Keneden Korunmanın Yolu Renkli Elbise Giymek

Iğdır Orman ve Su İşleri Müdürü Mete Türkoğlu: "Kene ısırmasına karşı korunmanın yolu, arazide, kapalı ve açık renkli elbiseleri giymeyi tercih edilmeli ve kenelerin vücuda girebileceği yerleri kapatılmalıdır" dedi.

Türkoğlu, AA muhabirine yaptığı açılamada, havaların ısındığını, vatandaşların piknik ve mesire alanlarına çıkmaya başladığını belirtti.

Vatandaşların yeşil alanlarda dikkatli olması gerektiğini ifade eden Türkoğlu, şöyle devam etti:
"Mesire alanlarında havaların ısınmasıyla insanların doğadaki faaliyetlerinin artması, korunmasız olarak bahçe düzenlemesi, piknik mesire yerlerine gidilmesi, yeşil alanlarda doğa yürüyüşlerinin yapılması ve bu alanlarda çalışanların kene ısırmasına karşı risk altındadır. Keneler otlaklar, çalılıklar ve kırsal alanlarda yaşayan küçük oval şekilde 6-8 bacaklı, uçamayan, sıçrayamayan hayvanlardır. Dünyanın her yerinde yaşayan ve canlılar üzerinden kan emerek beslenen zararlı canlılardır. Karada ve suda yaşayan türlere sahip olan kenelerin, bazı türleri çok zehirlidir. Hayvan ve insanların kanlarını emerek beslenirler ve bu sayede hastalıkları insanlara bulaştırabilirler. Kenelerin, küçük kemiricilerden, yaban hayvanlarından evcil memeli hayvanlara ve kuşlara kadar geniş bir yayılış göstermektedir."
Kene ısırmasına karşı vatandaşların arazide kapalı ve açık renkli elbiseler giymeyi tercih etmeleri gerektiğinin altını çizen Türkoğlu, şunları kaydetti:
"Kenelerin vücuda girebileceği yerler kapatılmalıdır. Vücudun açıkta kalan yerlerine böcek uzaklaştırıcı maddeler sürülmeli kırsal alanda bulunulduğunda sık sık vücut kontrolü yapılmalı, eve dönüldüğünde de bütün vücudun kontrolden geçirilmesi lazım. Vücuda yapışmış kene varsa keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla, kenelerin üzerine sigara basmak veya kolonya ve gaz yağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır. Zira bu uygulamalar kenelerin kusmasına sebebiyet verebileceğinden, kusmuktaki virüslerin, kan emmek için ısırdığı yerden vücuda girmesine neden olabilir. Hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı. Eğer böyle bir imkan yoksa bir pense veya cımbız yardımıyla, keneyi deriye yapıştığı yerden, kesinlikle ezilmeden ve kenenin ağız kısmı koparılmadan tuttuktan sonra sağa sola oynatarak çivi çeker gibi çekerek çıkartılmalı."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile