KCK/TM davaları kapsamında tutuklu bulunan 5 milletvekili ve YSK tarafından milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle‘nin avukatları, mahkemeler tarafından verilen ret kararının ardından bugün üst mahkemeler olan Diyarbakır 6. ve 4. Ağır Ceza mahkemelerine itiraz başvurusunda bulundu. Başvurudan önce tutuklu milletvekillerinin avukatları Diyarbakır Barosu‘nda basın toplantısı düzenledi. Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, mahkemelerin ret kararındaki gerekçelerin hukuka aykırı olduğunu iddia etti.
Mahkemenin tahliye talebinin reddine ilişkin gerekçesinin anayasal ve yasal hiçbir dayanağının bulunmadığını ileri süren Aktar, "Kamuoyunun bildiği üzere müvekkillerimiz bu dosyada bu güne kadar savunma hakkı tanınmaması nedeniyle savunma yapamamıştır. Diğer neden dosyada 104 tutuklu bulunmasına rağmen sadece 6‘sının duruşmalara getirilmesidir. Biz avukatların görevi duruşmada savunma yapmaktır. Sanıkların bir mahkeme kararı ile bulunmadığı bir ortamda avukatların savunma görevleri yapamayacakları açıktır.
Bu tutumun sorumlusu olan mahkeme, bu yargılamanın yürümemesinin sebebi olarak müvekkillerimizi göstermektedir. Bu da gerçekleşen fiili durumda hiçbir ilgisi olmayan bir açıklamadır" dedi.
PKK‘nın gizli sivil yapılanması Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclis (KCK/TM) davasında tutuklu bulundukları sırada BDP‘nin desteğiyle bağımsız milletvekili seçilen Kemal Aktaş, Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız, İbrahim Ayhan, Gülser Yıldırım ve YSK tarafından vekilliği düşürülen Hatip Dicle‘nin tahliye talepleri, Diyarbakır 5. ve 6. Ağır Ceza Mahkemeleri tarafından geçtiğimiz hafta sonu reddedilmişti.
Kck‘dan Tutuklu 6 Vekil İçin Bir Üst Mahkemeye İtirazda Bulunuldu
Tahliyeleri reddedilen KCK davasından tutuklu vekiller için avukatları tarafından üst mahkemeye başvuru yapıldı. Avukatlar, Yüksek Seçim Kurulu‘nun (YSK) vekilliğini düşürdüğü Hatip Dicle‘nin tahliyesinin reddine de itiraz etti.