Kazakistan'daki Protestolarda Can Kaybi 18'E, Yarali Sayisi 748'E Yükseldi

Kazakistan'daki Protestolarda Can Kaybi 18'E, Yarali Sayisi 748'E Yükseldi

Kazakistan’da sivilastirilmis petrol gazi (LPG) fiyatlarina zam yapilmasiyla patlak veren protestolarda can kaybi 18’e, yarali sayisi ise 748’e yükseldi.

Kazakistan, sivilastirilmis petrol gazi (LPG) fiyatlarina zam yapilmasiyla patlak veren protestolar devam ediyor. Olaganüstü hal (OHAL) uygulamasinin yürürlükte oldugu ülkede, güvenlik güçlerinin siddet olaylarini bastirmaya yönelik baslattigi operasyonlar sürüyor. Kazakistan Içisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, ülke genelinde yasal düzenin yeniden saglanmasi, suçlularin ve yagmacilarin gözaltina alinmasi, isgal edilen binalarin bosaltilmasi ve stratejik binalarin güvenliginin saglanmasiyla ilgili çalismalarin devam ettigi belirtildi.

Nur Sultan, Simkent, Akmola, Kizilorda, Pavlodar, Bati Kazakistan ve Türkistan bölgelerinde durumun istikrarli oldugu ifade edilen açiklamada, silahli sahislar tarafindan bir dizi devlet binasini, finansal kurumlarin, televizyon kanallarinin, ticari binalarin ele geçirildigi ve kismen yagmalandigi Almati’da siddet olaylarinin devam ettigi aktarildi.

Açiklamada, Aktöbe, Atirau, Bati Kazakistan, Mangistau bölgelerinde birkaç karayolu ve 1 demiryolunun trafige kapatildigi dile getirildi.



Gözalti sayisi 2 bin 298’e çikti

Bölgelerde polis ve asker devriyelerinin güçlendirildigi ve kontrol noktalarinin kuruldugu kaydedilen açiklamada, “Yasal düzeni ihlal edenler ve suçlular tespit edilip gözaltina aliniyor. Silah birakmaya yönelik yasal talepleri reddederek silahla karsilik verenler etkisiz hale getiriliyor. An itibariyla 2 bin 298 kisi gözaltina alindi” ifadesi kullanildi.

Güvenlik güçlerinden 18 kisi hayatini kaybetti

Açiklamada, kanun ve düzenin saglanmasi sirasinda 18 kolluk görevlisinin hayatini kaybettigi, aralarinda polis ve askerlerin bulundugu 748 kisinin yaralandigi aktarildi.

Ülkede istikrarin saglanmasi ve yasal düzenin yeniden tahsis edilmesi ile ilgili çalismalarin devam ettigi ifade edilen açiklamada, vatandaslara kamu düzenine uyma, provokasyonlara kapilmama ve tüm kanun ihlallerini polise bildirme çagrisi yapildi.

Öte yandan çikan olaylarda su ana kadar kaç protestocunun hayatini kaybettigi ise açiklanmadi.

Kazakistan’daki protestolar

Kazakistan’da 2 Ocak’ta Mangistau bölgesindeki Zhanaozen ve Aktau’da sivilastirilmis petrol gazina (LPG) zam yapilmasina karsi halk sokaklara dökülmüs, protestolar iki gün sonra Almati ve ülke genelindeki diger sehirlere yayilarak siddetini arttirmisti. Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev, ayaklanmadan sorumlu tuttugu hükümetin istifasini kabul etmesine ragmen protestocular geri adim atmamisti. Gösterilerde güvenlik güçleri ile protestocular arasinda sik sik çatismalar yasanirken, ülke genelinde dün olaganüstü hal (OHAL) ilan edilmisti. Cumhurbaskani Tokayev ülkedeki olaylarin arkasinda "teröristler" oldugunu ifade etmis, siddetin bastirilmasi için Rusya, Belarus, Kazakistan, Ermenistan, Kirgizistan ve Tacikistan’in üye oldugu Kolektif Güvenlik Antlasmasi Örgütünden (KGAÖ) yardim istemisti.

Örgüt, Kazakistan’daki durumu istikrara kavusturmak için ülkeye baris gücü göndermeyi kabul ederken, Rusya ve Ermenistan’dan askeri birlikler bugün Kazakistan’a sevk edildi. Tacikistan da ülkeye 200 asker gönderilmesine karar verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile