Kenelerle mücadelede yeni bir yöntem geliştiren Erbaa Belediyesi, 2003 yılında kurulan Sülün ve Keklik Üretim İstasyonu‘nda yetiştirdiği üretim istasyonu ile ekolojik dengeyi koruyor. 8 yılda 10 bine yakın sülün ve kınalı kekliği doğa ile buluşturan Erbaa Belediyesi‘nin bu yılki hedefi ise bin 500 sülünü doğa ile buluşturmak. Bu çerçevede Boğazkesen Kale köyü mevkisinde Yeşilırmak ile Kelkit Çayı‘nın buluştuğu oktada sülünler törenle doğaya salındı. Erbaa Belediye Ahmet Yenihan, her yıl bin adet
civarında kınalı keklik ile sülünü üreterek doğaya saldıklarını kaydetti. Sülün üretimindeki amaçlarının Anadolu‘nun bu bölgelerine musallat olan ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı yayan kene ve buna benzer süne zararlısına karşı doğal yöntemle mücadele edilmesini amaçladıklarını ifade eden Başkan Yenihan, "Bir ikinci amacımızda bilinçsiz avlanma sonucu Yeşilırmak vadisinin doğal hayvanı olan halkalı sülün yok olmak ile karşı karşıya kalmıştı. Halkalı sülünün Yeşilırmak vadisinde sayısını
artması için bu projeyi başlattık. Diğer belediye başkanlarımız da bu projeye destek oluyor. Onlarla bu projeyi paylaşarak birlikte yürütüyoruz. İnşallah 10 yıl sonra hedeflediğimiz noktaya ulaşacağız. Erbaa‘nın her santimetre karesinde keklikler ve sülünler olacak" dedi.
Yenihan, artık çevre odaklı projelere önem vererek doğal yaşama saygı duyulmasını isteyerek, "Yerel yönetimler başta olmak üzere bütün kamu görevlileri el ele vererek bu gidişata dur diyerek tersine çevirmeliyiz. Adeta yaban hayatı ile beraber yaşamalıyız" diye konuştu.
Yapılan kısa konuşmaların ardından sülünler kafeslerin kapakları açılarak doğaya salındı. Bazı sülünler Yeşilırmak‘ın serin sularına düştü. Suda yüzen sülünler kıyıya çıkarak doğal yaşamla buluştu. Öte yandan, yıllardır Erbaa‘da doğaya salınan sülün ve keklik nedeniyle ölüm saçan kenelerin doğal yollarla yok edilerek azaldığı kaydedildi.
Kene Savar Sülünler Doğaya Salındı
Tokat‘ın Erbaa ilçesinde keneye karşı 450 adet halkalı sülün doğaya salındı.