Keçecilik Usta Ellerde Yeniden Hayat Buluyor

Unutulmaya yüz tutan el sanatlarından keçecilik, Beytepe Sanat Galerisi'nde açılan sergide yeniden hayat buluyor.

Keçe sanatçısı Hatice Nurgül Begiç, Hacettepe Üniversitesi Beytepe Sanat Galerisi'nde 25. sergisini açtı. Sanatçının yer yaygısı, pano, şal, takı, giysi ve dekoratif ürünlerin yer aldığı 80 parçadan oluşan keçe koleksiyonu Ankaralı sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Sergilenen eserlerde geleneksel Selçuklu ve Osmanlı motiflerinin yanı sıra sanatçının kendi özgün tasarımları da yer alıyor.

Serginin açılışına HÜ Türk Halkbilimi Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. Nebi Özdemir, Doç. Dr. Gülin Öğüt Eker, Kazan Belediyesi Kültür Ve Sosyal İşler Müdürü Hüseyin Yüce ve Kazan 'dan bir grup sanatsever ile çok sayıda davetli katıldı.

Sergilenen ürünlerin hem evlerde dekoratif amaçlı, hem de bayanlar tarafından aksesuar olarak kullanıldığına dikkat çeken Begiç, keçenin yapılışı hakkında da kısa bilgiler vererek, yünün çeşitli yollarla sıkıştırılmasıyla yapılmış çok kalın dokumadan oluşturulmuş bir tür kaba çözgüsüz kumaş olduğunu söyledi.

Keçenin Türk topluluklarındaki önemine değinen Begiç, Keçe, Orta Asya 'ya özgü gelişme göstermiş ve en eski örneklerini ortaya koymuştur. Keçecilik geleneksel yolla gelişen, usta-çırak ilişkisi ya da babadan oğula bir meslek bırakma geleneğinin sürdürülmesi ile bugüne taşınmış bir el sanatıdır. Günümüzde yurdun belli bölgelerinde sınırlı sayıda usta tarafından geleneksel olarak sürdürülmektedir.” diye konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile