Kazakistan'da Uluslararası Otizm Konferansı

Milletvekili ve Çocuk Haklarından Sorumlu Temsilci Baliyeva: 'Devletin de ileride otizm bozukluğu olan çocukların rehabilite edilmesi için merkezler açacağını düşünüyorum' Otistik çocuklara destek veren Bulat Utemuratov Fonu Direktörü Aytmagambetov:'Otizm insanın aile kurması ve başarılı olması için engel değildir. Ancak bunun için otizm hastası insana yardım etmek lazım'

ASTANA – Kazakistan'ın başkenti Astana'da "Otizm: İmkanlar Dünyası" uluslararası konferansı başladı.

Otizm bozukluğu olan çocukların gelişmesi için yeni yöntemler ve diğer sorunların ele alınacağı konferansın açılış törenine Milletvekili ve Çocuk Haklarından Sorumlu Temsilci Zagipa Baliyeva'nın yanı sıra sivil toplum kuruluşları yetkilileri, ABD ve Kanada'dan uzmanlar katıldı.

Baliyeva, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kazakistan’da otizm bozukluğu olan çocuklara özel ihtimam gösterildiğine işaret ederek otistik çocukların topluma adapte olmaları için sosyal toplum kuruluşları ve ebeveynlerin destekleriyle çeşitli faaliyetlerin yapıldığını belirtti.

Otistik çocukların konuşma yeteneklerini geliştirmek için yeni yöntemleri desteklemeye hazır olduklarını dile getiren Baliyeva, “Çocukların sosyalleşmek için çocuk bahçesine ve okula gitmeleri gerek.” dedi.

Baliyeva, otistik çocukların özel sosyalleşme merkezlerinde topluma adapte olduğuna dikkati çekerek “Devletin de ileride otistik çocukların rehabilite edilmesi için merkezler açacağını düşünüyorum.” diye konuştu.

Otistik çocuklara destek veren Bulat Utemuratov Fonu Direktörü Marat Aytmagambetov da Otizm Programı'nı 2014'te başlattıkları anımsattı.

Kazakistan’da otizm teşhisinin ancak bir psikiyatrist tarafından konulabildiğine işaret eden Aytmagambetov, şöyle devam etti:

“Bazı anne babalar psikiyatriste gitmekten korkuyorlar. Toplumda negatif klişeler var. Komşular veya akrabalar çocuğunuzu psikiyatriste götürdüğünüzü görürse ve çocuğunuza otizm teşhisi konulursa çocuğunuzu dışlamaya başlıyorlar. Toplum buna hazır değil. Anne babaların çocuklarını psikiyatriste götürmekten korkmamaları için imkanlar sağlamak gerek.”

Aytmagambetov, çeşitli etkinlikler düzenleyerek toplumu otizm ile ilgili doğru bilinçlendirmeye çalıştıklarını dile getirdi.

- 3 bin otistik çocuk var

Resmi verilere göre Kazakistan’da yaklaşık 3 bin otistik çocuğun olduğunu aktaran Aytmagambetov, “Ancak resmi veriler, gerçeği yansıtmıyor. Uluslararası uzmanlara göre, Kazakistan’da 60 bin civarında otistik çocuk var.” diye konuştu.

Aytmagambetov, otizmin erken yaşta teşhisi için yeni yöntemleri yakın zamanda ülkeye getirmeyi planladıklarını söyleyerek “Eğer böyle yöntemler şimdiden uygulanırsa çocukların erken sosyalleşme ve okula gitme imkanı olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Ülke genelinde açtıkları merkezlerde uzmanların yüzlerce otistik çocuğun konuşma yeteneğini geliştirmek için çalıştıklarına işaret eden Aytmagambetov, “Otizm, insanın aile kurması ve başarılı olması için engel değildir. Ancak bunun için otistik insana yardım etmek lazım.” dedi.

Uluslararası konferans, yarın sona erecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile