Kayseri ve Civarı Elektrik T.A.Ş.'den yapılan açıklamada CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu'nun şirketle ilgili iddialarına cevap verildi. Şevki Kulkuloğlu'nun ortaya attığı iddiaların hiçbirinin gerçeği yansıtmadığı belirtildi.
Açıklamada, "1926 Yılında kurulan ve kurulduğu günden bu yana Kayseri ve civarına yaptığı yatırımlarla tüm Türkiye'de adından övgüyle söz ettiren şirketimizin bu başarısını alkışlaması ve gurur duyması gerekenler maalesef asılsız iddialarla kamuoyu oluşturma gayretindedirler. Köklü bir geçmişe sahip olan bu nezih kuruluş bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da günü birlik politikalardan uzak kalarak yöneticileriyle, çalışanlarıyla görev bölgesine en iyi hizmeti vermeye devam edecektir" denildi.
Kayseri ve Civarı Elektrik T.A.Ş. yetkilileri yazılı açıklamada CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu'nun şirketle ilgili olarak geçen hafta içerisinde ortaya attığı iddialara açıklık getirdi. Elektrik Şirketinden yapılan açıklamada Kulkuloğlu'na şu şekilde cevap verildi:
"Türkiye'de 21 Elektrik Dağıtım Şirketi mevcut olup , Kayseri ve Civarı Elektrik T.A.Ş.'de bunlardan birisidir. Elektrik dağıtım şirketleri 4628 sayılı Enerji Piyasası Kanunu ve buna bağlı mevzuatlar dahilinde çalışır. Görev bölgelerindeki dağıtım şirketlerinin faaliyetleri ile ilgili bütün düzenlemeler bağlı bulundukları mevzuatın haricinde düşünülemez. Satın almış olduğu enerjiyi bütün kullanıcılar nezdinde sorunsuz ve kesintisiz olarak arz etmek dağıtım şirketlerinin öncelikli görevleridir. Doğal olarak aboneleri arasında resmi kurum ve kuruluşlarda vardır. Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı olan Kayseri'deki camilerde abonelerimiz arasındadır. Bunların tüketmiş olduğu enerjinin bedeli ödenekleri dahilinde saymanlıkları aracılığıyla şirketimize ödenmektedir. Ancak, her yıl tüketmiş oldukları enerji tutarının çok çok altında bir ödenek gelmektedir. Bunun sonucunda her caminin bakiye borcu bulunmaktadır. 4628 Sayılı Elektrik Piyasası Kanununun Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinin 24. maddesi "Zamanında ödenmeyen borçların tahsiline ilişkin hususlar; perakende satış sözleşmesi veya ikili anlaşmalar kapsamında düzenlenir. Müşterinin perakende satış sözleşmesi veya ikili anlaşmalar kapsamında öngörülen ödemeleri zamanında yapmaması halinde dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler tarafından elektriği kesilebilir. Perakende satış sözleşmesinde belirlenen gecikme faizi, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammını aşamaz" gereği bütün abonelere ayırım yapılmaksızın gecikme zammı uygulanmaktadır. Kayseri'de hiçbir caminin elektriği borcundan dolayı kesilmemiştir. Aynı zamanda kamuya ait hiçbir abonenin de elektriği kesilmemiştir. Yukarıda açıkladığımız ve şirketimizin haricinde kamunun finansman yönetiminden kaynaklanan ve tahsilinde güçlük çekilen alacakların sorumluluğu şirketimize ait olmakla beraber, bu kurumlara karşı gösterdiği hassasiyette önem arz etmektedir. Şirketimiz hiçbir kamu kuruluşundan faiz almamakta, 6183 sayılı kanun gereği ödenmeyen borçlara gecikme zammı uygulamaktadır. Bu bağlamda şirketimiz zamanında ödenmeyen alacakları nedeniyle hiçbir zaman yüzde 175 gibi bir faiz uygulamamıştır.
Elektrik dağıtım şirketleri kendi bölgelerindeki sokak aydınlatmaları için belediyelere fatura düzenleseler de bunların bedelleri sokak aydınlatmaları için çıkarılan Genel Aydınlatma Yönetmeliği gereği 01.01.2009 tarihinden 31.12.2015 tarihine kadar hazine tarafından karşılanmakta ve şirketimizle birlikte tüm dağıtım şirketleri aydınlatma faturalarını belediyeye kesmekle beraber bedelini hazineden tahsil etmektedir.
Türkiye'de 21 Elektrik Dağıtım Şirketi'nin bir çoğu özelleştirilmiş, kamuda kalan dağıtım şirketleri de özelleştirme kapsamına alınmıştır. Şirketimiz , özel hukuk tüzel kişiliğine haiz genel kurulu ve hissedarları olan bir anonim şirkettir. İşletmecilik faaliyetlerini yönetim kurulu aracılığı ile yürütür. Yasa gereği bütün işlemleri genel kurul onayına tabi olur. Şirketimizin gerek hissedarlarıyla gerekse ticari ilişkide bulunduğu kurum ve kuruluşlarla Türk Ticaret Kanunu hükümleri çerçevesinde borç- alacak ilişkisi olacaktır. Şirketimizin yasal olmayan bir şekilde iddia edildiği gibi şahıslara herhangi bir şekilde para vermesi, kullandırması söz konusu değildir. Dolayısıyla kamu tüzel kişiliği bulunmayan şirketimizin işletmecilik faaliyetleri de eleştiri konusu olamaz. 1926 Yılında kurulan ve kurulduğu yıldan bu yana Kayseri ve civarına yaptığı yatırımlarla tüm Türkiye'de adından övgüyle söz ettiren şirketimiz bu tür asılsız iddiaları bir yana bırakarak yönetici ve çalışanlarıyla bölgesine Türkiye'ye örnek olacak yatırımları kazandırmaya devam edecektir"
Kcteaş'tan Kulkuloğlu'na Cevap
Kayseri ve Civarı Elektrik T



















