Kazakistan'da Protestolara Katilan 2 Bin Kisiye Gözalti

Kazakistan'da Protestolara Katilan 2 Bin Kisiye Gözalti

Kazakistan’in Almati kentindeki protestolarda kanun ve düzen ihlali nedeniyle 2 bin kisi gözaltina alindi.

Kazakistan, sivilastirilmis petrol gazi (LPG) fiyatlarina zam yapilmasiyla sokaklara dökülen protestocularin hükümet binalarini basip atese vermesinin ardindan son yillarin en büyük krizini yasiyor. Olaganüstü hal (OHAL) uygulamasinin yürürlükte oldugu ülkede güvenlik güçlerinin siddet olaylarini bastirmaya yönelik baslattigi operasyonlar sürüyor. Kazakistan Içisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, ülkenin eski baskenti ve en büyük ikinci kenti Almati’da polisin kanun ve düzeni ihlal edenleri tespit etmek için sokaklara çiktigi belirtilerek, “Kanunlari ihlal edenlerin gözaltina alinmasiyla ilgili tedbirler alinmaktadir. Toplam 2 bin civarinda kisi karakollara getirildi” ifadeleri kullanildi. Ancak 2 bin kisinin gözaltina alindigi kentte yeniden silah sesleri duyuldu. Kent merkezindeki Cumhuriyet Meydaninda 300’e yakin göstericinin bulundugu aktarilirken, silahli kisilerin kentteki dükkanlari yagmaladigi kaydedildi.

Bakanliga göre Almati’daki protestolara katilanlarla çikan çatismalarda hayatini kaybeden kolluk kuvvetlerinin sayisi da 13’e ulasti.

Kazakistan’da siddet olaylarina dönüsen protestolar

Kazakistan’da 2 Ocak’ta Mangistau bölgesindeki Zhanaozen ve Aktau’da sivilastirilmis petrol gazina (LPG) zam yapilmasina karsi halk sokaklara döküldü. Protestolar iki gün sonra Almati ve ülke genelindeki diger sehirlere yayilarak siddetini arttirdi. Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev, ayaklanmadan sorumlu tuttugu hükümetin istifasini kabul ederken, protestocular geri adim atmadi. Gösterilerde güvenlik güçleri ile protestocular arasinda çatismalar yasanirken, polis araçlari atese verildi.

Devlet kurumlarini basan protestoculara güvenlik güçleri biber gazi ve sersemletici bombayla müdahalede bulundu.

Can kaybi yasanan olaylar nedeniyle ülke genelinde dün olaganüstü hal (OHAL) ilan edildi. Cumhurbaskani Tokayev ülkedeki olaylarin arkasinda "teröristler" oldugunu ifade ederek siddetin bastirilmasi için Rusya, Belarus, Kazakistan, Ermenistan, Kirgizistan ve Tacikistan’in üye oldugu Kolektif Güvenlik Antlasmasi Örgütünden (KGAÖ) yardim istedi. Örgüt, Kazakistan’daki durumu istikrara kavusturmak için ülkeye baris gücü göndermeyi kabul etti. Rusya ve Ermenistan’dan askeri birlikler bugün Kazakistan’a sevk edildi. Tacikistan da ülkeye 200 asker gönderilmesine karar verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile