KBÜ'de 'Afrika'dan Anadolu'ya Anadolu'dan Afrika'ya' Konferansi

KBÜ'de 'Afrika'dan Anadolu'ya Anadolu'dan Afrika'ya' Konferansi

Karabük Üniversitesi’nde (KBÜ) Türkiye Gençlik Vakfi (TÜGVA) tarafindan düzenlenen “Afrika’dan Anadolu’ya Anadolu’dan Afrika’ya” programinin özel konugu Türkiye’nin Dakar Büyükelçisi Prof. Dr. Ahmet Kavas oldu.

Hamit Çepni Konferans Salonunda düzenlenen programin selamlama konusmasini Türkiye Gençlik Vakfi (TÜGVA) Karabük Il Baskani Muhammed Akif Yagimli yapti. Muhammed Akif Yagimli “Gönül cografyamizda vizesiz dolasmaya hava araçlarimizi uçurmaya, nizam-i alemi tekrar kurmaya, dilde, iste, fikirde birlik olmaya talibiz. Talip oldugumuz bu amaca emek veren basta Cumhurbaskanimiz olmak üzere Disisleri Bakanimiza ve paydaslarina, yerelde bu amaca hizmet eden basta rektörümüz olmak üzere tüm egitim çalisanlarimiza tesekkür ederiz” dedi.

KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat “Bugün Dakar Büyükelçimiz Prof. Dr. Ahmet Kavas bize Afrika’nin tabiri caizse Afrika’nin kapilarini açan ve Çad ile is birliklerimizi saglayan kisi aramizda. 2017’nin nisan ayinda Çad’a gitmistik hiç unutamadigim seyahatlerden biri olmustu. O günden beri sürekli Afrika’ya dogru bir kosturma içerisindeyiz. Insallah bundan sonra da devam edecek bu Afrika seyahatlerimiz. Afrika’dan gelmis ögrencileri görünce kardeslerimi görmüsçesine duygulaniyorum, heyecanlaniyorum” ifadelerini kullandi.

Dakar Büyükelçisi Prof. Dr. Ahmet Kavas, “Afrika’dan Anadolu’ya Anadolu’dan Afrika’ya” programindaki konusmasinda Afrika’nin geçmisteki ve günümüzdeki jeopolitik konumundan, Anadolu ve Afrika’nin geçmisteki iliskilerinden, Afrika ile olan günümüzdeki iliskilerden, uluslararasi ögrencilerden ve Karabük’teki uluslararasi ögrencilerden bahsetti.

Karabük’te uluslararasi ögrenci sayisinin fazla olmasinin tesadüf olmadigini belirten Kavas, “Bu bilinçli olarak yapilmis bir tercih. Bütün dünya ülkelerinde toplamda 277 milyon üniversite ögrencisi var. Bunun 5 milyon 700 bin kadari uluslararasi ögrencisi. Ülkemizdeki uluslararasi ögrenci sayisi da 260 binden fazla.” dedi.

Kavas konusmasinin sonunda “Anadolu’dan Afrika’ya derken aslinda buradaki hocalarimiz Karabük’ten Afrika’ya Afrika’dan Karabük’e bir hat kurdular. Biz Afrika’nin yakin gelecegini bilimde görüyoruz. Bu netice ile Afrikalilar kitalarina kendileri sahip çikacaklar. Afrika eskiden Ingiliz, Fransiz, Belçika Afrika’si olarak anilirdi. Simdi biz bunu kullanmiyoruz Dakar diyoruz. Herkesin Dakar’in, Kigali’in, Gaboron’un nerede oldugunu bilmesi için faaliyetlerde bulunuyoruz. Herkesin bunu bilmesini istiyoruz. Programda emegi geçen herkesi kutluyorum” diyerek sözlerini tamamladi.

Programinin sonunda Prof. Dr. Ahmet Kavas’a KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat tarafindan hediyeler takdim edildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile