Kışanak, Kayapınar ilçesindeki Diyarbakır Ceren Kadın Derneği'nde düzenlenen toplantıda sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri ve yönetici kadınlarla bir araya geldi.
Gazetecilerin Anayasa Mahkemesinin BDP'li milletvekilleri hakkındaki ihlal kararına ilişkin sorusu üzerine Kışanak, geç verilmiş bir karar olduğunu belirterek, Anayasa Mahkemesinin Türkiye'de bir iç denetim mekanizması olduğunu kaydetti.
Anayasa Mahkemesinin kararın bu kadar gecikmesine fırsat vermemesi, yargının kendi içerisinde adaletin tecelli etmesini temin edecek yol ve yöntemleri bulup işletmesi gerektiğini vurgulayan Kışanak, Mustafa Balbay'ın tahliyesinden sonra ortaya çıkan durumun tam bir ayrımcılık örneği olduğunu savundu.
"Kürtlere karşı özel bir hukuk anlayışı ve özel bir devlet yaklaşımı örneğiydi. Bu hiçbir şekilde kabul ve tahammül edilebilir değildi. Bu yanlışın Anayasa Mahkemesinden dönmesi gecikmiştir ama önemli bir karardır. Umuyorum diğer arkadaşlarımız için de benzer kararlar hızlı bir şekilde verilir" diyen Kışanak, milletvekilleri dışında da çok sayıda belediye başkanı, belediye çalışanı ve parti meclis üyesinin cezaevinde olduğunu, kimisinin 4 yılı aşkın süredir cezaevinde kaldığını ifade etti.
Kışanak, şöyle devam etti:
"Uzun tutukluluk Türkiye'nin temel bir hukuk sorunu. Yasal bir değişiklik yapılarak sorunun ciddi bir şekilde kökünden çözülmesi gerekiyor. Tutukluluk bir tedbir değil, bir cezalandırma yöntemi olarak Türkiye'de uygulanıyor. Bu çok açıktır ve başka bir anlamı yoktur. Belediye başkanlarının da 4 yıldır tutuklu yargılanmalarının bir gerekçesi yoktur. Bu tamamen cezalandırma yaklaşımıdır. Bundan vazgeçilmesi gerekiyor."
"Son tartışmalarla öyle görünüyor ki Türkiye'de artık 72 milyonun tamamının yargıdan bir şikayeti var. Adalet, hukuk sistemi yok. Bağımsız bir yargıdan söz etmek mümkün değil. Tamamen ideolojik, siyasi amaçlarla yönlendirilen, kim egemenliği ele geçirirse onun borusunu öttürdüğü bir alana dönüşmüş durumda. Bu da çok köklü bir değişimi gerektiriyor. Türkiye'nin en büyük sorunu bu. Devletin yeniden yapılanması, demokratik hukuk normlarına göre kendisini yapısal sorunlardan arındırması gerekiyor" ifadelerini kullanan Kışanak, yaşananların buna vesile olmasını umduğunu belirtti.
Kışanak, "Tahliye bekliyor musunuz?" sorusuna, "Tabi ki hemen, en kısa zamanda bekliyoruz. Bize kalsa şimdi gidip almak isteriz arkadaşlarımızı" diye yanıt verdi.
Kck Davasında Tutuklu Yargılanan Bdp Milletvekileri İbrahim Ayhan ve Gülser Yıldırım'ın Tahliyesine Karar Verildi.
BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Anayasa Mahkemesinin BDP'li milletvekilleri hakkındaki ihlal kararına ilişkin, "Uzun tutukluluk Türkiye'nin temel bir hukuk sorunu. Yasal bir değişiklik yapılarak sorunun kökünden çözülmesi gerekiyor" dedi.