ATAKAN ÇITLAK - Giresun'un tarihi 'Kazancılar Yokuşu' olarak bilinen bakırcılar çarşısında kalan son kalaycı Osman Topatan, teknolojik yenilikler karşısında ilginin azalmasına rağmen mesleğini yaşatmaya çalışıyor.
Yaklaşık 200 yıllık geçmişe sahip Kazancılar Yokuşu'nda bir kaç yıl öncesine kadar bakırcılık ve kalaycılık mesleğinin yapıldığı 24 iş yeri, bakır mutfak eşyalara ilginin azalması üzerine tek tek kepenk kapattı.
İş yerlerinin bir kısmı yıkılan, bir kısmı ise farklı sektörlerde hizmet vermeye başlayan çarşıda mesleğini sürdüren 39 yıllık kalaycı ustası Topatan ise azalan talebe rağmen iş yerini açık tutmanın ve mesleğini sürdürmenin mücadelesini veriyor.
Osman Topatan, amcasından öğrendiği mesleğini 39 yıldır ilk günkü aşk ve şevkle sürdürdüğünü söyledi.
'Bakırcılar Çarşısı' olarak bilinen Kazancılar Yokuşu'nun birkaç yıl öncesine kadar canlı ve Giresun'un kalbi durumundaki bölgelerden biri olduğunu dile getiren Topatan, 'Bu bölgede 24 dükkan bulunuyordu. Bakırcılık mesleğinin tüm unsurları bu bölgedeydi. Giresun'un en önemli yerlerinden birisiydi. Zamanla teknolojik ve çevresel gelişmeler Kazancılar Yokuşu'nu da vurdu.' dedi.
Osman Topatan, gelişen teknolojiyle birlikte artık çok farklı mutfak eşyaları kullanıldığını, bunun da bakıra olan ilgiyi azalttığını belirterek, bu sebeple Kazancılar Yokuşu'ndaki kalaycı ve bakırcı esnafın dükkanlarını kapattığını, bir tek kendisinin kaldığını ifade etti.
Kendisinin direnmeye çalıştığını anlatan Topatan, ömrü yettiğince mesleğini sürdürmeye, direnmeye devam edeceğini vurguladı.
- 'Çırak bulamıyorum'
Osman Topatan, Giresun'un değişik bölgelerinde kendisi gibi kalaycılık ya da bakırcılık mesleğini sürdürenler bulunduğunu aktararak, çırak bulamamaktan yakındı.
Kendilerinden sonra Giresun'da bakırcılık mesleğinin tamamen yok olacağını, bunun üzüntüsünü yaşadıklarını dile getiren Topatan, şunları söyledi:
'Günümüzde mutfaklarda kullanılan tencere ve tavaların hiçbiri bakırın yerini tutamıyor. Bakırda pişen yemeğin tadı bir başka güzel. Çok sayıda müşterim var, hala bakır tencere ve tava gibi mutfak eşyalarını kullanan. Onların sayesinde bu işi sürdürüyorum. Giresun dışından bile müşterilerim var. Kargoyla bakır eşyalarını gönderiyorlar. Kalaylama işleminin ardından kendilerine geri gönderiyorum.' diye konuştu.
Osman Topatan, mesleği öğretip geleceğe taşımayı çok istediğini, ancak gelecek için ümitli olmadığını ifade ederek, 'Ben 50 yaşındayım. Giresun'da bu zanaati yapan meslek erbabı ya benim yaşımda ya da benden büyük ustalar. Alttan yetişen çırak yok. Bizden sonra gelen olmadığı için bu meslek yok olup gidecek. Kimse bakırcılık ya da kalaycılık yapmak istemiyor. Çırak bulabilsem bu mesleği öğretmek isterim. Çünkü bakırcılık bizim kültür hazinemiz. Mutlaka bu hazine korunup, gelecek kuşaklara aktarılmalı.' şeklinde konuştu.
Kazancılar Yokuşu'nun Son Kalaycı Ustası Zamana Direniyor
Giresun'un tarihi 'Kazancılar Yokuşu' olarak adlandırılan bakırcılar çarşısında, gelişen teknolojiye yenik düşen iş yerlerinin bir bir kapanmasının ardından tek kalan kalaycı Osman Topatan, mesleğini sürdürmeye çalışıyor Topatan:'Burada bir tek ben kaldım. Ben de direnmeye çalışıyorum. Ömrüm yettiğince de mesleğimi sürdürmeye, direnmeye devam edeceğim'