaş'a annesi 6 yıldır bebek gibi bakıyor.