Tekirdağ Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği tarafından, “Kaz Vakası” olarak bilinen olayda yakılarak hayatını kaybeden 43 kişi için yapılan programa, Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu, Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği Başkanı Hüseyin Bayol, Namık Kemal Üniversitesinde Öğretim Görevlisi Nuran Koltuk’un yanı sıra Yukarıkılıçlı köyü sakinleri ve birçok yetkili katıldı.
1912 yılında Tekirdağ’ın Yukarıkılıçlı köyü, Bulgar çeteleri tarafından yağmalanıp, 43 kişiyi samanlıkta yakılması, tarihe “Kaz Vakası” olarak geçmesi üzerine 2013 yılından beridir, her yıl burada 43 şehidi anma programı düzenleniyor. Bu yılda Tekirdağ Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği’nin organizesiyle, Bulgar Çeteleri tarafından yakılarak hayatını kaybeden 43 kişi için, Yukarıkılıçlı Mahalle Camii’nde kılınan Cuma namazının ardından, anma programı düzenlendi.
Anma töreninde konuşan, Tekirdağ Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği Başkanı Hüseyin Bayol, yanarak şehit olan 43 kişi için köyde anıt yapılmasını istedi.
Balkan Müslümanlarının 1912-1913 yıllarında, büyük bir trajedi yaşadığını ve soykırıma maruz kaldıklarını dile getiren, Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği Başkanı Hüseyin Bayol, Bu nesillerin, yaşadıkları tramvayı bir tülü beyinlerinden ve ruhlarından atamadıklarını belirtti.
Hüseyin Bayol, “Acıların içine gömüldüler. Bu facianın hesabını, uluslararası platformlarda dile getiremediğimiz gibi, üzerini örtmeye çalıştık. Hafızamızdan bu bölümü sildik attık. Osmanlı’nın birere eyaleti olan Sırbistan, Bulgaristan, Yunanistan ve Karadağ’ın birbirlerine düşman oldukları halde, aralarında Balkan İttifak’ını kurup hareket etmeleri ilginçtir. Avrupa, 4 yüzyıldır Balkan Savaşının sonucunun ani ve beklenmeyen bir şekilde, sürpriz bir sonuçla dünyayı şaşkına çevirmesini halen çözememiştir. Askerimiz başsız kalmıştı. Bulgar çeteleri, Çatalca önlerine kadar gelmişlerdi. Binlerce insanımızı katlettiler. Bu soykırım vahşetini unutmayalım. 11 Kasım 1912 Tekirdağ’ın işgali ve çevresinde yapılan mezalimleri unutmayalım. “Kaz Vakası” olarak bilinen, bu Yukarıkılıçlı köyünde işlenen 43 insanımızın nasıl ateşe verilerek, yakıldıklarını unutmayalım. Bunun içinde katliamın işlendiği bu yerde, tarih boyunca şehitlerimizi bize hatırlatacak, bir anıtın yapılması, atalarımıza karşı bir görev sayılmalıdır. Dileğimiz bu anıtın en kısa zamanda yapılması konusunda çalışmaların başlatılmasıdır. Yukarıkılıçlı köyünün değerli halkı, burada yanarak kül olan şehitlerimizin ruhu şad olsun. Her yıl onları duayla analım. Onların ruhu şad olsun” diye konuştu.
Makedon gönüllülerinin, köyleri yağmalayıp insanları katlettiğini ifade eden Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nuran Koltuk, “Ondan sonra Bulgar ordusu girmiş. Dolayısıyla, burada yaşanan acıların büyük bir kısmını, Bulgar ordusundan daha çok, Makedon gönüllüler yapmıştır. Tekirdağ’ın işgali kilit bir yoldur. Özellikle seferberlik sırasında da, bu düşünülmüş ve Edirne savunması için önem kazanmıştır. Yani, Makedonya’daki ordu bir varlık göstermezse, Edirne’nin tahkimi yapılmış ama erzak ve diğer gerekli malzemeler, Tekirdağ üzerinden götürülmüş” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından, yakılarak hayatını kaybeden 43 kişi için pilav dağıtıldıktan sonra, 43 kişini hayatını kaybettiği yer ziyaret edilip, dualar okundu.
"KAZ VAKASI"
1912-1913 Balkan Savaşları’nda, Tekirdağ’ın Yukarıkılıçlı köyünde, Bulgar askerlerinin köylünün kazlarını çalmaları üzerine köylü, askerlere tepki gösterdi. Bunun üzerine İnecik kasabasındaki Bulgar Karakolu Komutanı Dragan ve askerleri tarafından Yukarıkılıçlı ve civar köylerdeki 43 kişi yakılarak katledildi.
'Kaz Vakası' Anma Töreni
Tekirdağ Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği tarafından, bir asır önce meydana gelen ve “Kaz Vakası” olarak bilinen olayda, ateşe verilerek hayatını kaybeden 43 şehit için anma töreni düzenlendi.