Programda, Odunpazarı’nın Eskişehir’in kuruluş tarihinde merkez bölge olduğunu belirten Başkan Kurt, Eskişehir’in hem Selçuklu’nun hem Osmanlı’nın kuruluşu, hatta cumhuriyetin de kuruluşunun merkezlerinde olduğunu anlattı. Odunpazarı ilçesinde 50 hektarlık sit alanında 3 bine yakın korunması gereken ev olduğunu belirten Başkan Kurt, Odunpazarı Evleri’nin en yenisinin 200 yıllık, en eskilerinin ise 250-300 yıllık olduğunu dile getirdi. Kendisinden önceki belediye başkanlarının Odunpazarı’nın Unesco Dünya Mirası Listesi’ne girmesi için müracaat ettiğini anlatan Başkan Kurt, “Bazı çalışmalar yapılmış. Şu anda biz Unesco’da 33. yedek sıradayız. O yedekten asil listeye her yıl 2 bölge alınıyor. Ama bu uygulamada bir değişiklik yapmışlar ve 1’e düşürmüşler. Yani böyle giderse bize 33 yıl sonra sıra gelebilir” dedi.
Ocak ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, alan yönetimleri sınırlarını onaylattıklarını ifade eden Kurt, artık Odunpazarı Tarihi Bölgesi’nde bir sit alanı olduğunu dile getirdi. Bu alanı sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumları ile birlikte yönetip denetleyeceklerini aktaran Başkan Kurt, “Oradaki insanlar kendi kararlarını kendisi verecek” şeklinde konuştu.
EKONOMİYE KATKI SAĞLAYACAK ORTAMLAR
Odunpazarı sınırlarında Büyükşehir ve Odunpazarı Belediyeleri’nin yürüttüğü 2 ayrı çalışma olduğunu kaydeden Başkan Kurt, iki çalışmanın da entegre biçimde yürütülerek, yepyeni bir mekan kullanımı yönteminin ortaya çıkarıldığına dikkat çekti. Başkan Kurt, “Bunları, ağırlıklı bir biçimde turizme ve ekonomiye katkı verecek bir ortam olması lazım. Oteller var, ticaret haneler var ama daha ağırlıklı bir biçimde kültür ve sanata yönelik bazı mekanlar ortaya çıkarıyoruz. Gece ve gündüz kullanılabilsin diye. Bu becerilirse Odunpazarı Evleri biraz daha tanınabilir" diye konuştu.
Kazım Kurt Odunpazarı'nı Anlattı
Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, Bloomberg HT’nin ana haber bülteninde Odunpazarı’nı anlattı.