Kelkit ilçesine bagli Aydogdu köyünde bulunan Kelebek Vadisinde hem yeni tür tespiti hem de bölgedeki kelebek varligini kontrol etmek üzere incelemelerde bulunan Yalçin, bölgede ve Gümüshane’deki kelebek varligina dair açiklamalarda bulundu.
“Burasi çok güzel, özel, izole olan bir bölge”
Kelebek çesitliligi ve yogunlugu bakimindan ender güzellikleri bünyesinde bulunduran Aydogdu Kelebek Vadisinin koruma altina alinmasi gerektigini kaydeden Yalçin, “2008 yilindan bu yana Gümüshane’de aktif olarak kelebek gözlemliyorum. Daha önce gelip birkaç defa gözlem yaptigimiz Aydogdu köyünde, Kelebekler Vadisi denilen bölgedeyiz. Burasi çok güzel, özel, izole olan bir bölge. Kelkit ovasindan farklilasmis, yesili, suyu olan bir yer. Ayrica maden suyu ve traverten olusumu da var. Bitki çesitliligi zengin. Tüm bu sebepler vadiyi kelebekler açisindan çok cazibe merkezi haline getirdi” dedi.
“Buraya bir koruma statüsünün verilmesi bu bölge için çok faydali olacaktir”
Bu alanda yapilmasi gerekenleri de anlatan Yalçin, “Buranin uzmanlar tarafindan, bu isle ugrasan bilim adamlari tarafindan ciddi manada ilmi ölçüler içerisinde degerlendirilmesi, gerekli tedbirlerin alinmasi ve bir koruma statüsünün verilmesi bu bölgeyi koruma adina çok faydali bir durum olacaktir” seklinde konustu.
“Kelebekler adina ciddi bir yok olusun esigindeyiz”
Bölgede kelebeklerin hem tür sayisinin hem de nüfuslarinin oldukça fazla oldugunu ifade eden Yalçin, “Bu kelebek gözlemciligi adina sevindirici bir durum. Neden sevindirici? Çünkü Gümüshane’nin farkli bölgelerinde 2008’den bu yana yaptigimiz gözlemde bize sürekli bir hem tür sayisinda hem de bu türlerin nüfusunda bir azalmanin oldugunu bu her yil daha da artarak bir yok olusa gidildigini gösteriyor. Gümüshane adina kaygilaniyoruz. Ciddi bir yok olusun esigindeyiz kelebekler adina. Ama burasi bu söyledigimiz tespitin disinda. Önceki yillara göre daha zengin, daha kelebek sayisi fazla. Bölgenin bu sekilde olmasina sevindim” diye konustu.
Köy muhtari Ali Çaglar da bölgeye kelebek vadisi denildigini muhtar olduktan sonra ögrendigini belirterek, “Gerçekten çok çesit kelebeklerimiz var. Bunlarin koruma altina alinmasi, bakilmasi ne gerekirse yapilmasini cani gönülden köy adina istiyorum” ifadelerini kullandi.
Uzmanlarin Karadeniz bölgesiyle Dogu Anadolu bölgesi arasinda her iki bölgenin ortak özelliklerini gösteren flora ve faunasiyla zengin, enteresan ve siradisi bir cografya olarak nitelendirdigi Gümüshane’de birçok Avrupa ülkesinden daha fazla olarak 230’a yakin tür ile yalnizca bu bölgede görülen endemik birkaç tür kelebek varligi biliniyor.
Kelebek Gözlemcisi Ve Fotograf Sanatçisi Yalçin Açiklamasi 'Gümüshane'de Kelebek Popülasyonu Yok Olusun Esiginde'
Gümüshane’de 13 yildir kelebek gözlemciligi yapan ögretmen ve fotograf sanatçisi Vehbi Yalçin, il genelinde kelebekler açisindan ciddi bir yok olusun esiginde olduklarini ve bu nedenle de kaygilandiklarini söyledi.