KAYSO, Sanayicileri Yesil Dönüsüme Hazirliyor

KAYSO, Sanayicileri Yesil Dönüsüme Hazirliyor

Kayseri Sanayi Odasi (KAYSO) Yesil Dönüsüm Ofisi tarafindan yürütülen, Sanayide Yesil Dönüsüme Hazirlik Projesi çerçevesinde, “14064 Sera Gazi Emisyonlarinin Hesaplanmasi ve Raporlanmasi” konulu egitimler basladi. Alti ayri oturumdan olusan egitimler sonunda katilimcilara sertifikalari verilecek.

Egitimlerin açilis programinda konusan Kayseri Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Üyesi Ilhan Baloglu, Avrupa Yesil Mutabakatinin AB’nin 2050’ye kadar net sera gazi emisyonlarinin sifirlanmasi ve ekonomik büyümenin kaynak kullanimina bagliliginin sona ermesi gibi temel hedefleri içerdigini belirterek, bu hedeflere ulasmanin temel araçlarindan birisinin de Sinirda Karbon Düzenlemesi Mekanizmasi oldugunu söyledi.



Sinirda Karbon Düzenlemesi Mekanizmasi ile devreye giren Emisyon Ticaret Sistemi’nin sanayicilere büyük sorumluluklar getirdigini ifade eden Baloglu, “Simdilik demir-çelik, çimento, gübre, alüminyum, elektrik ve hidrojen olmak üzere 6 sektör bu kapsam içerisinde. Avrupa Birligi, Sinirda Karbon Düzenlemesi Mekanizmasi tüzügünün 1 Ekim 2023 tarihinden itibaren emisyonlarin hesaplanmasi ve raporlanmasi yükümlülügüyle uygulamaya girecegini ancak herhangi bir yaptirim uygulanmayacagini duyurdu. 01 Ocak 2026 tarihinden itibaren ise mali yükümlülüklerin devreye girdigi asil uygulama dönemi baslayacak” dedi.

Kayseri’nin toplam ihracatinin yariya yakinin Avrupa’ya yapildigini açiklayan Baloglu, “Buradan da görülecegi üzere çok önemli bir geçis dönemi içiresindeyiz. Bu süreci en iyi sekilde degerlendirmeli ve hazirlik yapmaliyiz” diye konustu.

Kayseri Sanayi Odasi olarak Avrupa Yesil Mutabakati ve Sinirda Karbon Düzenlemesi Mekanizmasi gibi konularda girisimlerde bulunmak ve bilgilendirmeler yapabilmek adina Oda bünyesinde “Yesil Dönüsüm Ofisi” kurduklarini ve sanayicilerin hizmetine sunduklarini hatirlatan Baloglu, KAYSO olarak bu süreçte uygulayacaklari projelerle sanayicilere her türlü destegi vermeye hazir olduklarini sözlerine ekledi.

Açilis konusmalarinin ardindan TSE Bas Arastirmaci Ilknur Kiliçi’nin sunumu ile egitime geçildi. Kiliç, egitim sonunda dileyen katilimcilarin sinava girerek, basarili olmalari durumunda uzmanlik belgesi alabilecekleri bilgisini verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile