HATICE ÖZDEMIR TOSUN - Antalya'nin Alanya ilçesinde geçirdigi trafik kazasi sonrasi beyninde olusan hasar nedeniyle vücudunun sag tarafini kullanamayan genç kiz, beynine yerlestirilen elektrotla konusmaya ve sag kolunu kullanmaya basladi.
Alanya'da 6 yil önce araba çarpmasi sonucu agir yaralanan ve 6 ay yogun bakimda kalan 24 yasindaki Gülnur Deveci, beyninde olusan hasar nedeniyle vücudunun sag tarafini tamamen kullanamaz hale geldi. 2 yil boyunca yataga mahkum olan Deveci yürüyemez, konusamaz ve sag kolundaki kontrolsüz titreme nedeniyle de kullanamaz hale geldi.
Kazadan önce özellikle karakalem çizimler yapan Deveci, sag kolundaki asiri titreme nedeniyle çok sevdigi resimlerinden de uzak kaldi. Arkadaslarindan, sosyal çevresinden de uzaklasan Deveci, arastirmalari sonucunda Akdeniz Üniversitesi Tip Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahi Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Tanju Uçar ile tanisti. Uçar'in muayenesi sonrasi kendisine "beyin pili" takilabilecegini ögrenen Deveci, hiç tereddüt yasamadan ameliyat masasina yatti.
Akdeniz Üniversitesinde yaklasik bir ay önce Prof. Dr. Uçar ve ekibinin gerçeklestirdigi ameliyat 4 saat sürdü. Lokal anestezi uygulanan Deveci, bilinci açik halde ameliyat edildi. Beynine elektrot yerlestirilen Deveci, ameliyat sirasinda çizim yapti, su içti ve doktoruyla sohbet etti.
- Hayata yeniden "merhaba" dedi
Yasadigi süreci AA muhabiriyle paylasan Gülnur Deveci neseli, hareketli bir kisilige sahip oldugunu ancak kaza nedeniyle 6 yil boyunca zor bir süreç yasadigini söyledi.
Egitimini yarim birakmak zorunda kaldigini anlatan Deveci, "Sag kolumda kontrol edemedigim asiri siddette titreme vardi. Kolum görünüste vardi ama ben kullanamiyordum. Konusmam da çok kötüydü, hece hece konusuyordum, seri konusamiyordum, yürümekte zorlaniyordum, ayagimi kaldiramiyordum." dedi.
Sag koluyla su bile içemedigini aktaran Deveci, su anda ise çok iyi konumda oldugunu anlatti. Yürüyüp sag koluyla yemek yedigini ve çok güzel de konustugunu dile getiren Deveci söyle devam etti:
"Kolumdaki asiri titremeden kurtuldum. Artik her sey benim kontrolümde. Ameliyat sirasinda çizim yapmaya, bana verilen su sisesini agzima götürmeye ve akici bir sekilde konusmaya basladim. Çok güzel bir duyguydu. Bu tedavi zihinsel olarak da beni iyilestirdi."
Deveci, ameliyattan bir gün sonra basarili resimler yapmaya basladigini aktardi.
- "Hastadaki düzelmeyi ameliyat sirasinda test ediyoruz"
Prof. Dr. Tanju Uçar da kaza nedeniyle hastanin beyninin sol tarafinda harabiyet meydana geldigini ve buna bagli da vücudunun sag tarafinda kontrolsüz, istem disi çok siddetli titremeler ortaya çiktigini söyledi.
Bu titremeyi engellemek ve hastanin günlük fonksiyonlarini yerine getirebilmesi için beynine elektrot yerlestirme karari aldiklarini aktaran Uçar, "Bu tür hastalarda ilaç, fizik tedavi gibi çesitli tedavi yöntemleri var ancak en etkili ve sonucunu iyi gördügümüz teknik halk arasinda 'beyin pili' olarak bilinen yöntem. Beyninde sorumlu bölgeye elektrot yerlestirerek kontrolsüz titremeleri bloke ettik. Bir insanin kaybolmus olan fonksiyonlarini tekrar kazandirdik." diye konustu.
Bu tür ameliyatlarin hasta uyanikken yapildigini ve sonucun da ameliyat sirasinda görüldügünü dile getiren Uçar, beyne yerlestirilen elektrotun dogru yerde olup olmadigini ameliyat sirasinda test edebildiklerini aktardi.
Basarili sonuç elde edildikten sonra hastayi ameliyattan çikardiklarini anlatan Uçar sunlari kaydetti:
"Hastamizi da uyanik halde ameliyata aldik. Ameliyat sirasinda su içirdik, daireler çizdirdik. Bazi özel destekleyici testler yaptik ve bunlari yapabildigini görünce 'Tamam, elektrotun yeri dogru, biz dogru is yaptik' dedik. Ortalama 4 saat süren sürecin sonunda kullanamadigi kolun önemli ölçüde geri dönüsü basladi. Tek bir titreme yok. Hastamiz da kendisini iyi hissediyor. Bu da sosyal açidan büyük bir kazanç. Nitekim o eliyle su içmeye, günlük fonksiyonlarini daha rahat yerine getirmeye basladi. Bizim için de sevindirici bir durum."
Prof. Dr. Uçar, belli zamanlarda pil ayarlari yapilacagini sözlerine ekledi.
Kazada Kaybettigi Fonksiyonunu 'Beyin Pili' Ile Kazandi, Ameliyatta Çizim Yapti
Antalya'da geçirdigi trafik kazasi sonucu beyninde olusan hasar nedeniyle 6 yil boyunca vücudunun sag tarafini kullanamayan Gülnur Deveci, beynine takilan pil ile uzun süre ayri kaldigi sosyal çevresine yeniden kavustu Kolundaki titreme nedeniyle çok sevdigi çizimlerinden uzak kalan Deveci: 'Ameliyat sirasinda çizim yapmaya, bana verilen su sisesini agzima götürmeye ve akici bir sekilde konusmaya basladim. Çok güzel bir duyguydu. Bu tedavi zihinsel olarak da beni iyilestirdi' Akdeniz Üniversitesi Tip Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahi Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Tanju Uçar: 'Ortalama 4 saat süren sürecin sonunda kullanamadigi kolun önemli ölçüde geri dönüsü basladi. Tek bir titreme yok. Hastamiz da kendisini iyi hissediyor'