KBB Uzmanı Op. Dr. Erdal Cahit Topcu, günlük hayatta vatandaşlar tarafından sıklıkla kullanılan bitki çayları hakkında bilgiler verdi. Bitki çaylarının son dönemlerde popülaritesinin arttığı ancak bu çayların çok fazla yan etkilerinin olduğunun bilinmesi gerektiğini vurgulayan Topcu, “Bitkisel kökenli çaylar özellikle şu dönemde popülaritesi artmış bir alternatif tedavi yöntemi olarak görülmektedir. Ama bu çayların çok da fazla yan etkileri olduğunu bilmek gerekiyor. Sonuçta doğal olarak düşünülen ve özellikle sentetik ilaçların kullanımını azaltmak için halk tarafından çok uygulanan, sağlık için kullanıldığı düşünülen çaylardır. Birçok çay var ama bunların nasıl kullanılması gerektiği bilen kişiler tarafından söylenmesi gerekiyor. Nasıl demlenmesi gerektiği bilinmelidir. Örneğin bir bitki çayını haşlayarak ya da suyun içerisinde kaynatarak vermenin doğru olmadığını bilmek gerekiyor. Bir sıcak, kaynatılmış suyu 3-5 dakika kadar demletilerek bu çayların kullanılması gerektiğini bilmek gerekiyor. Aktarlardan alınır iken aktarlarda ambalajlarında olmayan oksijenle temas halinde, güneş gören bitki çaylarını almamak gerekiyor. Genellikle marketlerden veya eczanelerden kapalı, bir süzme kabı olan, güneş görmemiş olan bitki çaylarını tüketmek gerekiyor. Tüketirken belli zamanlarda bazı bitki çaylarını kullanmak gerekiyor. Genellikle birçok bitki çaylarının hipertansiyon dediğimiz hastalığı tetiklediğini bilmekteyiz. O yüzden akşam saatlerinde bitki çaylarını tüketmek doğru değil. Genellikle gündüz ve öğle saatlerinde bitki çaylarını tüketmek gerekiyor. Süre olarak çok uzun süre değil, hastalık boyunca kullanılması gerektiğini düşünüyoruz. 3-4 haftadan uzun süre kullanılan bitki çaylarının da özellikle böbrekle ilgili bozukluklar, karaciğer enzimlerinde düzensizlik dediğimiz durumlar ortaya çıkmaktadır. Günlük de tüketim miktarı olarak en fazla 3 fincan tüketilmesi gerekiyor. Daha fazla kullanımı zararlı olabilmektedir” dedi.
Bitki çaylarının bilinçli tüketilmediği takdirde çok kötü sonuçlar doğurabileceğini ifade eden Topcu, “Bitki çaylarına doğal demek onun zararlı olmadığı anlamına gelmemektedir. Birçok ilaç bunun özünden kaynaklanmaktadır. Bu bitkilerin özü, etkili madde ayrıştırılarak sentetik ilaç haline getirilmektedir. Bizler bunu ilaç haline getirirken tabi ki bunların yan etkilerini, etkilerini bilerek hastalara uygulamaktayız. Ancak bilinçsizce tüketilen bitki çayları etki potansiyeli bilinmeden kullanılmakta. Doğal olarak görülen bu ürünler birçok doğal ölümün nedeni olmaktadır” diye konuştu.
Bitki çaylarında şeker kullanılmaması gerektiğini dile getiren Op. Dr. Erdal Cahit Topcu, “Bitki çayları ile birlikte şeker kullanılmaması gerekiyor. Özellikle bal ve pekmez ile tatlandırılması doğru görülmektedir. Yine bitki çaylarında limon sıkma ve limon koyma gibi alışkanlıklar vardır C vitamini alabilmek için. bu da içindeki aromatik yağların etkinliğinin azalmasına neden olmaktadır” şeklinde konuştu.
“REKLAMLARDA BİTKİSEL ÇAYLARI TANITANLARIN ÇOĞU TIBBI BİLMİYOR”
Dünyam Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. Erdal Cahit Topcu, reklamlarda bitkisel ürünlerin tanıtımını yapan insanların çoğunun tıbbı bilmediğini düşündüğünü söyleyerek, “Özellikle zayıflama türlerinde ve soğuk algınlıklarında pazarlamayı çok görüyorum. Bir kere şunu bilmek gerekiyor, pazarlamayı yapan kişilerin çoğu hekim değildir. Evet doktor ismi vardır önlerinde ama tıp doktoru değildir bunların çoğu. Ben size yanımda 1 ay yanımda tutarak ameliyat öğretebilirim ama bu ameliyattan sonra oluşabilecek problemleri çözmeyi öğretebilmem mümkün değil. Çünkü tıbbı bilmeniz gerekmektedir. Bu insanların da birçoğu sadece bitkileri bildiği, tıbbı bilmediğini, hastalarda nasıl zararlı etki etkisi olabileceğini bildiğini düşünmüyorum” dedi.
KBB Uzmanı Op. Dr. Erdal Cahit Topcu Açıklaması
Kayseri Dünyam Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Op. Dr. Erdal Cahit Topcu, bitkisel çayların bilinçli ve hekimler gözetiminde tüketilmesi gerektiğini söyleyerek, “Doğal olarak görülen bu ürünler birçok doğal ölümün nedeni olmaktadır” dedi.