Kemer'de Yapılması Planlanan Hes

ANTALYA - Kemer ilçesinde Beydağları Sahil Milli Parkı alanında yapılması planlanan "Kesme Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali", sivil toplum örgütleri üyelerinin katıldığı yürüyüşle protesto edildi.

Kemer Kesme Boğazı Köprüsü'nde toplanan yaklaşık 25 kişi, buradan HES'in yapılacağı Ağva Deresi'ne yürüdü. Antalya, Isparta, Burdur, Denizli Kaş Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Kemer'in tek içme suyu kaynağının Ağva Deresi olduğunu, bölgeye HES yapılmasına izin vermeyeceklerini kaydetti.

Gündüz, "Böylesi hayati bir alana HES yapılmasına karşıyız. Etkisi gün geçtikçe artan iklim değişikliği konusunda tedbirler alınması gerekmektedir. Su kaynaklarının korunması da en önemli tedbirdir" dedi.

Türkiye'nin endemik çeşitliliği bakımından dünya dördüncüsü olduğuna işaret eden Gündüz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bölge, Milli Park sınırları içinde olduğu için endemik bitki çeşitliliği fazla. HES yapılması durumunda buradaki ekosistem yok olacaktır. Suyun milyonlarca yılda oyduğu ve oluşturduğu kanyonu görmeye yılda 4 milyona yakın turist geliyor. Alternatif turizm için paha biçilemez bir alan. Buraya HES yapılması durumunda turisti de kaybetmiş olacağız."

Kemer Turizmci ve İşadamları Derneği Başkanı Ali Nail Kılıç ise HES yapılacak alandaki eski orman yolunun yerine yenisi yapılarak doğanın tahrip edildiğini, bölgenin Likya Yolu üzerinde olduğunu ve tarihi kalıntıların HES yapılması durumunda yok olacağını kaydetti.

Yürüyüşe, Kemer Doğa Dostları Derneği, Kemer Yörükler Derneği, Kemer Enduro Motosiklet Kulübü üyeleri de katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile