Kazakistan Cumhurbaskani Tokayev Açiklamasi 'Halkimizin Birligini Bozmaya Izin Vermeyecegiz'

Kazakistan Cumhurbaskani Tokayev Açiklamasi 'Halkimizin Birligini Bozmaya Izin Vermeyecegiz'

Kazakistan Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev, ülkede yasanan olaylarin bir daha yasanmamasi için her seyin yapilacagini belirterek, “Halkimizin birlik ve beraberligini bozmaya izin vermeyecegiz” dedi.

Kazakistan Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev, ocak ayinda akaryakit fiyatlarinin protesto edilmesi sonucu yasanan olaylarin 40’inci gününde baskent Nursultan’daki Hazreti Sultan Camii’ne giderek olaylarda hayatini kaybedenler için dua etti. Cumhurbaskani Tokayev yaptigi açiklamada, ocak ayinda yasanan olaylarda devlet bütünlügü ve vatandaslarin güvenliginin tehdit altinda kaldigini belirterek, “Teröristlere karsilik vermeyi basardik, maalesef bu kargasada çok sayida kisi hayatini kaybetti. Bu gerçek bir trajedi” dedi.

Kendi talimatiyla ilgili kurumlarin olaylari detayli bir sekilde sorusturduguna isaret eden Cumhurbaskani Tokayev, insan haklarinin korunmasi konusunun kendisi için her seyden önemli oldugunu söyledi.



“Böyle bir trajedi bir daha asla yasanmamali”

Cumhurbaskani Tokayev, ülkede yasanan olaylarin bir daha tekrarlanmamasi için her seyin yapilacagina dikkat çekerek, “Halkimizin birlik ve beraberligini bozmaya izin vermeyecegiz. Bu sadece devletin degil ayni zamanda vatandaslarin da ortak görevidir. Böyle bir trajedi bir daha asla yasanmamali” dedi.

Tokayev ayrica, olaylarda hayatini kaybedenlerin aile ve yakinlarina bassagligi dileyerek, devletin onlari yalniz birakmayacagini ve maddi destek verilecegini belirtti.

Kazakistan’da 2 Ocak tarihinde Zhanaozen ve Aktau kentlerinde akaryakit fiyatlarina zam yapilmasina karsi halk sokaklara dökülmüs, protestolar 2 gün sonra Almati ve ülke genelindeki diger sehirlere yayilmisti. Hükümetin istifa etmesine ve zamlarin iptal edilmesine ragmen protestocular geri adim atmamis, gösteriler siddet olaylarina dönüsmüstü. Göstericilerin devlet kurumlarini hedef aldigi ülkede olaganüstü hal ilan edilmisti. Cumhurbaskani Tokayev, siddetin bastirilmasi için Rusya, Belarus, Kazakistan, Ermenistan, Kirgizistan ve Tacikistan’in üye oldugu Kolektif Güvenlik Antlasmasi Örgütü’nden (KGAÖ) yardim istemisti. KGAÖ, ülkedeki durumu istikrara kavusturmak için ülkeye 2 binden fazla baris gücü göndermisti. Tokayev, 11 Ocak’ta ise ülkede istikrarin yeniden saglandigini belirterek, baris gücü misyonunun sona erdigini duyurmustu.

Kazakistan Bassavciligi, protestolarda 19’u güvenlik gücü olmak üzere toplam 225 kisinin hayatini kaybettigini, 3 bin 393’ü güvenlik gücü olmak üzere toplam 4 bin 353 kisinin de yaralandigini açiklamisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile