Kayseri'de rüya proje 12 kilometrelik Zamantı Sulama Tüneli açıldı

Kayseri'de, 40 yıl önce Zamantı Nehri üzerine yapılması planlanan, 1976 yılında programa alınan ve Develi, Yahyalı, Yeşilhisar ilçeleri arasında kalan

Kayseri'de, 40 yıl önce Zamantı Nehri üzerine yapılması planlanan, 1976 yılında programa alınan ve Develi, Yahyalı, Yeşilhisar ilçeleri arasında kalan 57 bin 666 hektar alanı sulayacak olan Develi Ovası Sulama Projesi tamamlandı. Projenin açılışı Başbakan Recep Tayip Erdoğan tarafından Şanlıurfa'da düzenlenen toplu açılış töreniyle yapıldı. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'da açılış törenine tören alanından katıldı.

Zamantı Tüneli'nin açılış töreninde konuşan Bakan Taner Yıldız, yapılan bu hizmetin bölge haltına hayırlı olmasını dileyerek, şöyle konuştu: "1991 yılında temeli atılıp 1992 yılında işe başlanan bir işin tamamlandığına şahit oluyoruz. 91'de doğup 19 yaşında olan gençlerle yaşıt olan bu proje Develi, Yahyalı ve Yeşilhisar'ı çok fazla ilgilendiriyor. Bu işi özellikle biz iktidara geldikten sonda daha çok hızlandı. Eğer eski dönem devam etseydi, şuan 19 yaşında olan gençler 36 yaşında iken bu açılışa şahit olacaktı. Çünkü yılda 292 metre bu tünel açılmış. Biz geldikten sonra burası çok hızlandı. Bu proje hepimizi heyecanlandırıyor. Hemen yanı başımızda Öksüt köyü var. Suyun geçtiği her yer yeşile bürüyor. O nedenle bu bölgedekiler çok şanslı. İnşallah gelir kaynakları da hep beraber artacak. Tabi bunun içinde birde bereketi çıktı. Şuanda Kayseri'nin en kaliteli içme suyunu çıkartıyoruz. Bu tünelin 70 santimetre altında içme suyu çıktı. Tabiri caizse 5 kilometrelik yavru bir tünel daha yapıldı. Burası öyle bir coğrafya ve kritik bir yerdeki Akdeniz7e doğru giden suyu bu tanele Karadeniz'e doğru çevirdik. Türkiye'nin ikinci büyük tünelini gerçekleştirmiş olduk. Burada zaman zaman sıkıntıya düşen Develi, Yahyalı ve Yeşilhisar hemşerilerimize sabırlı oldukları için teşekkür ederim. Sultansazlığına yaşı bizden ileri olanlar iyi bilir. Yüzlerce kuş çeşidi gelirmiş. Ama zamanla yer altı suyu seviyesi çekildikçe kuşlarda gelmez oldu. Yani biz burada o kadar hayırlı bir iş yapıyoruz ki, hem içme suyumuz olacak. Hem ilçeler beldeler faydalanacak. Hem de Sultansazlığı suya kavuşacak."

Tarım sektörüne önemli katkı sağlayacak olan tünel Develi Ovasına Zamantı nehrinden su taşıyacak. Birinci merhalede, Ağcaşar ve Kovalı barajları ile bunlara bağlı çalışacak sulama kanalı inşaatları 1987 yılında tamamlanarak, 18 bin 416 hektar alan sulu tarıma açıldı. İkinci merhale için 1991 yılında yapılan Zamantı Regülatörü ve Derivasyon Tüneli inşaatı ihalesini kazanan Ünal Akpınar İnşaat İmalat Sanayi ve Ticaret A.Ş, ödenek yetersizliğinden dolayı 10 yılda projenin yüzde 20,11'lik bölümünü tamamlayabildi. Projeye yeterli ödenek tahsis edilmediğinden 2002 yılına kadar yüzde 20 seviyesinde kalan proje, bu tarihten sonra ödeneğin artırılması sayesinde hız kazanarak tamamlandı ve hizmete açılma aşamasına gelindi. 2002'ye kadar işleyen ödenek takviminin aynı şekilde işlemesi durumunda, projenin 2050 yılında bitirilmesi öngörülmüştü.

Develi-Yahyalı-Yeşilhisar ilçeleri üçgenindeki yaklaşık 20 bin çiftçi ailesinin büyük ölçüde sulu tarım yapmasına olanak sağlayacak proje, ekonomiye de önemli katkıda bulunacak. 3 ilçe arasında kalan 57 bin 666 hektar alanı sulayacak olan proje, 2010 yılı birim fiyatlarına göre 252 milyon liraya mal olacak. Ekonomiye yıllık 70 milyon lira katkı sağlayacak proje, 3,5 yılda kendini amorti etmiş olacak.

Proje, Türkiye'nin sayılı kuş cennetleri arasında yer alan ve Ramsar Konvansiyonu'na dahil edilen 264 kuş türü ile 400 değişik bitki türünün barındığı 17 bin 200 hektarlık alanı kapsayan Sultansazlığı Doğal SİT Alanı'nın su ihtiyacı da karşılayacak.

Tünel açma çalışmaları sırasında ortaya çıkan 380 litre/saniye içme suyu, halen Sultansazlığı'na veriliyor. Bu sayede iklim değişikliği ve küresel ısınmayla ortaya çıkan kuraklıktan Sultansazlığı Kuş Cenneti'nin en az etkilenmesi sağlanmış durumda.

Tünelden çıkan yer altı suyu, yörede bulunan yerleşim birimlerinin içme ve kullanma suyu ihtiyaçlarını da karşılayacak.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile