Kendi Ürettiği Çözümlerle Engelleri Aştı

Yenimahalle Belediyesinde çalışan engelli memur Yılmaz, ofiste yaşadığı sıkıntıları aşmak için CD kutusu ve masa lambasından telefon aparatı, bilgisayar klavyesini kullanabilmek için 'bilgisayar sopası' geliştirdi Engelliler Birimi Sorumlusu Yılmaz: 'Doğuştan yüzde 93 engelim var ama geliştirdiğim aparatlar sayesinde masamda özgür bir şekilde çalışarak bütün engelleri kaldırmış oluyorum ve artık engelli değilim'.

ANKARA - Yenimahalle Belediyesinde çalışan ve aynı zamanda belediyenin Engelliler Birimi Sorumlusu olan Emrullah Yılmaz, geliştirdiği aparatlar sayesinde birçok engeli aştığını ve masasında özgür bir şekilde çalışma imkanına kavuştuğunu anlattı.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ofis çalışmalarında yaşadığı teknik sıkıntıları aşmak için geliştirdiği aparatların, kariyerine etkilerini anlattı.

Memur olarak çalıştığı, aynı zamanda sorumlusu olduğu Yenimahalle Belediyesi Engelliler Biriminde, engellilerin ve ailelerinin sorunlarını çözmeye yönelik faaliyetler yürüttüklerinin altını çizen Yılmaz, onların hayatına artı değer katmak için projeler geliştirdiklerini ifade etti.

Yılmaz, 'Doğuştan yüzde 93 engelli raporu aldığımda kendime kalan yüzde 7'lik bölümü yüzde 70'lere yükseltebilmenin mücadelesini iş hayatında da vermek zorundaydım.' diye konuştu

İş ortamında bilgisayar ve telefon kullanmak zorunda olduğunu anlatan Yılmaz, şunları söyledi:

'Bugünlere kolay gelmedim. Benim hayatımda bilgisayar kullanmanın çok önemli bir yeri oldu. İlk kişisel bilgisayarımı aldığımda bir kalem yardımıyla tuşlara basıyordum. Omzumda hareket olmadığı için bu beni çok zorluyordu. Kalem yerine tahta parçasıyla bunu yapmaya başladım. Karın kaslarımdaki hareketin de katkısıyla bilgisayarı daha hızlı ve verimli kullanabildiğini fark ettim. Sürekli kullandığım için tahta parçası elimi acıtıyordu. Siteler'de çalışan marangoz akrabalarımıza rica ettim. İnce bir deri ve kauçukla kaplayarak aparatı, elimi acıtmayacak şekilde tasarladılar. Şu anda iki parmak hızlı klavye kullanan insanlardan daha hızlı yazı yazabiliyorum. Bu şekilde insanlarla online ortamda sohbet ettim, kitaplar yazdım, projeler ürettim, makaleler yazdım, 5 yıl boyunca özel bir kanalda yaptığım televizyon programına hazırlandım, hayata dair düşüncelerimi paylaştım. Tüm bunları yapmak, yaptığım işi çok öne çıkarttı. Teknolojiye ayak uydurma fırsatını yakaladım. Geliştirdiğim 'bilgisayar sopası' sayesinde birimi idare ediyorum.'

- CD kutusu ve masa lambasından telefon

Bedensel engeli nedeniyle telefon kullanmakta yaşadığı zorlukları dile getiren Yılmaz, iletişim problemleriyle baş etmek için çözüm arayışına girdiğini belirtti.

Yılmaz, ''Bir çalışma arkadaşımla birlikte, masa lambası ile CD kutusundan kendimize telefon aparatı yaptık. Telefoncu arkadaşlardan rica ettik, aparatın içine yeniden bir sistem kurdular. 'Hands free' özelliğini açtığımda telefon sesi dışarıya vermiyor, aparatın üstündeki küçük bir hoparlörden ses kulağıma geliyor. Böylelikle ahizeyi kaldırmama gerek kalmadan tüm görüşmelerimi yapabiliyorum.'' diye konuştu.

Ofise girildiğinde insanların dikkatini ilk olarak, geliştirdiği telefonun aparatının çektiğini anlatan Yılmaz, bu sistemin kas, Parkinson ve Serebral Palsi hastalarının da hayatını kolaylaştıracağını vurguladı. Yılmaz, şunları söyledi:

'Bu hastalıkları yaşayan 75 bin engellinin 20 bini çalışma hayatına dahil olacaksa, bu sayıda insanın engelini kaldırmış oluruz. İhtiyaçlar zorunluluktan doğuyor. Çok sevdiğim bir söz vardır; 'zorluklar kabiliyetleri geliştirir' derler. Her engelli gibi benim hayatımda da bu zorluklar var. Karşılaştığım zorluklar kabiliyetlerimi geliştirdi. Benim bir engelim var ama bu aparatları geliştirdiğimde, bu masanın etrafına özgür bir şekilde gelebildiğimde bütün engelleri kaldırmış oluyorum ve artık engelli değilim. Engellerin çözümü kendine göredir. Devletimizin böyle gruplara yönelik bir 'keşifler ve fikirler atölyesi' kurması halinde, dışarıdan çok büyük paralarla alınan ekipmanları kendimiz üreterek ülkemizin ekonomisine katkıda bulunuruz.'

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile