Kazada Öldü, Emniyet Kemerini Takmadigi Için Kusurlu Bulundu

Kazada Öldü, Emniyet Kemerini Takmadigi Için Kusurlu Bulundu

Çankiri’da, 2019 yilinda yasanan kazada hayatini kaybeden vatandas, Adli Tip Kurumu tarafindan hazirlanan raporda, emniyet kemerini takmadigi için kusurlu bulundu. Konu ile ilgili degerlendirmede bulunan Avukat Halil Uluay, "Adli Tip Kurumunun raporlarindaki bu konu, emsal teskil edecektir" dedi.

Kaza, 22 Aralik 2019 tarihinde Çankiri-Ankara karayolu Tüney köyü mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Kastamonu’dan Ankara’ya gitmekte olan Ö.Ö. idaresindeki hafif ticari araç, gizli buzlanma sebebiyle kontrolden çikarak sarampole devrildi. Kazada, aracin arka kismindaki koltukta oturan T.K., araçtan firlayarak hayatini kaybetti. Kazanin ardindan sürücü Ö.Ö. hakkinda Çankiri Asliye Ceza Mahkemesinde taksirle ölüme sebebiyet verme suçundan dava açildi.

Kemerini takmayan yolcu kusurlu bulundu

Dava sebebiyle Adli Tip Kurumu Ankara Trafik Ihtisas Adli Tip Kurumunun hazirladigi raporda, sürücü dikkatsizlik, tedbirsizlik ve kurallara aykiri hareketleri ile asli kusurlu bulundu. Raporda hayatini kaybeden T.K.’nin ise emniyet kemeri takmayarak can güvenligini tehlikeye attiginin anlasildigi ve alt düzeyde tali kusurlu oldugu belirtildi.

“Adli Tip Kurumu, yolcunun emniyet kemerini takmamasini tali kusurlu buldu”

Adli Tip Kurumunun özel araçta yolcunun emniyet kemerini takmamasini tali kusurlu buldugunu söyleyen Avukat Halil Uluay, “2020 yilinda meydana gelen bir trafik kazasinda özel bir aracin arka koltugunda oturan yolcu emniyet kemerini takmadigi için yasanan kaza sonucu ölüm meydana geliyor. Burada Adli Tip Kurumu kaza neticesinde ölümün meydana gelmesinde emniyet kemeri takmamasi arasinda illiyet bagini kurdugu için yolcuya da kusur orani vermistir. Tali kusurlu diyoruz bizler buna. Kazanin ya da ölüm olayinin meydana gelmesinde asli kusur, tali kusur, esas kusur ile yan kusurlu diyebiliyoruz halkimizin anlayabilecegi seklide. Emniyet kemerinin takili olmamasi neticesinde emniyet kemeri takmayan yolcu araçtan disari firliyor ve aracin içerisindeki diger yolcular emniyet kemeri taktiklari için aracin içerisinde kaliyor ve onlara bir sey olmuyor. Emniyet kemeri takmayan yolcu araçtan disari firladigi için Adli Tip Kurumu emniyet kemeri takilmamakla ölüm arasindaki illiyet bagini kurmus oluyor. Illiyet bagi, sebep sonuç iliskisidir. Kazanin olmasinda emniyet kemeri takmamak etken degil, fakat ölüm neticesinin meydana gelmesinde emniyet kemerini takmamak arasinda sebep sonuç iliskisi oldugu için daha dogrusu Adli Tip Kurumu buradan da yola çikarak emniyet kemerinin takilmamasini bir tali kusur sebebi saymistir” dedi.



“Yolcu tali kusurlu sayildigi için sigortadan alinacak tazminatta ciddi indirimler söz konusu olacak”

Emniyet kemerinin takilmamasinin bundan sonra yasanabilecek kazalarda kusur olarak görülebilecegini belirten Avukat Uluay, “Burada bizleri ya da toplumumuzu ilgilendiren en önemli konu ise araçlarimizin içerisinde emniyet kemeri takmadigimiz taktirde kusur orani taktir edilecek olursa bilirkisi tarafindan incelemelerde emniyet kemeri ile yaralanma ya da Allah korusun ölüm olayi arasinda sebep sonuç iliskisi kurulacak olursa özellikle sigortadan alinacak tazminatlarda ciddi indirimler söz konusu olacaktir. Otobüslerde belki bu söz kosunu olabilecek. Özel araçlarda yine emniyet kemerinin takilmamasi söz konusu olacaktir. Bu sebeple geldigimiz bu noktada artik araçlarimizdaki emniyet kemerinin önemi bir kez daha resmi makamlar tarafindan özellikle tanimlanmis oldu. Kazalarda emniyet kemeri takili degilse eger emniyet kemerinin takilmamasiyla meydana gelen sonuç bazen ölüm olur, bazen yaralanma olur, bunlar arasinda sebep sonuç iliskisi kuruldugu taktirde kazazedenin ilk etapta alacagi tazminat bir kere düsmektedir. Kazaya sebep olan sürücünün cezasi da buna bagli olarak kusur orani, ceza oranina göre belirlenecegi için bu da düser ama bu ikinci plandadir. En önemlisi alacagi tazminat miktarini etkileyecektir” diye konustu.



“Hangi koltukta olduguna bakilmaksizin mutlaka emniyet kemerimizi takalim”

Emniyet kemeri takmanin öneminden bahseden Uluay, “Burada dikkat edilmesi gereken konu genellikle ön koltuklarda cezadan korkuldugu için genellikle kameraya yakalaniriz, fotografimiz çekilir, ceza ödemek zorunda kaliriz endisesiyle ön koltuklarda genellikle arabanin içerisindeki donanim geregi ses çikardigi için emniyet kemeri genellikle takilmaktadir zorunluluktan dolayi. Arka koltuklarda ise bu biraz ihmal edilmektedir. Buradan vurgulamak istiyorum ki aracin içerisinde seyir halinde iken mutlaka emniyet kemerini hangi koltukta olursak olalim mutlaka takilmasi gerekiyor. Özellikle otobüs gibi toplu tasima araçlari için de geçerlidir. Özel araçlar içinde geçerlidir. Hangi koltukta olduguna bakilmaksizin mutlaka emniyet kemeri takilmasi gerekiyor” seklinde konustu.



“Adli Tip Kurumunun raporlarindaki, emsal teskil edecektir"

Adli Tip Kurumunun bu kararinin bundan sonraki dosyalar için emsal olusturabilecegini ifade eden Avukat Halil Uluay, “Su ana kadar takip ettigimiz kadariyla emniyet kemerinin takilip takilmamasiyla ilgili meydana gelen netice sonucunda bazen bu ölüm oluyor, bazen yaralanma seklinde oluyor. Arasindaki illiyet baginin, yani sebep sonuç iliskisi çok irdelenmedigi için bu konu özellikle Adli Tip Kurumu raporlarinda çok üzerinde durulmuyordu. Ama bundan sonra anlasildi ki özellikle sigorta sirketleri bunu takip edecektir. Kisinin, kazazedenin emniyet kemeri takili olup olmadigi, meydana gelen kazayla emniyet kemerinin takmamasi arasindaki sebep sonuç iliskisi mutlaka irdelenecektir. Adli Tip Kurumunun raporlarindaki bu konu, emsal teskil edecektir. Zaten maddi hukuk açisindan da düsündügünüzde sebep sonuç iliskisi açisindan emniyet kemeri takmamakla illaki meydana gelen netice arasinda sebep sonuç iliskisi oluyor. Bugüne kadar bu konu ihmal ediliyordu. Ama bundan sonra muhtemelen bu konu ihmal edilmeyecek, emniyet kemerinin takili olup olmadigina da özellikle deginilecektir diye düsünüyorum” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile