'Kemah'taki 9 askeri siz mi öldürdünüz?'

'İrticayla Mücadele Eylem Planı' soruşturması kapsamında Erzincan'daki askerleri sorgulayan Savcı Osman Şanal ile Tutuklu Binbaşı N.E. arasında ilginç diyaloglar gerçekleşti.

Erzurum  TBMM İnsan Hakları Komisyon Üyesi İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanarak Erzurum Askeri Cezaevi’ne konulan Erzincan Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı N.E ve Şube Müdür Yardımcısı Üsteğmen E.E. ile Astsubay O.E ’yi dün ziyaret etti. Yaklaşık bir saat süren görüşmede askerler, Ersin’e çarpıcı açıklamalarda bulundu. Askerler, Ersin’e Savcılık sorgusunda kendilerine 2008’de Erzincan’ın Kemah ilçesinde dokuz askerin şehit edildiği olaylarla ilgileri olunup olmadığını sorulduğunu belirtti. Askerler ‘polisin komplo kurduğunu’ öne sürdü.

27 Ekim’de Erzincan Barajı ’nda bulunduğu iddia edilen askeri mühimatla ilgili olarak Özel yetkili Erzurum Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal soruşturma başlattı. Soruşturma sonucunda Şanal, 18 Kasım’da Jandarma İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Üsteğmen E.E ile Astsubay O.E ’yi gözaltına aldı. Savcılık, 20 Kasım 2009’da ise iki askeri tutuklattı. Savcı daha sonra 25 Kasım’da Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı N.E ’yi gözaltına aldı. N.E de 27 Kasım tarihinde tutuklanarak Erzurum Askeri Cezaevi’ne konuldu. Önceki gün aynı soruşturmada tutuklanan üç MİT personelini ziyaret eden CHP’li Ersin dün Erzurum Askeri Cezaevi’ndeki istihbaratçıları ziyaret etti. Milli Savunma Bakanlığı ’nın verdiği izin sonrasında gerçekleşen görüşme bir saat sürdü.

Erzincan Baraj Gölü’nde bulunan bombalarla ilgilerinin bulunmadığını Ersin’e aktaran askerler, “Bombaları polisin koyduğunu düşünüyoruz. Bize açık bir komplo var. Biz istihbarat birimi olarak polisin bu komplosunu açığa çıkarmak üzereydik. Zaten Jandarma bölgesinde bir polis aracının dolaştığını tespit etmiştik. Hemen ertesi gün adamın biri ‘Bomba buldum’ diye ihbarda bulundu”diye konuştu. Radikal ’e bilgi veren yerel yetkililer ise baraj gölünde bulunan malzemelerde Emniyet Genel Müdürlüğü yazısı bulunduğu iddia etti.

NEDEN GÜLEN SORUŞTURMASI
Askerler Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı’nın sürdürdüğü Fethullah Gülen cemaatine yönelik soruşturmanın etkisizleştirilmek için tutuklanmış olabileceğini de belirterek “İstihbarat birimi cemaatler üzerinde uzmanlaşmıştı. İsmailağa cemaatinin ardından Gülen cemaati soruşturması genişleyebileceğinden çekindiler. Ve bunu engellemek adına böyle bir komplo kurulmuş olabilir ”diye konuştu.
Askerler bürolarındaki aramaların da usulsuz olduğunu Ersin’e aktararak “Savcı genel arama kararıyla geldi. İstihbarat birimi için arama yoktu. İtiraz üzerine savcı resen arama kararını verdiğini söyledi ve odalarımızı aradı”dedi. Askerler arama, sorgulama ve tutuklama kararının veren kişinin aynı hâkim olmasının ilginç olduğunu dikkat çekti.

CÜPPELİSİNİZ ÜŞÜMEZSİNİZ
Ersin’e askerler Savcılık sorgusunda 2008 Ağustos’un da Erzincan Kemah’ta terör saldırısı sonucu dokuz askerin şehit edildiği olayda sorumluluklarının olup olmadığının sorulduğunu belirtti. Savcı “Bu olayı siz mi yaptınız ” sorusuna sert tepki gösteren Binbaşı N.E “Sizden iğreniyorum. Nasıl emrimdeki askerleri öldürdüğümüzü düşünebilirsiniz “dediği belirtildi. SorgudaN.E ile savcı Osman Şanal arasında sert tartışmalar yaşandığı da öğrenildi. Sorgu sırasında N.E “Burası soğuk ama siz üşemezsiniz çünkü siz cüppelisiniz” dediği de öğrenildi. Askerler “Sadece Ergenekon üyeliğiyle tutuklandık. Hangi fiilden soruşturmanın içine alındığımızı bilmiyoruz” diye konuştu. Askerler gizlilik kararı kendilerine tebliğ edilmediği için itiraz haklarını kullanamadıklarını ifade etti. CHP’li Ersin ise görüşmelerden sonra “Dinlediklerim karşısında dehşete düştüm. Olayların kökeninde cemaat soruşturması var” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile