Kaza Sonucu Yürüme Yetisini Kaybeden Kirgiz Kadin, Bursa'da Yeniden Ayaga Kalkti

Kaza Sonucu Yürüme Yetisini Kaybeden Kirgiz Kadin, Bursa'da Yeniden Ayaga Kalkti

Kazakistan'da 2018'de geçirdigi kaza sonrasi omurgasinin en altinda kirik meydana gelen, omuriliginde hasar gelisen ve bacaklari güçsüzlesen 50 yasindaki Bubucemal Zhumashova 5 aydir Bursa'da özel bir hastanede tedavi görüyor Hastanenin Bashekimi Dr. Nurten Küçükçakir: 'Cihazlarla, walker (yürüteç) destegiyle hastamizi ayaga kaldirmayi basardik. Bunda hem lokomat dedigimiz yürüme robotunun hem de birebir uygulanan fizyoterapist kontrollü kuvvetlendirici egzersizlerin çok etkisi oldu'

ELIF ÖZLEM ÇELIKLER - Kazakistan'da 2018'de geçirdigi trafik kazasinin ardindan yürüme yetisini kaybeden 50 yasindaki Kirgiz kadin, tedavi için geldigi Bursa'da yeniden ayaga kalkti.

Bubucemal Zhumashova'ya hastanede fizyoterapist kontrollü kuvvetlendirici egzersizler ve robotik yürüme cihazi destekli programlar uygulandi.

Tedavisi subattan bu yana devam eden Zhumashova, AA muhabirine, tekrar ayaga kalkip yürümeye basladigi için büyük mutluluk duydugunu belirterek, doktorlarina ve saglik personeline tesekkür etti.

Romatem Bursa Hastanesi Bashekimi Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Nurten Küçükçakir da 2018'de geçirdigi kaza nedeniyle Zhumashova'nin omurgasinin en altinda kirik meydana geldigini, buna bagli olarak omuriliginde hasar gelistigini ve bacaklarinin güçsüzlestigini söyledi.

Yürüyememe, oturamama ve özellikle yaralanmanin oldugu seviyeden asagi bölgede hissizlik yakinmalari olan hastanin ülkesinde acilen ameliyata alindigini aktaran Küçükçakir, "Ameliyattan sonra maalesef 2,5 yil çok aktif bir fizyoterapi sürecine katilamamis. Sonrasinda bir arayis içine girmisler ve bacaklarda kuvvetsizlik, yürüyememe yakinmalariyla hastanemize geldiler." dedi.

- Öncelikle oturabilmesini sagladilar

Küçükçakir, ilk muayenede, tekrar ameliyat gerektirecek bir durum olmadigini, hastanin kapsamli rehabilitasyon sürecine ihtiyaç duydugunu belirlediklerini anlatti.

Omurilikteki hasarin çok ileri seviyede oldugunu belirten Küçükçakir, söyle devam etti:

"Hem birebir fizyoterapist kontrollü egzersizler hem de robotik tedavilerden faydalandirmak amaçli bir program olusturduk. Hastanin oturma dengesi yoktu, yatak içi asamadaydi. Yaptigimiz denge ve koordinasyon çalismalari, gövde ve bacak kaslari kuvvetlendirici egzersizlerle oturmasini sagladik. Sonraki hedefimiz hastayi ayaga kaldirmakti. Ayaga kaldirmak için mutlaka uzun bacak yürüme cihazina ihtiyacimiz vardi çünkü kaslari çok kuvvetsizdi. Cihazlarini planladik ve cihazlarla, walker (yürüteç) destegiyle hastamizi ayaga kaldirmayi basardik. Bunda hem lokomat dedigimiz yürüme robotunun hem de birebir uygulanan fizyoterapist kontrollü kuvvetlendirici egzersizlerin çok etkisi oldu."

Dr. Nurten Küçükçakir, uzun bacak yürüme cihazi tedavisinin yaklasik bir ay sürdügünü, ardindan kisa yürüme cihaziyla Zhumashova'yi ayaga kaldirdiklarini bildirdi.

Hastasiyla aralarinda geçen diyalogu aktaran Küçükçakir, "Ilk geldigi gün bana söyledigi en önemli sey, 'Ben artik ayaga kalkmak istiyorum. Burada beni ayaga kaldirabilecek misiniz? Yürütebilecek misiniz?' oldu. Çok büyük bir heyecan ve umutla gelmisti ve evet biz hastamizi ayaga kaldirdik, yürütmeyi basardik. Onun için bu kadar önemli, hayatini etkileyecek bir süreçte çok büyük bir rol aldigimiz için çok mutluyuz." diye konustu.

Küçükçakir, yürüme mesafesini biraz daha uzatmak ve yürüme kalitesini artirmak için tedaviye devam ettiklerini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile