KCK davası: İddianame özetinin kısaltılması talebi

Terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen "Kürdistan Topluluklar Birliği/Türkiye Meclisi (KCK/TM)" yapılanmasıyla ilgili davanın bugünkü duruşması başladı. Sanık avukatları, iddianame özetinin daha da kısaltılarak okunmasını talep etti.

Terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen "Kürdistan Topluluklar Birliği/Türkiye Meclisi (KCK/TM)" yapılanmasıyla ilgili davanın bugünkü duruşması başladı. Sanık avukatları, iddianame özetinin daha da kısaltılarak okunmasını talep etti. Duruşmada söz alan sanık avukatlarından Cihan Aydın, iddianamenin 900 sayfalık özetinin okunmasının uzun bir zaman alacağını belirterek, "Zamandan tasarruf etmek amacıyla özetin biraz daha kısaltılarak okunmasını istiyoruz. İddianamenin değerlendirme bölümünün okunması bizce yeterli" dedi.

Avukat Aydın, müvekkillerinin, bazı sivil polislerin duruşma salonunda bazı sanıkları işaret ettiğine dair kendilerine bilgi verdiklerini ifade ederek, bu hususun mahkeme kayıtlarına geçilmesini talep etti.

Savcı Adem Özcan ise iddianamenin çıkarılan özetini okurken, biraz daha kısaltarak okuduklarını söyledi.

İddianamenin kalan kısmını okumaya devam eden Savcı Özcan, "3. Bölüm" başlıklı kısımda yer alan "KCK/TM yapısının organize ettiği örgütsel eylemlere ilişkin faaliyetler" bölümünü de KCK/TM mensubu örgüt yöneticilerinin örgütün 2008-2009 yıllarına ilişkin birçok örgütsel eylemini detaylı şekilde planladıklarının tespit edildiğini söyledi.

Savcı Özcan, şöyle devam etti:

"KCK/TM mensubu olan örgüt yöneticilerin örgütsel eylemlere ilişkin kararlarını örgüt içi işleyiş içerisinde önce iller kapsamında KCK/TM'nin il yöneticileri olarak öngörülen alan sözcülerine iletilmek suretiyle aynı şekilde örgütün haber organları olan Roj TV, bazı gazeteler ve internet siteleri aracılığıyla eylemsellik kararının ülke geneline ulaştırıldığı, bazı eylemlere KCK/TM mensubu olan örgüt yöneticilerinin bizzat katılıp güvenli bölgelerde eylemlerin yapılmasını organize ettikleri belirlenmiştir.

Eyleme katılan kitleleri yaşanılan alanlara, kamu mallarına, özel mülklere, özel araçlara zarar vermeleri hususunda açık yada genel ifadelerle teşvik edildikleri, bazı
eylemlerde kitleyi özellikle devletin simgesi olan Türk bayrağına yönlendirerek
bayrağa zarar verilmesi hususunda özel gayretlerin gösterildiği tespit edilmiştir."

Söz konusu olaylar neticesinde eylemlere katılan gruplar tarafından kepenklerin kapatıldığı, öğrencilerin okula gitmelerinin engellendiği, özellikle güvenlik güçlerine yönelik yoğun şekilde taşlama, molotof atma eylemleri ile özel ve kamu araçlarına, ev ve işyerlerine zarar verildiğini kaydeden Özcan, bu olayların sonucunda birçok güvenlik görevlisinin yaralandığı, hatta bazı olaylarda ölen kişilerin olduğu ve büyük vahim nitelikli toplumsal olayların yaşandığı kaydetti.

Özcan, olayların yaşandığı il ve ilçelerde normal hayatın tamamen durduğu, olaylara karışmayan insanların evlerinden dahi dışarıya çıkamadığı, günlük yaşantısını devam ettiremediği, çocukların okula gidemediği, toplumda ciddi anlamda bir huzursuzluk ve güvensizlik ortamının doğmasına yol açılarak terör estirildiğini belirtti.

Mahkeme heyeti, iddianame özetinin okunmasına öğleden sonraki oturumda devam edileceğini belirterek, duruşmaya ara verdi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede, 104'ü tutuklu 152 sanık hakkında "devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma', "terör örgütü üyesi ve yöneticisi olma", "terör örgütüne yardım ve yataklık etme" suçlarından 15 yıl ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezaları isteniyor.

Adliye önünde bekleyiş

Bu arada KCK davası nedeniyle adliye binası önünde alınan geniş güvenlik önlemleri devam ediyor. Çevredeki bazı kavşak ve caddeler dava nedeniyle bugün de trafiğe kapatıldı. Diyarbakır Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam adliyeye gelerek güvenlik önlemlerini yerinde inceledi.

Öte yandan, Sur, Kayapınar ve Bağlar ilçelerinden gelen bir grup BDP'li ve sanık yakını Dağkapı Meydanı'nda toplandıktan sonra yürüyerek adliye bitişiğindeki Büyükşehir Belediyesi önüne geldi.

Grubun buradaki bekleyişi sürüyor.


Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, 104 tutuklu sanıktan 99'u ile 48 tutuksuz sanıktan aralarında Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş'ın da bulunduğu 6'sı katıldı.

Tutuklu sanıklardan Kemal Aktaş, Ali Oruç, Heval Erdemli, Abdullah Akengin ve Pergüzar Kaygısız ise raporlu oldukları gerekçesiyle duruşmaya gelmedi.

Duruşmaya, iddianame özetinin okunmasıyla devam edildi.

Sanıkların yakınlarıyla görüş günü olması nedeniyle dün duruşma yapılmamıştı.

7 bin 578 sayfalık iddianame

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede, 104'ü tutuklu 152 sanık hakkında "devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma', "terör örgütü üyesi ve yöneticisi olma", "terör örgütüne yardım ve yataklık etme" suçlarından 15 yıl ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen
hapis cezaları isteniyor.

Hakkında yakalama kararı bulunan terör örgütü PKK'nın sözde Avrupa sorumlusu Sabri Ok'un ilk şüpheli olarak yer aldığı iddianamede, kapatılan Demokratik Toplum Partisinin (DTP) 28 yöneticisi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de aralarında bulunduğu 12 belediye başkanı, 2 il genel meclisi başkanı ile 2 belediye meclis üyesi de şüpheliler arasında bulunuyor.

26'sı kadın 104 tutuklu arasında Batman Belediye Başkanı Nejdet Atalay, Diyarbakır'ın Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, Şırnak'ın Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak, Şanlıurfa'nın Suruç Belediye Başkanı Ethem Şahin ve Viranşehir Belediye Başkanı Leyla Güven, Mardin'in Kızıltepe Belediye Başkanı Ferhan Türk'ün yanı sıra kapatılan DTP'nin eski genel başkan yardımcıları Kamuran
Yüksek, Bayram Altun ile Selma Irmak, eski Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ali Şimşek, İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey, kapatılan DEP'in eski milletvekili Hatip Dicle, eski Dicle Belediye Başkanı Abdullah Akengin, eski Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, eski Viranşehir Belediye Başkanı Emrullah Cin, eski Ergani Belediye Başkanı Nadir Bingöl, DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı da yer alıyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile