Kemik Erimesi, Çocuklukta Ortaya Çikiyor

Kemik Erimesi, Çocuklukta Ortaya Çikiyor

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Dernegi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeynep Cantürk, Türkiye’de 50 yas üzerindeki her 4 kisiden birinde görülen kemik erimesinin, çocuklukta ortaya çiktigini ve önlenebilecegini ifade etti. Prof. Dr. Cantürk, “Günümüzde artik kemik erimesinin çocuklukta ortaya çikan çocuk hastaligi oldugu ancak eriskin yasta kendini belli ettigi, eriskin yasta klinik olarak görüldügü anlasilmis durumda. Biz bu hastaligi önleyebiliriz” dedi.

Kemik kütlesi, 30 yasina kadar artabilir

45. Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Hastaliklari Kongresi’nde konusan Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Dernegi (TEMD) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeynep Cantürk, “Osteoporoz (Kemik Erimesi) Risk Faktörleri” baslikli sunum yapti.

Prof. Dr. Cantürk, yapilan yeni arastirmalar üzerine kemik yapimin 30 yasina kadar sürdügünü açiklayarak, söyle konustu: “Kemik yapimi aslinda vücutta dogumdan itibaren ergenlige kadar sürekli artis göstermektedir. Eskiden ergenlige kadar diye bilirdik, artik günümüzde yapilan arastirmalarda 30 yasina kadar kemik yapiminin, kemik kütlesinin arttigi tespit edilmis durumda. 30 yasina kadar eger yeterli, dengeli, kalsiyumdan zengin beslenme saglanir, kanda D vitamini düzeyi normal araliklarda tutulur, egzersiz yapilirsa o zaman kemik kazanimi giderek daha güçlü olur. Kemik kütlesinin asil olarak belirleyicisi genetiktir ama yaklasik yüzde 25 oraninda saglikli beslenip, elimizden geldigince artirabiliriz. Biz buna doruk kemik kitlesi deriz, bu kazanim 30 yasina kadar ne kadar iyi olursa; zaman içinde menopozun devreye girmesi yani adetten kesilmeyle artan kemik erimesine karsi ya da yaslanmayla ortaya çikan kemik erimesine karsi kemik daha güçlü olur ve kemik erimesi görülme orani azalir”.

Prof. Dr. Zeynep Cantürk, kemik erimesinin önlenebilen ve tedavi edilebilen bir hastalik olduguna dikkat çekti. Çocuk yasta yapilabilecek kemik taramasiyla önlem alinabilecegini kaydeden Cantürk, söyle konustu: “Günümüzde artik kemik erimesinin çocuklukta ortaya çikan çocuk hastaligi oldugu ancak eriskin yasta kendini belli ettigi, eriskin yasta klinik olarak görüldügü anlasilmis durumda. Biz bu hastaligi önleyebiliriz, 50’li yaslardan itibaren önce kamburlasma giderek küçülme sonra tekerlekli sandalyeye maruz kalma gibi durumlar aslinda önlenebilir. Bunun için de riskli kisilerin, çocukluktan itibaren saglikli beslenmeyi benimsemesi, uygun kontrollerle kemik erimesinin taranmasi, sonra uygun zamanda zaman geçirmeden tedavi edilmesiyle bu kötü gidis önlenebilir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile