Akay, fabrikada basın mensuplarına yönelik düzenlenen iftar sonrasında fabrikanın yatırımları konusunda açıklamalarda bulundu.
Kayseri Şeker Fabrikası'nın lisanslı depoculuk alanına yöneldiğinin altını çizen Akay, lisanslı depoculuğun Türkiye'nin gündemine 2006 -2007 yıllarında girdiğini ve bunun ilk uygulamasını Türkiye Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ile TOBB'un gerçekleştirdiğini söyledi.
Şu an Türkiye'de 15 civarında lisanslı depoculuk şirketi kurulduğu ancak Kayseri Şeker Fabrikası'na hizmet edecek şekilde Orta Anadolu bölgesinde böyle bir şirketin faaliyet göstermediğini ifade eden Akay, "Çiftçinin şeker pancarı dışındaki ürününün en iyi şekilde değerlendirilmesi için, elde ettiği üründen daha fazla gelir sağlaması açısından lisanslı depoculuğu ciddi bir şekilde gündemimize aldık. Önümüzdeki hasat dönemine yapımını bitirmek üzere Boğazlıyan'a 40 bin ton, Develi, Şarkışla ve Bünyan'a ise 20'şer bin tonluk lisanslı depo yapımına başladık. Bu projeyle çiftçimizin daha nitelikli tarım yapmasını amaçlıyoruz. Ayrıca çiftçimizin şeker pancarının dışında da sözleşmeli üretim yapabilmesinin önü açılacak" diye konuştu.
Kendilerine sürekli daha fazla alanda yatırım yapmaları yönünde eleştiriler geldiğini, Torku modelinin Kayseri'de neden gerçekleştirilemediği şeklinde soruların yöneltildiğini dile getiren Akay, şunları kaydetti:
"Biz başkalarını taklit etmek yerine, başkalarının gittiği zor yoldan gitmek yerine, çiftçimize daha fazla katkı sağlayacak ve Türkiye'ye yeni girmiş olan lisanslı depoculuk konusunda bir mesafe katetmek istiyoruz. Lisanslı depoculuk yatırımımızın odağında çiftçimizin gelirini daha fazla artırmak var. Bunun yanında tarım marketleri de kurmaya başladık. İlk yatırımımızı Şarkışla'da gerçekleştirdik. Eylül'ün 15'ine kadar burası bitmiş olacak. Kayseri merkezde de bir tarım market projesi gerçekleştirdik. Bu uygulamayı bölgemizde daha da genişletmek istiyoruz. Biz burada çitçinin emanetçisiyiz. Çiftçi bizi kendi malına sahip çıkmamız için seçti. Biz de bu süre içinde emanete sahip çıkma durumundayız. Her bir kuruşu doğru harcamak zorundayız."
- Ar-Ge merkezinin çalışmaları
Türkiye'de teknolojik gelişmelerinin istenilen seviyede olmadığını öne süren Akay, bu doğrultuda şeker pancarı sektörüne katkıda bulunması için Ar-Ge merkezi kurduklarını dile getirdi.
Akay, Kayseri Şeker Fabrikası bünyesinde kurulan Ar-Ge merkezinin söz konusu sektör açısından Türkiye'de bir ilk olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:
"Bu merkez sayesinde biz kendi sektörümüzde önemli gelişmeler arzu ediyoruz. Bu konuda üniversitelerle işbirliği içindeyiz. İlk projemiz de bakanlıktan onaylandı. Bu gelişme bizim için bir moral oldu. Bakanlık tarafından incelenmekte olan 12 projemiz daha var. Bu projeler onaydan geçtikçe Ar-Ge merkezinin önemi daha da anlaşılacaktır. Merkez sektörümüze daha çok bilimsellik katmaya başladı. Avrupalıların yıllar önce yapmış olduğu bilimsel gelişmeleri kendi çapımızda ülkemizde gerçekleştirmeye başladık. Biz halen Avrupalıların ürettiği tohumu kullanıyoruz. Ar-Ge merkezinin çalışmaları sonucu inşallah Türkiye şartlarına uygun şeker pancarı tohumu geliştirmek en önemli hedeflerimizden birisi."
Vergi Dairesinin önümüzdeki hafta açıklayacağı rapora göre Kayseri Şeker Fabrikası'nın tarihinde ilk kez Kayseri'de vergi rekortmeni olduğunu söyleyen Akay, "Fabrikamız elde ettiği karla Türkiye'deki 500 sanayi kuruluşu içinde 38. oldu. Bunlar Kayseri Şeker'in hangi noktada olduğunu gösteriyor" diye konuştu.
Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Akay Açıklaması
Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, "Biz başkalarını taklit etmek yerine, başkalarının gittiği zor yoldan gitmek yerine, çiftçimize daha fazla katkı sağlayacak ve Türkiye'ye yeni girmiş olan lisanslı depoculuk konusunda bir mesafe katetmek istiyoruz" dedi.