Kelek Karpuz Iade Istegine Pazarci Elinde Biçakla Karsi Çikti

Kelek Karpuz Iade Istegine Pazarci Elinde Biçakla Karsi Çikti

Adana’da kelek karpuzun "ayipli mal" sayilmasi ve satan esnafa iadesinin mümkün oldugu duyurulmasi üzerine pazardan aldigi karpuz kelek çikan bir vatandas karpuzu iade etmek istese de pazarci karpuzu almayip elinde biçakla tartisma çikardi

Havalarin isinmasiyla yaz meyveleri market, manav ve pazar tezgahlarinda yerini aldi. Görünümüyle istah kabartan basta karpuz, kavun gibi sofralarin vazgeçilmez tatlarina ilgi artti. Son günlerde tezgahta taze, olgunlasmis görünümüne aldanip satin alinan basta karpuz ve kavunun evde servis etmek için dilimlendiginde renksiz ve tatsiz haline rastlanilmasindan kaynakli sikayetlerde artis oldu. Tüketiciler Birligi yetkilileri, yetismemis, ’kelek’ karpuz ve kavunun ’ayipli ürün’ statüsünde olmasindan dolayi tüketicinin, saticidan ürünün degisimini veya parasini talep edebilecegini duyurdu.

Türkiye’de karpuz üretiminde ve tüketiminde önemli bir yere sahip olan Adana’da da benzer sorunlar yasaniyor. Kelek karpuz nedeniyle Adana’da 2019 yilinda bir kisi biçaklanmisti.

Özcan Eskiyürek’te bir gün önce aldigi karpuz kelek çikinca "ayipli mal" oldugu için karpuzu aldigi merkez Seyhan ilçesinde kurulan semt pazarina gitti. Eskiyürek, karpuzu iade etmek istedi. Iade talebini kabul etmeyen pazarci esnafi, elinde biçakla "Para vereceksin, ben para veriyorum. Iyi karpuz istiyorsan, gideceksin kilosu 20 TL’ye karpuz alacaksin. Bir karpuza 150-200 TL vereceksin ki o zaman iyi karpuz yiyeceksin" dedi.

Pazarci esnafinin sert tepkisi üzerine neye ugradigini sasiran yasli adam, daha sonrasinda ise ’iade garantili’ karpuz sattigini söyleyen baska bir karpuz esnafindan alisveris yapti. Pazarda ayrica bazi esnaflarin ’garantili’ ibaresiyle karpuz ve kavun satisina basladiklari görüldü.

Karpuz iadesi talebi kabul görmeyen Eskiyörük, "Dün aldigim karpuzu eve götürüp kestigimde ’kelek’ çikti. Bugün aldigim pazarciya getirerek gösterdim ve iade etmek istedigimi söyledim. Iade kabul etmediler. Üzerine de birçok laf söylediler. Iade bedelini ödemedigi gibi, baska bir karpuz ile degistirme talebim de kabul görmedi. ’Ayipli mal’ bunlar. Karpuzu gece degil de gün içinde kesseydim ayni gün içinde getirirdim. Ancak maalesef kabul etmiyorlar" dedi.

Müsterileri magdur etmemek için iade garantili karpuz ve kavun sattigini belirten karpuz üreticisi Ishak Kaya ise, "Karpuz ve kavun fiyatlari çok uygun. Kilosu 10 TL. Müsteriye iade garantili veriyoruz. Müsteri aliyor, eve götürüyor, kesiyor. ’Kelek’ çikiyor begenmiyor. Biz geri iade aliyoruz. Ama benim ürünüm ’ayipli’ degil. Karpuz da garantili, kavun da garantili. Yüzde yüz garantili. Kesmece veririm, kestirmeden alip begenmezse de geri getirir" ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile