Kemah Ve Ceviz Aşkına Milyonlarca Liralık Yatırım

Kemah Ve Ceviz Aşkına Milyonlarca Liralık Yatırım

Kemahlı işadamı Yavuz Peker dünyanın dört bir tarafında çalışarak kazandığı birikimlerle baba topraklarına gelerek Kemah ve cevize olan aşkı uğruna milyonlarca liralık yatırım yaptı.

Kemah’ın Özdamar köyüne kurduğu Salkımser Ceviz Bağı’na şu ana kadar 16 bin 500 ceviz ağacı diken Peker, önümüzdeki bahar aylarında bu sayıyı 24 bine çıkaracak.

Erzincan’da tarıma yapılan yatırımlar her geçen gün artmaya devam ediyor. Kemahlı işadamı Yavuz Peker tarafından Özdamar köyünde şu ana kadar yaklaşık 1000 dekarlık alanda kurulan ceviz bahçeleri büyük beğeni topluyor. Yavuz Peker tarafından milyonlarca liralık yatırım sonucunda oluşturulan Salkımser Ceviz Bağında şu ana kadar büyük çoğunluğu Chandler cinsi cevizden oluşan 16.500 ceviz ağacı toprakla buluştu. Önümüzdeki bahar aylarında dikilen ceviz ağacı sayısı 24 bin adede alan ise 1200 dekara ulaşacak. Yoğun bir çalışmanın yürütüldüğü ceviz bahçesinde 6’sı kadrolu 20’si mevsimlik olmak üzere toplam 26 kişi istihdam ediliyor. Bugüne kadar Erzincan’a yapılan en büyük tarımsal yatırımlardan birisi olan ceviz bahçesi büyük beğeni toplarken, işadamı Yavuz Peker üreteceği cevizleri işlemek ve paketlemek amacıyla bir de tesis inşa etti.

Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Şahin, Kemah’ın Özdamar köyünde bulunan Salkımser Ceviz Bağı ve işadamı Yavuz Peker’i ziyaret ederek, incelemelerde bulundu. İşadamı Yavuz Peker’e Erzincan tarımına yaptığı değerli yatırımlarından dolayı teşekkür etti.

Özdamar köyüne kurulan ceviz bahçeleri hakkında açıklamalarda bulunan İşletme Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Gürol Bekçi, bahçenin yerli ve yabancı ceviz çeşitlerinden oluşturulduğunu söyledi.

İşletme Müdürü Bekçi açıklamasını şöyle sürdürdü : “1100 dekarlık ceviz sahasının yaklaşık %85’lik kısmı Chandler çeşidinden oluşuyor. Saha Orman Bakanlığından kiralanan alanlarla birlikte özel ağaçlandırma sahası olarak oluşturuldu. Önümüzdeki dikim mevsimlerinde dikim çalışmalarına devam edeceğiz. Sahanın 2 ayrı değişik noktasında kurulan sulama havuzlara vasıtasıyla tamamen damlama sulama yöntemine geçiş yaptık. Sulama ve gübreleme faaliyetleri tamamen modern yöntemlerle sürdürülüyor. Ceviz dikimi yapılan sahanın etrafı tamamen tel çit ile çevirmiş bulunmaktayız. Önümüzdeki sezon 200 dekarlık bir alana daha ceviz ağacı dikimi gerçekleştireceğiz. Sahada Chandler çeşidinin yanı sıra yerli çeşitlerimiz olan Şebin, Kaman ve Kaplan çeşitleri de yer alıyor. Yaklaşık 1200-1300 m rakıma sahip alanda uyum sağlayabilecek olan çeşitlere ağırlık vermeye çalıştık. Bölgenin topoğrafik ve iklim verilerini göz önüne alarak chandler çeşidine ağırlık verdik. İlkbahar donlarını da göz önüne alırsak şu ana kadar herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Tarıma yatırım yapmanın yanına bölge halkına istihdam sağlıyoruz. Ceviz işleme ve paketleme fabrikamızı da kurmuş bulunmaktayız. Ürettiğimiz cevizleri işleyerek pazara sunacağız. Önümüzdeki yıllarda istihdam daha da artmış olacak. 6 yıl sonra ağaçlar tam verime yattığında yıllık 600 tonluk bir üretim hedefimiz bulunuyor” diye konuştu.

Salkımser Ceviz Bağının kurucusu işadamı Yavuz Peker, 1963 yılında reklamcılıkla iş hayatına başladığını söyledi.

İşadamı Peker açıklamasında “Bugüne kadar iş hayatında yol aldım ve geldiğimiz noktada 900 kişiye istihdam sağladık. Babamın ısrarları sonucunda doğduğum köyde 200 dekarlık bir arazi satın aldım. Bu arazi boş yatıyordu. Bu arazileri ekonomiye kazandırmak için ceviz bahçesi kurmaya karar verdim. 9 yıl amatör olarak çalıştığımız sahada proje büyüyerek bugünlere geldi. Daha güzel çalışmalar yaparak Türkiye’de örnek bir tesis kurmak istiyoruz. Bunu başaracağımıza inanıyorum. İstanbul’dan gelerek doğduğum köye yatırım yapıyorum çünkü bu köyün çocuğu olmak benim için son derece çekiciliği olan bir noktaydı. O yüzden yatırım yapmak için doğduğum köyü seçtim. Bu köyde anılarım var ve bu yatırımı yaptığım için çok memnunum. Benden daha iyi durumda olan işadamlarının tarım sektörüne yatırım yaptığını görüyorum. Onların yanında benimki daha küçük bir yatırım görünüyor olabilir ama ben bu yatırımdan dolayı onur duyuyorum. Türkiye’de çok büyük şirketler tarım sektörüne yatırım yapıyor. Bu firmalar tarımın birçok sektörüne yatırım yapıyor ve ben bu yatırımları ülkemiz için çok faydalı buluyorum. Türkiye’de tüketilen her 100 kg cevizin 70 kg’ı yurt dışından geliyor. Bu övünülecek bir durum değil. Yazıktır ülkemizin kaynaklarına. İnşallah bu yatırımların sonucunda bu rakamları geri çekeriz. Bunu güzel bir şekilde başaracağımıza inanıyorum” dedi.

Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Şahin işadamı Yavuz Peker’in kurduğu ceviz bahçelerini gezerek açıklamalarda bulundu. İl Müdürü Şahin, “işadamımız Yavuz Bey’e bu yatırımı yaptığı için çok teşekkür ediyoruz. Bu kadar işinin arasında Kemah’a gelerek 1000 dekarın üzerinde ceviz bahçesi kurarak tarım sektörüne yatırım yapmıştır. Daha önce de ziyaretlerimiz oldu ancak en son halini görmek üzere tekrar buradayız. Burada boş duran tarım arazilerimizi ekonomiye kazandırmıştır. Kemah ilçemiz meyvecilik alanında örnek olabilecek bölgelerden birisidir. İklim ve toprak gibi birçok şart meyveciliğe uygundur. Yavuz Bey bu durumu farkederek bölge tarımına yatırım yapan değerli bir işadamımızdır. Biz kurum olarak tüm işadamlarımızın tarım sektörüne yatırım yapmalarını teşvik ediyoruz. Bu konuda yatırımcıların tarım sektörüne yatırım yapmalarını istirham ediyoruz. Yavuz Beyin bu yatırımı bölgedeki diğer aktörlere bir heyecan kazandırmıştır. Ceviz bahçesinin yanı sıra üretilecek olan cevizin işleneceği tesis de hazır durumda. Biz tarım camiası adına Yavuz Beye tekrar teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile