Kazakistan'in Sifirdan Insa Ettigi Baskenti Nur Sultan, 23 Yasinda

Kazakistan'in sifirdan insa ettigi baskenti Nur Sultan (Astana) 23. kurulus yil dönümünü kutluyor.

Kazakistan'da 6 Temmuz, Baskent Günü olarak biliniyor.

16 Aralik 1991’de bagimsizligini ilan eden Kazakistan, 1997’de ülkenin baskentini güneydeki Almati’dan kuzeydeki Akmola kentine tasima karari aldi.

Söz konusu karar, basta hükümet üyeleri olmak üzere milletvekilleri ve aydinlarin da yogun elestirilerine ragmen ülkenin o dönemki Cumhurbaskani Nursultan Nazarbayev tarafindan imzalandi.

Nazarbayev, baskenti güneyden kuzeye tasima karariyla ilgili yaptigi açiklamada, "O dönem bu karari destekleyenler çok azdi ve ben bunu anliyorum. Çünkü Sovyetler Birligi çökmüstü; biz, kendi yolumuza gittik. Ülkede emekli maasini ödeyecek para bile yoktu." dedi.

Böylece kisi sert, sosyoekonomik ve altyapi olarak gelismemis küçük bir kent olan Akmola, Kazakistan'in baskenti olarak yeniden insa edilmeye baslandi.

1998'de ise sehrin ismi Kazakçada baskent anlamina gelen Astana olarak degistirildi.

Sehrin insasinda Norman Foster, Kisho Kurokawa gibi dünyaca ünlü mimarlar yer aldi. Baskentteki önemli sembolik ve devlet binalari ile sosyal tesisler ise Türk insaat firmalari tarafindan insa edildi.

Basta sehrin nüfusu 300 bin iken zamanla bu sayi 1,2 milyona ulasti.

23 yil önce sifirdan insa edilmeye baslayan Kazakistan'in baskenti, bugün ülkenin sadece siyasi, ekonomi ve turistik merkezi degil, ayni zamanda ulusal markasi haline geldi.

19 Mart 2019'da Nazarbayev'in cumhurbaskanligi görevinden istifa etmesinin ardindan ülkenin Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev'in önerisiyle ülke parlamentosunca Astana ismi Nur Sultan olarak degistirildi.

Her yil ülke genelinde renkli etkinliklere sahne olan Baskent Günü, bu sene yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle sinirli kültürel etkinliklerle kutlaniyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile