Mobilya, tekstil, elektrikli ev aletleri ve madencilik sektörlerinin başı çektiği Kayseri ekonomisi kaliteyi yükseltme hedefinde. 2010 yılında 1 milyar 315 milyon dolar ihracat yapan Kayserili sanayiciler, 2015 yılında 5 milyar dolarlık ihracat hedefliyor. Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, Kayseri olarak bu hedefe ulaşabilecek güçte ve yapıda olduklarını söyledi.
Türkiye’de müteşebbisin en çok olduğu illerin başında gelen Kayseri, ülke ekonomisi için çok önemli bir yere sahip. Türkiye ekonomideki payı yüzde 1,5, ihracatta ve ithalattaki payı ise yüzde 1 oranında olan Kayseri, sanayisiyle ülke ortalamasının üzerinde bir gelişme endeksine sahip.
Başkan Boydak, 2010 yılının sanayiciler için umut verici olduğunu ve 2011 yılının daha iyi geçeceğini tahmin ettiklerini belirterek, kentteki birçok firmanın mevcut işlerini geliştirmek üzere yatırım yaptığını yada yeni işletmelere adım attığına dikkat çekti. İşsizlik oranın yüzde 8’lerde olduğuna değinen Boydak, şehrin dışarıdan gelecek yatırımcılar için birçok avantaj sunduğunu vurguladı.
İhracatın son yıllarda giderek önemini arttırdığına değinen Boydak, “Kayseri’de 20 yıl öncesinde 10 ihracatçı varken bugün 200 ihracatçı olduğunu görüyoruz. 2010 yılında ihracat rakamı 1 milyar 315 milyon dolar. Kayseri’nin lokomotif sektörleri kablo, iletken, çelik boru, demir-çelikten mamul eşyalar, mobilya, tekstil, elektrikli ev aletleri ve madencilik ürünleri olarak sıralanıyor. Kayseri’nin ihracatı katma değerimizin yüzde 15’i civarında diyebiliriz. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde ihracatımızın 5 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyoruz. Bunun içinde şartlarımız uygun. Markalarımızı bölgesel marka yapma yolunda ilerliyoruz. Bir yandan da dünyada alternatif pazarlar oluşturmak istiyoruz. Önümüzdeki dönemde hem ihracat, hem ithalat yapan hem de iç piyasada yükselen bir Kayseri hayal ediyoruz.” diye konuştu.
Kayseri’nin rekabetçi yönünün oldukça güçlü olduğunu ifade eden Boydak, Kayserili sanayicilerin rekabet gücünü arttıran ürünler üretme gayreti içerisinde olduklarını vurguladı.
Bununla birlikte dünya piyasalarını çok yakından takip ettiklerinin altını çizen Boydak, “Kayseri’nin gelişiminin önemli parametrelerinden ilki, ikinci nesilden üçüncü nesle bir iş yönetimi geçişinin oluşu. Bu son birkaç yıldır yoğun ve sağlıklı bir şekilde yaşanıyor. Üçüncü jenerasyondaki iyi okumuş, kültürlü insanlar, özünden kaybetmeyen ama dış dünyayı iyi tanıyan bir profile sahip. Kayseri’yi dünya ekonomisine entegre olmuş bir kent olarak tanımlayabiliriz. Bugün dünyadaki gelişmeleri çok iyi takip etmemiz gerekiyor. Bir yıl takip etmezsek 5 yıl geri gideriz. Kesinlikle sanayide katma değer üreten bir yapıya kavuşmak istiyoruz. Kayseri’nin rotası pahada ağır, hacimde küçük ürünler üretmek olacak.” dedi.
Kayseri İhracatını 5 Yıl Sonra 5 Milyar Dolara Çıkartmayı Hedefliyor
Mobilya, tekstil, elektrikli ev aletleri ve madencilik sektörlerinin başı çektiği Kayseri ekonomisi kaliteyi yükseltme hedefinde.