ÖZGÜR ALANTOR - Kastamonu'daki programlari kapsaminda Pinarbasi ilçesine gelen Kazakistanli sanatçi Beybit Musayev, 3 kilometrelik Horma Kanyonu'nu dombra çalip türkü söyleyerek geçti.
Türk Dünyasi Kültür Baskentleri Fotograf Sergisi ve ünlü Kazak sair Mukagali Makayatev'in "Son Turnalar Giderken" kitabinin tanitimi için Kastamonu'ya gelen Kazakistan heyeti, Pinarbasi Belediye Baskani Senol Yasar'in daveti üzerine Uluslararasi Türk Kültürü Teskilati (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Düsen Kaseinov baskanliginda Pinarbasi ilçesinin dogal güzelliklerini yakindan görme firsati buldu.
Heyette yer alan Kazakistanli dombra sanatçisi Beybit Musayev, bir ucundan diger ucuna 3 kilometre uzunlugundaki ahsap platformla geçilen Horma Kanyonu'nda dombra çalip türkü söyledi. Musayev, zaman zaman durarak kanyondan geçen turistlere küçük konserler de verdi.
Musayev, AA muhabirine, Pinarbasi'nda çok güzel bir tabiatla karsilastiklarini söyledi.
Horma Kanyonu'nu çok begendigini dile getiren Musayev, "Eger bir insani sasirtmak istiyorsan öncelikle buraya getirmen gerekiyor. 3 yilda hiçbir teknoloji kullanmadan bu yol yapilmis. Gelen turistlere kolaylik olsun diye yapilmis. Burada çok güzel emek var. Bu tabiat güzelligine hayran kalmamak mümkün degil." dedi.
Dombranin Kazak halki için çok özel olduguna dikkati çeken Musayev, söyle devam etti:
"Dombra, Kazak halkinin milli çalgisidir. Kazak halki için kutsal bir çalgidir. Kazak halki dombrasini hiçbir zaman elinden birakmamistir. Nereye giderse gitsin, dombrayla gitmistir. Mukagali Makayatev'in dogumunun 90. yil dönümü kapsaminda Türkiye'ye gelirken ben de dombrami getirdim. Çocukluktan beri dombra ile ilgileniyorum ve elimden geldigi kadar Kazak halkina dombra ile hizmet vermeye çalisiyorum. 3 kilometrelik yolu dombra ile nasil geçtigimi de anlamadim açikçasi. Dombra, bana ayri bir ilham kaynagidir."
Kanyondaki sesin dombraya ayri bir güzellik kattigini vurgulayan Musayev, "Buradaki akustik, sesler çok güzel. Kanyonun her kösesinde ayri bir akustik ve sesler bana eslik etti. Buranin akustigini çok begendim. Bazi yerlerde kendimi profesyonel sahnede gibi hissederken, bazi yerlerde de tabiatin sesi dombrama ayri bir hava katti." ifadesini kullandi.
Pinarbasi Belediye Baskani Yasar da ilçenin dogal güzellikleri ile ön plana çiktigina isaret ederek, "Dombrayi Türkiye tanimis ve sevmisti. Dombra esintisi ile 3 kilometrelik yolda yürüme keyfine erismis olduk. Sanatçimiza tesekkür ediyoruz." diye konustu.
Kazak Sanatçi Musayev 3 Kilometrelik Horma Kanyonu'nu Dombra Çalip Türkü Söyleyerek Geçti
Kazakistanli dombra sanatçisi Beybit Musayev: 'Dombra, Kazak halkinin milli çalgisidir. Kazak halki için kutsal bir çalgidir. Kazak halki dombrasini hiçbir zaman elinden birakmamistir. Nereye giderse gitsin, dombrayla gitmistir' 'Buranin akustigini çok begendim. Bazi yerlerde kendimi profesyonel sahnede gibi hissederken, bazi yerlerde de tabiatin sesi dombrama ayri bir hava katti'