Kedisi Mama Yemeyen 112'Yi Ariyor

Kedisi Mama Yemeyen 112'Yi Ariyor

Sirnak’ta 112 Acil Çagri Merkezi Müdürlügüne 2023 yilinda gelen 592 bin çagrinin 498 bini yüzde 84’ü asilsiz ihbar olarak kayitlara geçti. Olaylara acil müdahale edebilmek için 7 gün 24 saat esasiyla görev yürüten 112 Acil Çagri Merkezi çalisanlarini en çok asilsiz ihbarlar ve gereksiz aramalar yoruyor.

Sirnak 112 Acil Çagri Merkezi personeli Mesut Seylan, elektrigi olmayan, telefon IMEI ile ilgili konularda, kedisi mama yemeyen gibi konularda gelen aramalarin kayitlara geçtigini söyledi.

Türkiye’de acil durumlarda ihbarda bulunmak için saglik, emniyet, yangin, güvenlik gibi konularda ayri ayri numara kullanilmasina son verilmisti. Bu çerçevede tüm çagrilar artik 112 bünyesinde toplaniyor ve tüm acil ihbarlar 112 üzerinden aliniyor. Jandarma, emniyet, saglik, orman, itfaiye ve AFAD olmak üzere toplam 7 kurumun koordineli olarak hizmet verdigi Sirnak 112 Acil Çagri Merkezi Müdürlügü, 7 gün 24 saat esasina dayali olarak 100’den fazla personelle vatandaslara hizmet veriyor.

Sirnak’ta 112 Acil Çagri Merkezi Müdürü Erhan Tatar, emniyet, saglik, jandarma, itfaiye, orman ve AFAD birimlerine ait acil çagrilarin karsilandigi merkezde, ilgili kurumlar arasinda koordinasyonun saglandigi ve acil durum ekiplerinin en kisa sürede olay mahallinde olmasini saglamaya çalistiklarini söyledi.

Tatar, "Ülkemizde tek acil çagri numarasi olusturma çalismalarinda 81 ilimizde 112 Acil Çagri Merkezleri kurulmustur. Sirnak’ta 5 Haziran 2021 tarihinde tüm acil çagri numaralarin tek çati altinda birlesmesi ile faaliyetine baslamistir. Sirnak 112 Acil Çagri Merkezi Müdürlügümüz toplam 104 personeliyle birlikte kesinlikle mesai mefhumu gözetmeksizin, koordinasyonu en üst seviyede tutarak, 7/24 vatandasimiza hizmet vermektedir. Tüm acil çagri merkezlerin oldugu gibi ilimizde de en büyük sorunumuz asilsiz çagrilardir. 1 Ocak 2023 tarihinden bu yana alinan 592 bin çagrinin maalesef 498 bini asilsiz çagrilardan olusmaktadir. Yani alinan çagrilarin yüzde 84’ü asilsiz çagrilardan olusmaktadir. Asilsiz çagrilara yönelik ise il milli egitim müdürümüz ile imzaladigimiz protokolde, ilimiz geneli tüm okullar gezilerek, ögrencilerimize 112 tanitim ve bilgilendirme vermekteyiz. Bunun disinda esnafimiza, vatandaslarimiza, çesitli stantlar kurarak tanitim faaliyetlerimizi yapiyoruz. Daha da caydirici olacagi düsüncesiyle Sirnak 112 Acil Çagri Merkezi Müdürlügümüzce idari para cezasi uygulamaktayiz. 2023 yili içerisinde 10 kisiye toplam 12 bin 500 Türk lirasi idari para cezasi uygulanmistir. Vatandaslarimizdan istegimiz 112’yi gereksiz aramamalari, bu konuda hassas davranmalaridir" dedi.

Sirnak çagri merkezinde görevli Mesut Seylan, "Burada nöbet usulü 24 saat çalisiyoruz. Kesintisiz vatandaslarimiza hizmet veriyoruz. Vatandaslarimizdan ricamiz, bizi çok gereksiz yere mesgul ediyorlar. Burasi acil ihbar hatti, baska acil durumu olana vatandaslarimiza öncelik taninmiyor. Onlar hatti mesgul ettikleri için, onlarla ilgilenmiyoruz. Yüzde 84 gibi çagrilarimizda asilsiz bir oran var, bu çok yüksek. Vatandaslarimizdan bu konuda bizi anlamalari ve duyarli olmalarini istiyoruz. Aldigimiz bazi çagrilarda, elektrigi yok 112’yi ariyorlar, telefon IMEI ile ilgili bizi ariyorlar, kedisi mama yemeyen var bizi ariyorlar" seklinde konustu.

Sirnak çagri merkezinde görevli Hicran Engin ise, "24 saat nöbetle çalisiyoruz. Çagrilarimiz esnasinda çok fazla gereksiz çagrilar aliyoruz. Özellikle çocuklardan, lütfen gereksiz yere burayi mesgul etmeyin. Anne babalarin çocuklarini kontrol etmesi gerekiyor. Özellikle ufak çocuklar bizi çok fazla ariyorlar. Bizi ariyorlar, ’sizi seviyoruz’, tamam biz de sizi seviyoruz diyoruz ama gereksiz yere burayi mesgul etmemeniz gerektigini anlatiyoruz. Bir genç kizimiz aksamüzeri babasi ile bulusacak, dershaneden çikmis fakat babasi onu almak için geç kalmis. Kizin kontörü bittigi için babasina ulasamiyor. Bizi aradi ve dedi ki babama ulasamiyorum, disarida sokakta kaldim. Babami bekliyorum hala gelmedi diye. Numarasini versem arayabilir misiniz. Tamam dedim, ver numarasini arayayim, seni aramasini söylerim dedim. Bu sekilde bir çagrim olmustu" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile