Kazakistan'da Eski Türk Dönemine Ait Tas Heykel Bulundu

NUR SULTAN – Kazakistan’in güneyindeki Türkistan sehrine 250 kilometre mesafede, yaklasik 1300 yillik eski Türk dönemine ait tas heykel bulundu.

Uluslararasi Türk Akademisinin internet sitesinden yapilan açiklamaya göre, söz konusu tarihi kesifle ilgili ilk bulgular, Ahmet Yesevi Uluslararasi Türk-Kazak Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Muhtar Koca tarafindan duyuruldu.

Prof. Dr. Koca, AA muhabirine yaptigi açiklamada, söz konusu tas heykelin Türkistan’dan 250 kilometre uzakliktaki Sirdarya (Neyhun) Nehri üstlerindeki bir arazide, bir bölge sakini tarafindan bulundugunu söyledi.

Tas heykelin eski Türk dönemine ait oldugunu belirten Koca, sunlari kaydetti:

"Daha önce ülkemizin çesitli bölgelerinde çok sayida tas heykel bulunmustu. Ancak bu tas heykel görüntü ve üzerine islenen motifler olarak digerlerine göre daha farkli. Ön bulgularimiza göre, 1 metre yükseklige sahip heykelin yaklasik 1000-1300 yillik bir tarihi oldugunu düsünüyoruz."

Koca, heykelde kadin figürünün simgelendigini belirterek "Bunu basörtüsü ve küpelerden anlamak mümkün. Ancak varlikli bir hanimin simgelendigi kesin. Söz konusu dönemin büyük hükümdarinin esi olabilir. Umay Ana simgesi olma ihtimali de var." dedi.

Heykelin, üniversitenin Arkeoloji Arastirma Enstitüsü uzmanlari tarafindan incelendigini aktaran Koca, arastirmanin sonuçlarini yakin zamanda yayinlayacaklarini da sözlerine ekledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile