DİSK'in kurucu Genel Başkanı Kemal Türkler, öldürülüşünün 36. yılında kabri başında anıldı.
Topkapı Mezarlığı'nda, saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan törende Kemal Türkler Vakfı ve ailesi adına konuşan kızı Nilgün Soydan, Türkiye'nin kırılma noktasının 12 Eylül 1980 olduğunu söyledi.
Kemal Türkler'in 1977 yılında Ulusal Demokratik Cephe (UDC) diye bir fikir ortaya attığını hatırlatan Soydan, 'Bugünlerde televizyonlarda halk cephesi veya demokratik cephe gibi oluşumlar olması gerektiği konusunda çözümler üretildiğini görüyorum. Kemal Türkler bunu 40 yıl önce yapmıştı ve 'UDC'de birleşelim' demişti. Bunu dediğinde DİSK içerisinde bazı arkadaşlarıyla ters düşmek zorunda kalmış ve maalesef 1977 yılının Aralık ayında DİSK olağanüstü genel kurula gitmişti. Kurulda Kemal Türkler'in yanında oturan arkadaşları birdenbire diğer adayın yanına geçerek saf değiştirmiş, DİSK'in genel başkanı o gün değişmiş ve Kemal Türkler başkanlığı kaybetmiştir.' diye konuştu.
Soydan, Kemal Türkler'in DİSK'in genel başkan olarak kalması halinde öldürülmeyeceğini ve bu nedenle 12 Eylül askeri darbenin yerine getirilemeyeceğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Çünkü Kemal Türkler asla örgütü DİSK ve 12 Eylül askeri darbesinin yapılmasına izin vermeyecekti. İşte Türkiye'nin kırılma noktasının aslında 12 Eylül 1980 tarihi değil, 1977 yılında DİSK'in üzerinde oynanmaya başlanan oyunların olduğunu söyleyebiliriz. Alınan sonuçların bizi götürdüğü nokta DİSK'i zayıflattı ve DİSK ortadan kaldırılmaya çalışıldı. İşte o dönemde DİSK'i neredeyse yok etme noktasında buluşturduğu yer ise burasıdır.'
DİSK Genel Başkanı Kani Beko da 12 Eylül'de cunta ülke yönetimine el koyduğunda işçiler ve yöneticiler olarak görev başlarında olduklarını anlattı.
O dönemde DİSK Genel Başkanı Abdullah Öztürk ve yol arkadaşlarının tek tek evlerinden alındığını kaydeden Beko, şu görüşleri dile getirdi:
'Darbe günü sabaha karşı kapıların kırıldığını, zorla gözaltına alındıklarını ve daha sonra idamla yargılandıklarını biliyoruz. 12 Eylül faşist cuntası, DİSK genel başkanlarını, yöneticilerini ve işçilerini asla teslim alamamıştır. Bugün de DİSK'i teslim alamayacaklardır. Kemal Türkler, milyonların kalbine gömülen biri olarak tarihe geçti. Kenan Evren ise öldüğü zaman tek başına gömüldü. Bu ülkede, eşitlik, özgürlük, demokrasi, adalet, barış ve kardeşlik mücadelesi veren ve bu uğurda şehit olan kardeşlerimizin ölümsüz olduğunu ifade etmek istiyorum.'
Konuşmaların ardından törene katılanlar Kemal Türkler'in mezarına karanfiller bıraktı.
Kemal Türkler Kabri Başında Anıldı
DİSK'in kurucu Genel Başkanı Kemal Türkler, öldürülüşünün 36. yılında kabri başında anıldı