Torul ilçesine bagli Yildiz köyünde dogan ve 8 yasindayken geçirdigi menenjit hastaligi nedeniyle hastaneye götürülen ve yolda öldü denilerek basinda agitlar yakilan Sas, simdi 6 çocuk babasi ve marangozluk yaparak ailesini geçimini sagliyor.
Hastaligi nedeniyle konusma ve isitme güçlügü çeken bu nedenle de saglikli bir okul hayati olmayan Sas’in en büyük özelligi gördügü her seyi ahsaptan yapabiliyor olmasi. Ailesinin “Allah’in bir lütfu” dedigi bu yetenegi çevresinde de fark edilen Sas’a önceki yillarda ISKUR tarafindan makine destegi de saglandi.
Küçük yaslardan itibaren babasindan kalan dükkanda ahsap ve mobilya isleri yapan Sas en çok Karadeniz bölgesinin milli enstrümani olan kemençe yapmayi seviyor. A’dan Z’ye kemençeyi bastan asagi kendisi yapan, imalattan sonra enstrümanin akordunu da yapan Sas bölgedeki birçok ile kemençe yaparak gönderiyor.
Marangozlugu ve kemençe yapmayi babasindan görerek ögrendigini kaydeden Sas, “Kulagim agir isiyor, dilim de dönmüyor. 8 yasindan beri bu isleri yapiyorum. Kapi, pencere, kemençe yapiyorum” dedi.
72 yasindaki babasi Tevfik Sas ise oglunun küçükken geçirdigi menenjit hastaligi nedeniyle hem konusma hem de duyma yetilerinin azaldigini belirterek, “O zamanlar hastaneye gitmek zor isti. Trabzon’a gidis gelis bir gün tutardi. Eskiden kulaklari da çok zor duyardi. Simdi çok sükür biraz düzeldi derdini anlatabiliyor. Marangoz dükkaninda her seyi yapiyor. Kemençeyi ben yapardim eskiden. O da benden görüp yapmaya basladi.
Benden de çok iyi yapiyor, beni de solladi. Allah’a sükrediyorum hiçbir kötü aliskanliklari yok” diye konustu.
Abisi Kadem Sas (49) ta büyüklerinin kardesi hastalandigi zaman hastaneye götürülürken “öldü” denilerek yüzüne birkaç kez su serptiklerini anlattiklarini belirterek, “Hastaneden geldikten sonra konusamadi daha. Duyma ve konusma sikintisi çekti. Kendini ifade edemedigi için büyük sorunlar yasadi. Okul çagina gelince o zamanki ögretmenler de kendi haline birakti. Kendi kendine yazdi, okudu. Sonra babamla marangozluk yapmaya basladi.
Ilk olarak kendisine tahtadan araba yapmisti. Babamdan esinlenerek kemençe yapmaya da basladi.
Onun yaptigi isi herkes yapamaz. Her zaman en iyisini yapar. Allah’in verdigi bir yetenek var onda” ifadelerini kullandi.
Kardesine devletin ISKUR araciligiyla makine verdigini ve onunla geçimini sagladigini aktaran Sas, “Ekmegini buradan çikariyor. Is olmadigi zaman hayvanlariyla ugrasiyor, sagda solda çalisiyor. Kemençe çok talep ediyorlar. 11-12 yasindan beri kemençe yapiyor. Aklina gelen her seyi yapar. Ne lazimsa gösterilsin onu yapar” diye konustu.
Kemençe Yaparak Hayata Tutundu
Gümüshane’de küçük yaslarda geçirdigi menenjit hastaligi nedeniyle öldü denilerek güç sartlarda hastaneye yetistirilen 46 yasindaki Kadir Sas, 8 yasindan beri marangozluk meslegini sürdürüyor, bölge illerine kemençe yapip satiyor.