Kayserigaz Ve Bursagaz, Dogal Gaz Dagitim Ekipmanlarini 3D Teknolojisiyle Üretecek

Kayserigaz Ve Bursagaz, Dogal Gaz Dagitim Ekipmanlarini 3D Teknolojisiyle Üretecek

Ar-Ge çalismalariyla dogal gaz dagitim sektörüne öncülük eden Kayserigaz ve Bursagaz, 3D yazilim teknolojisi ile daha düsük maliyetli dogal gaz dagitim ekipmanlari üretmek üzere yeni bir Ar-Ge projesini hayata geçirdi.

Kayserigaz ve Bursagaz, ortak bir Ar-Ge projesi baslatti. Güvenli, çevreci ve ekonomik dogal gaz hizmetini en iyi ve en kaliteli sekilde verme hedefiyle Ar-Ge çalismalari yürüten Kayserigaz ve Bursagaz, ‘3D Yazdirma Teknolojileri ile Dogal Gaz Dagitimda Kullanilacak Ekipmanlarin Üretiminin Arastirilmasi Projesi’ni hayata geçirdi. Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) onayiyla baslayan çalisma kapsaminda, dogal gazin dagitiminda kullanilan ekipman ve parçalarin 3D yazdirma teknolojisiyle üretilmesi için yazilim gelistirilmesi planlaniyor.

"Sektöre yön verecek nitelikte bir proje"

SOCAR Türkiye Dogal Gaz Is Birimi Tarife, Yatirim ve Paydas Iliskileri Direktörü Ertan Yildiz, yenilikçi bir vizyonla araliksiz devam eden ve sektöre yön veren nitelikte Ar-Ge çalismalarina bir yenisini eklediklerini belirterek sunlari söyledi: “Dogal gaz dagitim sektöründe ilklerin ve yeniliklerin öncüsü olmak vizyonuyla, yillardir Ar-Ge projelerini gelistirerek adim adim hayata geçiriyoruz. Kayserigaz, dogal gaz dagitim sektöründe EPDK tarafindan kabul edilmis ilk Ar-Ge projesinin sahibi olan, sektöre yenilikçi uygulamalar kazandiran öncü bir sirket. Bursagaz ise EPDK tarafindan Ar-Ge projeleri en çok onaylanan sirket konumunda. Her iki sirketin sahip oldugu güçlü inovasyon kasi ve altyapisi sayesinde, yine sektöre yön verecek bir proje gelistirdik.”

"Maliyet azalacak"

Dogal gaz dagitim sirketlerinin envanterindeki tüm parçalarin 3D teknolojisiyle yazdirilarak üretilmesini öngören bu projenin önemli avantajlar saglayacagini belirten Yildiz, projenin detaylarini aktardi: “Yeni dagitim sebekelerinin kurulumu veya mevcut sebekelerin bakimi sürecinde çok sayida malzeme kullaniliyor. Bu malzemelerin bir kisminda temin etme veya gecikme sorunu yasanabiliyor. Bazi ekipmanlarin ise maliyetleri yüksek olabiliyor. 3D teknolojisiyle alternatif bir üretim yaparak daha düsük maliyetle, daha hizli ve stok ihtiyaci olmadan malzeme temin etmemiz mümkün olacak. Sirketlerin maliyetleri azalirken, yeni sebeke kurulumu ve bakim süreleri kisalabilecek.”

Su anda 3D teknolojisiyle ekipman üretiminin detayli analizini yaptiklarini belirten Yildiz, üretilebilecek parçalarin altyapi olusturularak ya da hizmet alimi yöntemiyle temin maliyetlerini belirleyeceklerini söyledi.

Arastirmalarin sonunda elde edilen verilerle, çok ölçütlü karar verme modellerinin kullanildigi bulut tabanli parça temin öneri ve bilgilendirme sistem yazilimi gelistireceklerini, son asamada ise gelistirdikleri yazilimla üretime geçeceklerini belirtti.

Kayserigaz’in 2 farkli ar-ge projesi daha tamamlandi

Ar-Ge çalismalarina tüm hiziyla devam eden Kayserigaz’in gelistirdigi, EPDK onayli iki farkli Ar-Ge projesi de basariyla tamamlanarak uygulamaya alindi. Dogal gaz sayaçlarinin otomatik okunmasi için yeni nesil dijital RF iletisim yöntemi gelistirmeyi amaçlayan ‘Mekanik Dogal Gaz Sayaçlarinin Uzaktan Otomatik Olarak Okunmasinda Yeni Nesil Bir Sayisal RF Iletisim Yöntemi Gelistirilmesi ve Pilot Uygulama Projesi’ basarili sonuçlarin ardindan canliya alindi. ‘Robotik Arastirma ve Gelistirme Projesi’ kapsaminda ise kuruma gelen bilgi taleplerinin geleneksel yöntemler yerine, robotik süreç otomasyonu kullanilarak yanitlanmasi için yeni bir sistem gelistirildi. Bursagaz ile ortak gelistirilen bu sistem her iki sirkette de kullanilmaya baslandi.

Bursagaz’in 4 farkli ar-ge projesi daha yolda

Bursagaz’in 2019 yilinda EPDK tarafindan onaylanan iki farkli Ar-Ge projesinde sona yaklasildi. Dagitim sebekelerinin imalat çalismalarinda daha güvenilir ve verimli çalismasina olanak saglayacak ‘Kompozit Projesi’ kapsaminda, çelik boruya alternatif olarak kompozit boru üretiliyor. Daha dayanikli ve esnek olan bu borunun imalat çalismalari, teknik standardizasyon testlerinin ardindan tamamlanacak. Fiziksel engellerin ve zorlu kosullarin oldugu durumlarda gazin uzaktan erisimle kesilmesini hedefleyen ‘Uzaktan Gaz Kesme Projesi’ ise pilot çalismanin ardindan uygulamaya alinacak.

EPDK onayini geçtigimiz yil alan ‘Çift Tarafli Servis Te Projesi’ ve ‘Akilli Iç Tesisat Projesi’ için çalismalar ise sürüyor. Çift Tarafli Servis Te Projesi’nde çift tarafli servis baglantisi gelistirilerek, sebekenin ana hattinda daha az ara baglanti elemani kullanilmasi, böylece kaçak riskinin azaltilmasi amaçlaniyor. Akilli Iç Tesisat Projesi’nde ise kamu kurumlarinin gaz teslim istasyonlarinda SCADA sistemi kullanilarak acil durum, yangin, gaz kaçaklari ve benzeri durumlarda uzaktan veya otomatik sekilde gaz arzinin kesilerek güvenli ve sürekli gaz arzinin saglanmasi hedefleniyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile