Kazak Muhalifler Seçimleri Protesto Etmeye Devam Ediyor
Kazakistan`da muhalefeti, 15 Ocak’ta yapılan parlamento seçimlerini protesto etmeye devam ediyor.
Kazakistan Ulusal Sosyal Demokrat Partisi , eski başkent Almatı`da düzenlediği mitingde seçim sonuçlarını tanımadıklarını bir kez daha duyurdu .
Almatı’daki Cumhuriyet Sarayı önünde miting yapmak isteyen muhalefete polis izin vermeyince , miting alanının yeri değiştirildi . Dondurucu havaya rağmen toplanan yüzlerce muhalif , seçimlerde usulsüzlük ve haksızlık yapıldığını iddia etti .
Kazakistan Ulusal Demokrat Partisi eş başkanlarından Jarmahan Tuyakbay yaptığı konuşmada seçimlerde partilerine verilen oyların çalındığını iddia etti .
Kazakistan Ulusal Sosyal Demokrat Partisi eş başkanlarından Bolat Abilov ise konuşmasında iktidarın öncelikle Janaözen`de ölen vatandaşların hesabını vermesi gerektiğini ifade etti . Bolat Abilov olaylarla ilgili olarak birçok karanlık noktanın bulunduğunu vurguladı .
Sovyetler döneminde yaşanan 16 Aralık olaylarında dahi Sovyet askerlerinin halka kurşun sıkmadığını vurgulayan Abilov , kendi halkına kurşun sıktıran bir hükümeti istemediklerini vurguladı .
Kazakistan’ın ünlü yazar ve eski milletvekillerinden Muhtar Şananov da mitingde yaptığı kısa konuşmada hükümetin Kazakistan’ın bağımsızlık günü olan 16 Aralıkta Mangistau Eyaleti’nde bulunan Janaözen şehrinde meydana gelen olaylarda cinayet işlediğini söyledi .
Hükümetin Janaözen’deki olayları ört bas etmeye çalıştığını ifade eden Şahanov , olayların aydınlatılması ve suçluların cezalandırılması için Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’i göreve çağırdı .
Nazarbayev’i siyasi reformlar yapmaya davet eden göstericiler , 25 Şubat’ta yeniden toplanmak üzere olaysız bir şekilde dağıldı .



















