Kemik Erimesi, Osteoporoz da denilen bir rahatsızlıktır. İlerleyen yaşlarda kadın erkek her bireyde oluşabilir. Kemik erinemesi hastalığına yakalanmamak için ise almanız gereken önlemler çok basit.
Kanal D ekranlarında yayınlanan Doktorum programına konuk olan Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Güneş Yavuzer, kemik sağlığının çocukluk döneminden başladığını söyledi. 'Sadece hareket değil, yediğimiz içtiğimizde çok önemli ' diyen Yavuzer, 'Uzun süre oturmak değil, doğru beslenmek ve çok su içmek bu işin prensipleri ' dedi.
Yavuzer, 'İleri yaşlarda yeterince kalsiyum alınamıyorsa, emilimler iyi değilse kemik erimesi başlıyor ' uyarısında bulunarak alınması gereken basit önemleri anlattı.
'YEDİKLERİMİZ ÇOK ÖNEMLİ '
'Gençlikte kemiğe yaptığımız miktar çok önemli ' diye konuşan Yavuzer, '35 yaşına kadar ne yaptıysak yaptık, sonra kaybetme dönemi. 35 yaştan sonra kaybetmeyi azaltıyoruz. 35 yaşa kadar kemik yapımını artırıyoruz onun için yediklerimiz çok önemli ' şeklinde konuştu.
KEMİK ERİMESİ YAPAN BEŞ NEDEN
Kırmızı Et: Çok fazla kırmızı etten, özellikle yağlı kırmızı etten uzak durun.
Kahve: Fazla kahve kalsiyum emilimini azalttığı için iki fincandan fazla içmeyin.
Tuz: Tuz 'un kemik erimesine katkısı var. Çok tuzlu yemeklerin içinde yine kalsiyumun emiliminin olumsuz etkiliyor. sadece emilimi değil, böbreklerden atılımını da artıyor. Onun için tuzdan uzak durulmalı.
Sigara: Bütün tütün ürünleri kemik sağlığını olumsuz etkiliyor. sadece aktif değil, pasif içicilikte kemikleri olumsuz etkiliyor. Sigara içmekten onun için vazgeçmek lazım. Özellikle hamile bayanların.
Alkol: Alkolün azı da fazlası da zarar. Günde iki kadeh şaraba kadar olabilir diyen çalışmalar var ama biz prensip olarak her türlü yiyecekteki olumlu almamız gereken gıdaları azalttığı düşüncesiyle alkolü olabildiğince hayattan çıkarmayı öneriyoruz.
KEMİK ERİMESİNİ ÖNLEYEN BEŞ BESİN
Balık: Özellikle sardalya daha çok kalsiyum var.
Badem: Kalsiyum baklagillerde ve fındıkta da var. Ama badem bunların arasında en yoğun şekilde kalsiyum içereni.
Pekmez: Şekerin yerine kullanılabilecek kalsiyum içeren bir gıda.
Tarhana: Çok miktarda yoğurt içeriyor.
Süt ürünleri: Günde iki bardak süt, iki kâse yoğurt tüketin. Dondurmada olabilir ayran da olabilir. BEYAZ GAZETE
Kemik Erimesine Karşın Neler Yenilmeli, Neler Yenilmemeli?
İlerleyen yaşlarda kadını da erkeği de etkileyebilen kemik erimesine karşın almanız gereken basit önlemler...