Kayso Meclis Toplantısı

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, "Sanayiciler olarak ana gündemin ekonomi olacağı zamanları bekliyoruz. Bunu istiyoruz, hakkımız da var. Ülkemizin yükünü bizler özel sektör çekmekteyiz. Özel sektörün durağanlaşması demek gelirlerin azalması işsizliğin artması anlamına gelir ki bunları da biz istemiyoruz" dedi.

Boydak, bir otelde düzenlenen KAYSO Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, bu ayın bütçe ayı olduğunu ve bütçeyi yaparken ince eleyip sık dokuduklarını söyledi.

Bütçelerde her zaman esneme payı olduğunu, oda olarak makul ve denk bir bütçe yaptıklarını ifade eden Boydak, bu dönem gelirleri biraz daha artırma, giderleri ise daha makul hale getirme gayreti içerisinde olacaklarını vurguladı.
Türkiye'nin ana gündeminin ekonomi olması gerektiğinin altını çizen Boydak, 2014 yılının 2013 ten daha başarılı geçmesi için mücadele edeceklerini ifade etti.

Gelecek senenin zorluklarla geçeceğini ancak ümitli olduklarını belirten Boydak, şunları kaydetti:
"Yılın ilk çeyreğinde bir miktar rakamlarımızda istediğimiz ivmeyi yakalayamasak da tekrar Türkiye'nin büyüme trendini aynen devam ettireceğine inanıyoruz. İçinde bulunduğumuz süreçte bir takım karşılıklı gergin ortam olmasına rağmen ana gündemin ekonomi olduğu zamanlarda Türkiye olarak her zaman yukarıya doğru sıçrama yaptık. Sanayiciler olarak ana gündemin ekonomi olacağı zamanları bekliyoruz. Bunu istiyoruz, hakkımız da var. Ülkemizin yükünü bizler özel sektör çekmekteyiz. Özel sektörün durağanlaşması demek gelirlerin azalması, işsizliğin artması anlamına gelir ki bunları da biz istemiyoruz. Ana gündemin uzun sürmeden ekonomi olduğu zamanları yakalayacağımıza inanıyorum. Bu zamanların da geçici bir dönem olduğunu düşünmek istiyoruz. Ana gündem ekonomi olursa, memlekette zenginlik olur bu zenginlik her tarafta yayılır. Az da olsa istifade sağlanır. Bunu da bekliyoruz."
Nakit akışlarının iyi ayarlanması ve fazla risk alınmaması gerektiğine dikkati çeken Boydak, ekonomide hala kırılganlıklar olduğunu ve siyasi gelişmelerden etkilendiğini, Türkiye'nin dış kaynaklarla fonlanma ihtiyacının devam ettiğini dile getirdi.
Bu gibi iniş çıkış dönemlerinde firmaların korunması gerektiğini ifade eden Boydak, Türkiye'de kamunun ekonomideki ağırlığının 12 yıl öncesine göre azaldığını ancak bunun yeterli olmadığını vurguladı.
Kamunun ekonomideki ağırlığının daha da azalması gerektiğini belirten Boydak, "Bu azalma ile bizim özellikle ekonomideki etkinliğimiz ve verimliliğimiz artmış oluyor. Birçok özelleştirme yapıldı ama hala kamu ağırlıklı yatırımlar var. Alt yapı, sağlık, eğitim gibi. Önümüzdeki dönemlerde Türkiye modern dünya nereye gidiyorsa oraya yolunu bulup, devam edecektir. Bununla birlikte daha şeffaf ve hesap verebilir kamu idaresi de ortaya çıkmış olacaktır" diye konuştu.

İhracatta hem Kayseri hem Türkiye olarak çok yukarı sıçrama yapamadıklarını, bunun kurla ilgili değil yapısal bir mesele olduğunu kaydeden Boydak, Kayseri olarak Türkiye ortalamasının üzerinde bir ihracat artışı ile seneyi kapattıklarını ancak bunu yeterli görmediklerini 2014 yılında ticaret ve hizmetler sektöründe daha etkin bir Kayseri beklediklerini söyledi.

- SGK ve Bağ-Kur borçları yeniden yapılandırılsın
Memlekette Sosyal Güvenlik mağduru birçok insan olduğunu ifade eden Boydak şunları söyledi:
"Hükümet 2 sene önce düzenleme yaptı ama vatandaşlarımız bunları yerine getiremedi. Maalesef orda binlerce insan borcunu ödeyememiş görünmekte. Bir taraftan da ekonomik koşullar istediğimiz gibi gitmiyor. Bu nedenle ödeyemeyenlerin borcu daha da artıyor. Sakın yanlış anlaşılmasın af falan istemiyoruz. SGK ve Bağ-Kur borçlarına yeniden yapılandırma şansı gelmesi lazım. Burada borçlarını ödeyenlerin hakkı yeniyor gibi düşünmek de yanlış. Çünkü borcunu ödeyen zaten kara listeye girmiyor, itibarı iyi. Bankacıdan kredi alırken 3-5 puan aşağıda alıyor ama mali durumları kötü olduğu için ödeyemeyenler var. Meslek örgütü lideri olarak, hükümetimizden bu tarafa, yani bize doğru kafayı çevirip, 'ne diyorlar bunlar' diye dinlemesini isterim. Bu konularda yeni bir düzenlemeye ihtiyaç var. Kesinlikle af istemiyoruz. Bu şirketler zaten KOBİ ağırlıklı, mikro işletmeler. Yanında 8-9 kişi çalıştıran işletmeler. Yine yanında bir kişi çalıştıran Bağ-Kur'lular var. Bunlara bir kez daha yapılandırma yapılması, hatta faiz almadan bu insanlara hayata dönüş imkanı sağlanması lazım."
- Ortadoğu'da iş yapamadık
İhracat yapan firmaların işleme rejimi kapsamında devletten çeşitli teşvik belgeleri ve Eximbank kredileri aldıklarını, bu taahhütlerini yerine getiremedikleri için de çeşitli sıkıntılarla karşı karşıya kaldığına dikkati çeken Boydak, 2013 yılında Ortadoğu bölgesinde iş yapamadıklarını, sıkıntılar yaşandığını söyledi.

Uzak bölgelerde de sorunlar yaşandığını belirten Boydak, şöyle devam etti:
"Dünyada zaten konjonktürde sıkıntı var. Geçen dönem istifa eden ya da kabineden ayrılan diyelim Zafer Çağlayan Bakanımıza birkaç defa bu konuyu izah ettim. Zannediliyor ki, Mustafa Boydak kendi firmaları için söylüyor bunu. Tamam bizimde firmalarımız var ama ben 1150 tane üyesi olan Kayseri Sanayi Odası'nın temsilcisiyim. Firmalarımız ihracat kredilerini kapatırken şu anda zorlanıyorlar. Yani taahhüt ettikleri dövizi yurda getirmekte zorlanıyorlar. Yeni bir sayfa açalım dedik. İhracat taahhütleri için süresi ne zaman bitmiş olursa olsun, bu firmalara bir hak verilsin, ilave süre verilsin dedik ama geçiştirildi. Firmalarımızın bu konuda ciddi sıkıntıları var. Döviz taahhüdünü kapatamamışsın veya ihracatı gerçekleştirememişsin, maliye hemen KDV'yi öde diyor. Tamam bunu anladık ama KDV'yi de kullandın diye şu kadar gecikme faizi ile beraber ceza öde. El İnsaf yani. Bu neticede müsteşarlığın dahi yetkisinde olan bir konu."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile