Türkiye'de, su altı arkeolojisi için ilk kez kullanılan su altı robotları ile, Antalya'nın Kemer ilçesinde Roma ve Bizans döneminden kalan batık gemiler ile bronz çağı ve öncesinden kalan 7 taş çapa bulundu. Su altındaki tarih, dalgıçlar ve sualtı robotunun kamerasıyla görüntülendi
Türkiye'de ilk kez su altı arkeolojisi için kullanılan sualtı robotuyla yapılan çalışma, GATAB Başkanı ve Tekirova Belediye Başkanı Yusuf Üras, Doğu Akdeniz Üniversitesi Sualtı Görüntüleme ve Araştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Hakan Öniz tarafından Antalya Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.
SU ALTI ROBOTU İLE BRONZ ÇAĞINDAN KALMA TAŞ ÇAPA BULUNDU
Antalya su altı arkeolojisi için tarihi bir çalışma yaptıklarını söyleyen Sualtı Görüntüleme ve Araştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Hakan Öniz, "Su altı robotuyla 25 gün yaptığımız dalışlarda, Roma ve Bizans döneminden kalma amphora yüklü toplam 4 batık, kiremit yüklü 2 batık, tabak yüklü 2 batık, Roma ve Bizans döneminden kalma çok sayıda demir çapa ile bronz çağı ve öncesinden kalma 7 adet taş çapa bulduk. Bu çapalar en az beş bin yıllık. Hatta bazıları 10-15 bin yıllık bile olabilir. Tarihi eserlerin
yanı sıra bronz çağından kalma gemilerin demirlediği antik demirleme tespit edildi" dedi.
İLK DENİZCİLERİN İZİNE ANTALYA'DA RASTLANDI
Dalışlarda bulunan tek delikli ilkel taşların insanların denizciliğe ilk başladığı dönemlerde Antalya'da da denizciliğin yapıldığını kanıtladıklarını belirten Öniz, şöyle konuştu: "Kemer bölgesinde yapılan dalışta özellikle bulunan bir çapanın, denizciliğin yapıldığı ilk dönemlerde dönemin en büyük gemilerinde kullanıldığını belirledik. Bronz çağında bölgede ciddi bir hareketlilik olduğunu kanıtladık. Bronz çağı döneminde bir liman ve demirleme yeri Kemer civarlarında tespit ettik."
TAMAMI TÜRK BİLİM ADAMLARINDAN OLUŞUYOR
Türkiye kıyılarında sistematik arkeolojik su altı tespit çalışmasının ilk kez yapıldığını söyleyen Öniz, sözlerine şöyle devam etti: "Daha önce yapılan çalışma genellikle bölge dalgıçlarının ve balıkçılarının vermiş olduğu ifadelere dayalı olarak insanların o noktaya dalmasından ibaretti. Biz burada 25 gündür bütün bölgeyi insanların dalabileceği her tarafı tek tek tarıyoruz. 15 kişilik su altı arkeologlarından oluşan bir ekipti. Tamamen Türk bilim adamları tarafından yapılan bir çalışmadır."
5 BİN YILDIR ANTALYA'DA BALIKÇILIK YAPILIYOR
Cumhuriyet tarihinde Antalya'da ne kadar eser bulunmuşsa su altında bunların tamamından fazlasını 25 gün içerisinde ortaya çıkarttıklarını belirten Öniz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çalışma sonucunda çok sayıda eserin bulunmasının yanı sıra dünyadaki ilk denizcilerin Antalya kıyılarında görüldüğünü elde etmiş olduğumuz ilkel taş yapılar sayesinde söyleyebiliyoruz. Antalya'da 5 bin yıldır balıkçılık yapıldığını kanıtladık. Bu eserler çok büyük bir değere sahip."
DENİZ MÜZESİ OLUŞTURULACAK
Su altında bulunan tarihi eserlerin kazısı için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuracaklarını söyleyen Öniz, "Bu yapıları 2-3 yıl içerisinde gün yüzüne çıkarıp bir deniz müzesinde buluşturmak istiyoruz. Bu kadar eski taş çapaların bulunduğu deniz müzesi Bodrum müzesiyle birlikte ilk olacak" dedi.
Güney Antalya Turizmi Geliştirme ve Altyapı İşletme Birliği Başkanı Yusuf Üras, alternatif turizmi geliştirmek için su altı sporları ve arkeolojisine büyük önem verdiklerini söyledi. Daha önce sahil güvenliğe ait bir gemiyi batırdıklarını hatırlatan Üras, Kıbrıs Harekatı'na katılmış C 47 tipi savaş uçağının da kısa süre sonra su altına indirileceğini söyledi.
Üç Adalar bölgesinde 'Barış Anıtı' projesini uygulamaya koyduklarını belirten Üras, şöyle konuştu: "Üç Adalar bölgesi Avrupa'daki en önemli 3 dalış noktasından biri. 3 Adalar'a 3 kıtada bulunan 3 ülkeden ve 3 dini temsilen 3 savaş araçları batırmak istiyorduk. Barış Anıtı olsun diye düşünmüştük. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da medeniyetler temsilcisi olması nedeniyle 3 dini temsilen 3 ülkeden getirdiğmiz savaş araçlarını aynı anda batırmak istiyorduk. Ancak ne zaman bu projeyi hayata geçirmek
istesek İsrail ile kriz oluyor. O nedenle projeyi yerine getiremedik."
(SE-SK-HO-Y)
Kemer Sularında Beş Bin Yıllık Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor
Türkiye'de, su altı arkeolojisi için ilk kez kullanılan su altı robotları ile, Antalya'nın Kemer ilçesinde Roma ve Bizans döneminden kalan batık gemiler ile bronz çağı ve öncesinden kalan 7 taş çapa bulundu