Kazım Baykal Anıldı

Kazım Baykal Anıldı

Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu’nun kurucusu Kazım Baykal, ölümünün 22. yılında kabri başında dualarla anıldı.

Bursa’daki tarihi eserlerin yok olmaması için büyük gayret sarf eden tarihçi ve Bursa Erkek Lisesi’nin emektar öğretmenlerinden Kazım Baykal, ölümünün 22. yıl dönümünde, Emirsultan’daki kabri başında sevenleri tarafından anıldı. Çocukları Bumin Baykal, Gültekin Baykal, Şükriye Baykal, Nilüfer Baykal’ın yanı sıra yetiştirdiği talebeleri ve sevenlerinin de iştirak ettiği anma töreninde, konuşmalar yapılıp dualar edildi. Bumin Baykal, babası Kazım Baykal’ı anlatarak, Bazı insanlar vardır yaşar, büyür, ölür; bazı insanlar vardır yaşar, tarih yazar, tarih sayfalarında yer alır. 93 yılında rahmetli oldu, sene 2015. Hangi grupta olduğunu sizlere bırakıyorum" şeklinde dile getirdi.

Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu Başkanı Mimar Zafer Ünver, Kazım Baykal’ın eski eserlerin onarılması ve korunması için büyük gayret sarf ettiğini hatırlatarak, "Kazım Baykal hocamız, Bursa’daki bazı arkadaşlarıyla birlikte kurumumuzu kurmuş ve giderek artan bir hizmet alanı oluşturmuştur" dedi.

Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu’nun kurucusu olan Kazım Baykal, aynı zamanda Bursa Erkek Lisesi’nde felsefe, mantık ve psikoloji öğretmenliği yaptı. Bursa’daki 130’dan fazla tarihi eserin kurtarılmasında büyük emek sarf eden Baykal’ın tarihi eserlerle alakalı birçok kitabı bulunuyor. Yazdığı ’Bursa ve Anıtları’ adlı eseri, bugün hala Bursa’daki tarihi eserler üzerine yazılmış en hacimli kitap. 1905 yılında Bursa’da doğan Kazım Baykal, 5 çocuk babasıydı. Emekli felsefe öğretmeni olan Baykal, makale ve denemeleriyle birlikte 40 eser kaleme aldı. Baykal’ın Bursa’daki Süleyman Çelebi Türbesi ile İnebey Medresesi başta olmak üzere 137 eserin ayağa kaldırılmasında büyük emeği geçti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile