Kazakistan'da Meclis Feshedildi, Erken Seçim Yapilacak

Kazakistan Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev parlamentonun alt kanadi Meclis’in feshedilmesi ve 19 Mart’ta erken seçim yapilmasini öngören kararnameyi imzaladi.

Kazakistan erken seçime gidiyor. Kazakistan Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev, Meclis’in feshedilmesi ve 19 Mart’ta erken seçim yapilmasini öngören kararnameyi imzaladi. Cumhurbaskanligi internet sitesinde yayinlanan kararnamede

7. dönem Meclis’in feshedilerek erken seçimin 19 Mart’ta yapilacagi bilgisi yer aldi.

Cumhurbaskani Tokayev, söz konusu kararlara iliskin yaptigi açiklamada, Anayasa geregi parlamentonun üst kanadi Senato, alt kanadi Meclis baskanlari ve basbakan ile istisarelerden sonra Meclis’i feshetme kararini imzaladigini belirtti.

Yeni dönem milletvekillerinin, ülkenin kapsamli modernizasyonuna yeni ivme kazandiracagini umdugunu söyleyen Tokayev, “Erken seçimleri 19 Mart’ta yapilacak. Yerel milletvekilleri seçimleri Merkez Seçim Komisyonu tarafindan belirlenecek” dedi.

Ülkenin bagimsizlik yillarinda siyasi partilerin seçim kampanyasina hazirlanmak için bu kadar süreye sahip olmadiklarinin altini çizen Tokayev, “Referandum sonucunda ülkemiz temsili bir hükümet organinin olusturulmasi için yeni, daha adil ve rekabetçi sisteme geçis süreci basladi” ifadesini kullandi. Cumhurbaskani Tokayev, milletvekilin yüzde 70’inin parti listelerinden, yüzde 30’unun tek üyeli seçim bölgelerinden seçilecegini söyledi.

Cumhurbaskani Tokayev, meclis ve yerel meclisi olusturmak için basvurulan bu yeni modelin, seçmenlerin çikarlarini hem ulusal hem de bölgesel düzeyde koruyacagini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile