Kayyumla Beraber Diyarbakır'a 2 Yılda Yarım Milyar Liradan Fazla Yatırım Yapıldı

İçişleri Bakanlığınca 2 yıl önce Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine başkan olarak görevlendirilen Cumali Atilla, ekibiyle birlikte yaptığı çalışmalarda 2 yıl içerisinde kente yol, park, yeşil alan, yapı, tesis, tarım, hayvancılık, kaldırım, sosyal ve benzeri alanlarda toplam 543 milyon 537 bin 108 TL’lik yatırım gerçekleştirdi. Önceki yıllarda belediyenin yaptığı yatırımlarla karşılaştırıldığında yüzde 12-18 arasında olan yatırım giderlerinin 2 yıllık dönemde yüzde 40’a tekabül ettiği belirtildi.

İçişleri Bakanlığı tarafından 1 Kasım 2016 tarihinde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığına görevlendirilen Cumali Atilla, 2 yılda birçok projeye imza attı. Kültürel ve sosyal projelerin yanı sıra bulvar, cadde ve mega kent meydanı olmak üzere birçok alanda yapılan çalışmalar Diyarbakırlı vatandaşların da büyük beğenisini kazanan Atilla ve ekibi 2 yılda kente 543 milyon 537 bin 108 liralık yatırım gerçekleştirdi. Kısa bir süre içerisinde şehrin adına yakışır çevre düzenlemeleri, kaldırım, kavşak ile refüjlerde mevsimlik çiçeklendirme çalışmaları yapılarak kentin estetik görünümüne önemli katkılar sağlayan ve bugüne kadar birçok projeyi hayata geçiren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi birbirinden farklı alanda hizmetleri gerçekleştirdi. Yapılan çalışmalarda kentin birçok önemli caddesi asfaltlandı ve kent trafiğinin sorunsuz şekilde seyretmesi için sinyalizasyon sistemi hayata geçirildi.

“Herkesin sesine kulak veriyoruz”

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla, “Göreve geldiğimiz ilk gün ’Her şey çok güzel olacak’ dedik. Bunun için de hükümetimizin destekleri ve belediyelerimizin imkânları çerçevesinde çalışmalarımızı planlıyor ve uyguluyoruz. Şehrin en acil işlerini ilk etapta tamamlayıp bu şehrin güzel ve kadirşinas insanlarına yakışır bir şehri meydana getirmek için gayret ediyoruz. Yatırımlarımızı yaparken bu şehrin insanlarına kulak veriyoruz. Masa başında kararlar alıp uygulamıyoruz. Hemşehrilerimizle birebir görüşerek ve farklı iletişim araçlarını kullanarak belediyecilik hizmetlerimizin hakkında görüş alış verişinde bulunuyoruz. Bu konudaki ilkemiz belli ’Bu şehri bu şehirde yaşayanlarla yöneteceğiz.’ Bu ilkemiz doğrultusunda talep ve istekleri alıyor, imkânlarımız çerçevesinde en kısa zamanda taleplere karşılık vermeye çalışıyoruz. Belediye hizmetlerimizi gerçekleştirdikten sonra hem yapım aşamasında hem sonrasında o mahallede, sokakta yaşayan hemşehrilerimize giderek hizmetten memnuniyetlerini ve bundan sonrası için önerilerini almaya özen gösteriyoruz. Belediyeciliğin her alanında faaliyet göstermek için yeni projeler geliştiriyoruz, stratejiler oluşturuyoruz. 2 yıllık görev süremizde altyapı hizmetlerine çok önem verdik. Çünkü bu alanda önemli bir boşluk vardı. Önümüzdeki yıl da önem vereceğiz ancak bunun yanında farklı alanlarda da bu şehrin ihtiyaçları doğrultusunda şehrimizin marka şehir olması adına çalışmalarımızı gerçekleştirmeye gayret göstereceğiz. Bu şehir ruhu olan şehirdir. Bu şehrin ruhuna uygun ruhu olan bir belediyeciliği de hayata geçirmek istiyoruz. Belediye alt yapıyı yapar, tesis yapar, park yapar, yol yapar ancak yaptığı çalışmalara şehrin ruhunu ve kendi ruhunu katmayı da bilmeli. Bir mahallenin yolunu yapmak en temel görevimizdir bundan şüphe yok ancak yolun çıktığı mahalledeki hemşehrilerimizin gönlüne de bir yol yapmak lazım. İşte tam burada o ruh devreye giriyor. “Biz gönüllere giden yolu da imar ediyoruz”. Bu düşünce ve halis niyetle çalışıyoruz. Bu şehre ve bu şehrin güzel insanlarına ne kadar hizmet etsek kendimizi hep eksik görüyor, daha çok çalışmak zorunda olduğumuzu biliyoruz. Önümüzdeki dönem de şehrimize hizmet sunmak için bereketli bir yıl olacaktır. Şimdiden çalışmalarımızı planlayarak şehrimizde altyapı çalışması, önemli tesislerin kazandırılması, turizmde markalaşması, önemli bir ticaret ve sanayi şehri olması ve sosyokültürel kalkınması için çalışıyoruz” dedi.



Yollara 1 milyon 400 bin ton asfalt serildi

2107’de kentin cadde ve bulvarlarına 600 bin ton sıcak asfalt sererek sezonu kapatan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, bu yıl merkeze bağlı 4 ilçenin yollarına 800 bin ton sıcak asfalt serdi. 2018 yılı içinde yama, bakım ve onarım çalışmalarında ise 100 bin ton sıcak asfalt kullanıldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 2017-2018 yılları arasında mevcut durumda bozulan ve yolların yapılmasıyla birlikte ihtiyaç duyulan yerlerde yaptığı çalışmayla 568 bin metrekarede kaldırım taşı döşedi. Mevcut var olan, yolların tamamlanmasıyla sıfırdan yapılan kaldırımlar görme ve bedensel engellilerin kullanımına uygun şekilde inşa edildi. Belediye, 2017-2018 yılları arasında 4 merkez ilçe dışında 13 ilçenin mahalle ve mahalle grup yollarında yürüttüğü çalışmalarda 2 bin 230 kilometre sathi kaplama asfalt serdi. 2017’de ilk kez mahalle grup yollarına 100 kilometre sıcak asfalt seren ekipler,2018’de 400 kilometre yolu asfaltladı. Kış koşulları ve yolun geçtiği alanların engebeli olması nedeniyle mahalle yollarına 400 bin metrekare parke taşı döşendi. Yol çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte 52 bulvar ile cadde yeniden düzenlendi.

Bulvar ve cadde düzenlenmesinde refüj, kaldırım, aydınlatma, yeşillendirme ile bisiklet yolu çalışmaları yürütüldü. Büyükşehir Belediyesi, refüj ve kavşaklara 2017’de farklı türlerde mevsimlik yazlık ile kışlık 3 milyon 500 bin 2018’de 4 milyon olmak üzere toplam 7 milyon 500 bin çiçek dikerek kenti çiçek bahçesine dönüştürdü. Yeşillendirme çalışmaları kapsamında refüj, park ve kavşaklara farklı türlerde 21 bin ağaç dikildi. Kentte vatandaşlara, dinlenme alanları oluşturmak adına 2 yıl içinde yoğun bir çalışma temposu içine giren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Yeşil Kuşak Projesi’ni tamamladı. Şanlıurfa yolu Yenihal Kavşağı’ndan başlayan Mahabad Bulvarı’na (75 Yol) kadar olan 78 bin metrekare alanı kapsayan projede oyun grupları, meydan, yürüyüş yolları, süs havuzları ve oturma bankları yer alıyor.

Kent Meydanı tamamlandı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların sosyal, kültürel ve sportif amaçlarla kullanması için Kayapınar ilçesinde 70 bin metrekare üzerine inşa ettiği Kent Meydanı tamamladı. Vatandaşların yoğun olarak kullandığı Kent Meydanı içinde Kitap kafe, Meydan kafe, mescit, yürüyüş yolları, fitness aletleri, bisiklet yolları, çocuk oyun grupları, fresh ve kuru havuz bulunuyor. Alana farklı türde binlerce ağaç dikilirken ayrıca park içine müzikli ve ışıklı su oyunları da inşa edildi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Kayapınar ilçesinde 34 bin metrekare alana inşa ettiği Temapark’ı tamamlayarak vatandaşların hizmetine açtı. Tasarım olarak kentteki diğer parklara göre farklı konsepte yapılan Temapark’ta tematik bahçeler, çocuklara yönelik eğlence tepeleri ve göletler yer alıyor. Engelli vatandaşların sosyal yaşama katılımını sağlamak amacıyla birçok projeye imza atan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, engelli vatandaşlar ve çocuklarının kullanabileceği Bağlar ilçesi Bağcılar semtinde 2 bin metrekare alan üzerine inşa ettiği Engelsiz Yaşam Parkı’nı tamamlayarak hizmete açtı.

Ücretsiz 1 milyon Diyarkart dağıtıldı klimalı duraklar yaygınlaştı

Düzenli ve sistemli toplu taşıma hizmetleri için biniş kart sistemini yaygınlaştırmayı amaçlayan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, daha önce ücretli şekilde satışı yapılan Diyarkart’tan 1 milyon adeti vatandaşlara ücretsiz dağıttı.

Büyükşehir Belediyesi, hava durumunu göz önünde bulundurarak kentin farklı noktalarına kapalı ve klimalı duraklar yerleştirdi. 18 metrekarelik alana sahip duraklarda 7/24 güvenlik kamerası, kitaplık, yaz-kış klima, engelli rampası ve 12 kişilik oturma alanı bulunuyor. Büyükşehir Belediyesi, 2018 yılı içinde 50 yeni otobüs daha alarak araç filo sayısını 248’e çıkardı. 90 kişi taşıma kapasitesine sahip olan yeni otobüslerde engellilerin kullanımına uygun rampa sistemleri de bulunuyor. Toplu taşıma araçlarında vatandaşlara ücretsiz mobil internet ve şarj ünitesi hizmetleri veriliyor. Her Perşembe günü 17 ilçede vatandaşları, toplu taşıma araçlarıyla mezarlıklara ücretsiz taşıyan Büyükşehir Belediyesi, sınav tarihlerinde öğrencileri, bayramlarda ise tüm vatandaşları toplu taşıma araçlarından ücretsiz faydalandırdı. Araçlar Dicle Üniversitesi yerleşkesinde öğrencilere ücretsiz hizmeti verdi. Vatandaşların ucuz, konforlu ve güvenli toplu taşıma araçlarından faydalanabilmeleri için 2017-2018 yılları arasında yeni güzergah çalışmalarına hız veren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, daha önce toplu taşıma hizmeti verilmeyen 375 mahallede güzergahlar açarak kent genelinde ulaşımda yüzde 75 artış sağladı.

Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, Doğu ve Güneydoğu’nun sağlık merkezi konumunda bulunan kente çevre il ile ilçelerden gelen hasta ve hasta yakınları için Yenişehir ilçesinde oluşturduğu misafirhanede 2017-2018 yılları arasında 9 bin 11 kişiyi ağırladı. 400 kişilik kapasiteye sahip misafirhane hasta yakınlarına kahvaltı ve hastanelere ulaşım amacıyla servis imkânı da sağladı. 423 hasta yakınına rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmeti verilirken, Ramazan ayında da misafirhanede günlük iftar ve sahur yemekleri de dağıtıldı.

79 spor tesisi inşa edildi

Kentte spor yapma alanlarının yeterli sayıda olmadığını göz önünde bulunduran Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi 2017’de şehrin farklı noktalarında futbol, basketbol, yüzme, voleybol, jimnastik ve kort tenisi olmak üzere toplam 46 adet spor tesisi inşa ederek vatandaşların hizmetine sundu. 2017’deki çalışmayı 2018 yılı içinde de sürdüren Büyükşehir Belediyesi, 21 okul sahası, 8 semt spor tesisi ve 4 kapalı spor salonu inşa etti. Gerçekleştirdiği projelerle birçok alanda eğitime katkı sunan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Yenişehir ilçesi Ofis semtinde yer alan daha önce Konuk Evi olarak kullanılan binayı Bilgi Evi’ne dönüştürdü. 12 derslik, 2 kütüphane, 1 bilişim sınıfı, galeri, konferans ve galeri salonlarının yer aldığı Bilgi Evi’nden 7-14 yaş arası öğrenciler yararlanacak.

29 bin 210 kişiyle yüz yüze görüşüldü

Vatandaşlara daha kaliteli ve hızlı şekilde hizmet sunmak adına 2018’de Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı, bünyesinde Diyar Masa’yı kuran Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, aynı yıl içinde 29 bin 210 kişiyle yüz yüze görüşme gerçekleştirdi. Yüz yüze yapılan görüşmelerde vatandaşlar, istek, talep, şikayet ve önerilerini Diyar Masa yetkililerine iletti. İletişim kaynaklarının gelişimine paralel olarak WhatsApp ihbar hattını hayata geçiren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine, bu kanal üzerinden 2018 yılı içinde toplam 12 bin 907 başvuru yapıldı. Yapılan başvuruları değerlendiren ekipler, şikayetlerin çözümü için ilgili birimlere bilgilendirmelerde bulundu.

Yatırımlara 543 milyon 537 bin TL harcandı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kentte yol, park, yeşil alan, yapı, tesis, tarım, hayvancılık, kaldırım, sosyal ve benzeri alanlarda 2 yılda yatırımlara toplam 543 milyon 537 bin 108 TL harcadı. 2017’de yatırımlara 257 milyon 834 bin 933 TL harcanırken 2018 yılında 30 Ekim tarihi itibariyle tutar 285 milyon 537 bin 108 TL oldu. Daha önceki yıllarda belediyenin yatırım giderleri yüzde 12 ile 18 arasında değişirken Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Cumali Atilla’nın göreve başlamasıyla birlikte 2017-2018 yıllarında yatırım giderleri yüzde 40’a ulaştı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi,2017 ile 2018 yılı 30 Ekim itibariyle en fazla yatırımı 413 milyon 285 bin 38 TL ile yol yapım, asfalt, kavşak düzenleme, bisiklet yolları, yolların ışıklandırılması ve kaldırım yapımlarına harcadı. Kentin daha estetik görünüm kazanması için birçok alanda park, ağaçlandırma, yeşil alan, mevsimlik yazlık ve kışlık çiçek dikimi çalışmalarına ise 2017-2018 30 Ekim itibariyle toplam 41 milyon 314 bin 681 TL harcama yapıldı.

Kentteki tesis yapımına 2017’de toplam 21 milyon 144 bin 309 TL yatırım yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin, 30 Ekim 2018 tarihi itibariyle bu alandaki yatırım tutarı ise 11 milyon 471 bin 763 TL oldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile